Чисто и просто: Колите – замърсители с по-високи данъци!

Финансовото министерство с поправки за местните данъци и такси
Обновена: 1 сеп 2018 13:17 | 1 сеп 2018 11:30, Петя Славова
209
Чисто и просто: Колите – замърсители с по-високи данъци!
Снимка: архив, Булфото

От догодина всички автомобили до 3.5 тона да се облагат от нова концепция, предлагат от финансовото министерство с поправки в Закона за местните данъци и такси. Формулата за изчисляване на данъка вече ще включва два компонента: имуществен и екологичен. Така коли, които замърсяват околната среда, ще плащат по-висок налог от останалите, обяснява "24 часа".

Имущественият компонент както досега, ще отчита мощността и годината на производство, а екологичният - категорията според стандартите Евро. От досегашната таблица за мощностите до 37 и до 55 kW са обединени в една до 55 kW. Добавени са два нови диапазона - за най-мощните коли между 150 kW и 245 kW и над 245 kW.

Екологичният компонент ще бъде коригиращ коефициент към размера на данъка. Той трябва да гарантира по-нисък данък за коли със стандарт Евро 4 и нагоре и по-висок за такива, които са със същата мощност, но нямат екологичен стандарт или той е по-нисък от Евро 4.

Това означава, че за автомобил над 110 kW и на възраст над 10 години, каквито са повечето автомобили, сегашният данък от 380-480 лв. в зависимост от вида на двигателя, годината на производство и това кой е екологичният му стандарт, както и от общината, в която е регистриран, може да падне с между 50 и 200 лв. Ако е под Евро 3, данъкът ще се вдига рязко, ако е над Евро 4, той ще намалява значително.

Тъй като се увеличават диапазоните за облагане по скалата за новите автомобили, реално това ще намали влиянието на екологичната компонента. Най-чувствително ще усетят по-нисък данък собствениците на среден клас коли на възраст 10-15 години.

Заради новият начин на изчисляване досегашната отстъпка за катализатор на автомобила отпада. Така едновременно със стимулирането на по-нови и чисти автомобили , ще се пресекат и измамите с катализатори, смятат от финансовото министерство.

Предложено е и да отпадне лимитиращата граница от 74 kW за ползване на данъчни облекчения за автомобилите. Така реално с коефициента за екологична категория се дава възможност за ползване на данъчно облекчение за всички автомобили с категория равна на или по-висока от Евро 4, независимо от мощността. Товарните автомобили, които имат аналози и като леки коли ще се облагат с еднакъв данък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страшни мерки взимат ГЕРБ
29
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички говорят за това че колите мърсели със въглероден диоксид. А вече май никой не говори за изсичането на горите което е основния проблем и наруашава цялата екосистема. Хем по малко кислород хем повече наводнения и аномалии във климата. не забравяйте че горите абсорбират влагата и въглеродния диоксид и произвеждат кислород чрез фотозинтеза.
28
1
 
24
 
! Отговори
Браво Бойко преди 5 години
Може да спрат катастрофите и да умират по 17 човека наведнъж по уникално скъпите магистрале на ГЕРБ,С УНИКАЛНО СКЪПИТЕ ВИНЕТКИ НА ГЕРБ,С УНИКАЛНО СКЪПИТЕ ДАНЪЦИ НА ГЕРБ,ПО УНИКАЛНО СКЪПИТЕ ГОРИВА НА ГЕРБ,С УНИКАЛНО ПОСКЪПНАЛИТЕ ЗАСТРАХОВКИ НА ГЕРБ.УНИКАЛЕН БОРИСОВ!
27
7
 
9
 
! Отговори
гт преди 5 години
А на изпушилите дизели по улиците, които са като парни локомотиви, колко трябва да е данъка, и по-важното - защо не са спрени от движение тия смрадливци !? Минимум 1000лв данък, след като иска да се движи още, независимо от киловати и т.н. !
26
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Чисто и просто - къпан милиционер!!!! То не случайно хората са го измислили това, много е вярно
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тва само Бойко го е измислил
24
2
 
16
 
! Отговори
Браво Бойко преди 5 години
Гениално е измислено ,естествено че министрите с оставките в джобовете на Бойко не сътворяват нищо освен скъпи винетки скъпи налози ,а 17 човека умират в пропаста на създадените от Бойко магистрале !
23
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15 годишна пушеща баничарка трябва да плаща 1000лв данък на година, така че се отървен от тея таралясници.
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всичко се вдига, освен доходите на хората
21
2
 
3
 
! Отговори
месара преди 5 години
а най добре за скрап!
20
15
 
11
 
! Отговори
пацо преди 5 години
Крайно време беше. Половината вареляци са с по 10лв данък, а незамърсяващите и безопасни коли, плащат за всички. Секи байчо зарязал пред блока една барака, разбиват тротоари, градинки....Колата е отговорност и не може да е евтино, които не може да си позволи, не трябва да е опасен и замърсяващ а да си ходи с обществен транспорт.
19
5
 
10
 
! Отговори
До 17 Борисчо преди 5 години
Колко замърсява с въглероден двуокис твоето Ауди на газ? Най-голямият проблем в света при замърсяването е въглеродния двуокис.
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колите на газ?
17
0
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Май трябва да се започне с друго - никъде в България няма наднормено замърсяване заради колите. Такова замърсяване има например в Германия, защото там колите са много повече и се използват поне 10 пъти повече от колите в България. Бием се с вятърни мелници.
16
1
 
27
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Три оставки, няма виновни , осъдени. време е да дигнем някой данък. Видими резултати!
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На българина му вдигнаха цената на хлеба, тока, бензина,сега данъците, скоро може би и парното и пак тока, мълчи си навел глава . Отделно корупцията, ограмно армия от дъргавни служители, корупция пак мълчи, добре му е.
14
9
 
32
 
! Отговори
Борисчо преди 5 години
Моето 15 годишно Ауди на газ замърсява 4 пъти по-малко от 3 годишен дизел с измислен сертификат за Евро 5-6-7-8-9За мен ще има ли отстъпка?
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чисто и просто==къпана Буда!
12
0
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Доста неграмотно написано. Сега данъка е според мощността на колата, възрастта на колата и за колите под 100 к.с. и според екокатегорията. Не става ясно какво е напълно новото в предложението за нови данъци. Виждам само отпадането на това ограничение от 100 к.с. Доста смешно звучи, че най-масовите автомобили са най-мощните - над 150 к.с.
11
0
 
11
 
! Отговори
ined преди 5 години
Падне ли ти някой министър му хвърли 100 кила бой - винаги има за какво