50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?

Колите, по-стари от 20 години, ще плащат 50% повече
4 сеп 2018 07:08, Джесика Вълчева
275
50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?
Снимка: Архив, Reuters

Над 50% по-скъп данък за коли на възраст над 20 г. от догодина.

Сметките са направени според предложената от финансовото министерство нова схема за облагане на превозните средства, която бе публикувана за обществено обсъждане миналата седмица.

Според новите текстове за пръв път се въвежда екокомпонент в налозите за автомобили. Данъкът се изчислява спрямо мощността на автомобила, а след това сумата се умножава по коефициент за възрастта на колата. Той съществуваше и досега, но беше с по-различни стойности.

Още по темата

След това полученият резултат се умножава по екокомпонент – коефициент за екологична категория, пише "24 часа".

Най-ниски са стойностите за автомобили категория "Евро 6", който е 0.40-0.60. Това означава, че коли, които изпълняват този съвременен еко стандарт ще плащат до 60% по-нисък данък. Само за сравнение, автомобили първа еко категория са с двойно и дори тройно по-голям коефициент – 1.30-1.40. 

За колите над 20-годишна възраст добавянето на двата компонента вдига данъка значително. За автомобили със 100 конски сили сега се плаща най-малко 110 лева данък. С промените, обаче, сумата може да достигне до 170 лв. Отпада и досегашната отстъпка, която се даваше за наличие на катализатор.

Намаление ще има за колите на възраст между 10 и 15 г. За по-мощна кола с двигател с 235 конски сили, която се движи в София, данъкът към този момент е 404 лв. Догодина сумата ще падне до 360 лв.

Мощните коли, обаче, ще плащат доста повече. Тези, които имат двигатели с над 328 конски сили, ще се облагат от 2.10 до 6.30 лв на конска сила. Толкова високи стойности се въвеждат за пръв път в закона.

Според промените колкото по-малко замърсява колата, толкова по-голяма отстъпка от данъка ще има. Това е валидно за автомобили с екостандарт минимум "Евро 4" - тоест произведените след 2006 г. За тази категория данъкът може да падне с 20%.

Въвеждането на екологичния компонент компенсира донякъде досегашната практика, при която собствениците на нови коли плащаха далеч повече, въпреки че превозните им средства замърсяват въздуха най-малко.


275
Още от Коли
"Дизелгейт" не уби Volkswagen, а идващият "Бензингейт"?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
0
 
0
 
! Отговори
опонент преди 1 седмица
До Стига врещяхте
дай да ти прочетен годишната декларация.да не се окаже,че си бедняк по професия,а караш някоя "бричка" тази годишна
246
1
 
7
 
! Отговори
BG преди 1 седмица
Естествено, че като си си купил нова кола, ще плащаш висок данък, защото данъка не е екология, а данък върху собствеността, която се определя върху данъчната оценка и мощност. Не може колата да ти е оценена на 50 хиляди и да плащаш 30лв данък, а автомобил на 20 години и оценен за 1000лв. и той да плаща тази цена. Абсолютно същото е за недвижимото имущество. По-високите добавки за екология към данъка, няма да оправят въздуха. Да се обърнат глупаците към белите държави и да копират въведеното там.
245
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цената да я дигнат 3-4 пъти за бричките на по 20г. Лошото е че масово колите на Бай Ганьо са БМВ/Мерцедес/Ауди НОВ ВНОС на по 300 хил. км. и 15 г. И да имат евро стандарт като им махнат катализатора за да вЪри по бЪрже и да Арчи по малко, стават по зле и от старите Икаруси. Зарили сме се в таратайките на цяла Европа и секи *** с хиляда лева се качил на БМВ. Да си ходят пеш като им е скъпо!
244
2
 
7
 
! Отговори
Lubsan преди 2 седмици
Време е да ядат дървото... Много ги трае, качат ни се на главите...
243
0
 
18
 
! Отговори
Гост преди 2 седмици
Старата кола не е критерии за замърсяване. Виждал съм нова кола на дизел когато даде повече газ след нея е черна пушилка все едно кара на въглища. :)) При годишния технически преглед правят замервания и може да дават такава информация. Иначе какво излиза вдигаме данъка и въздуха се изчиства.
242
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сметките ги правят гробарите да си купуват острови по Гърция , а за хората кога, откак са на власт всичко вдигат само доходите не
241
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Екология замърсяване стари автомобили,Екология замърсяване стари автомобили,Екология замърсяване стари автомобили,Екология замърсяване стари автомобили,Екология замърсяване стари автомобили,Екология замърсяване стари автомобили,Екология замърсяване стари автомобили,Екология замърсяване стари автомобили,Дайте пари,Дайте пари,Дайте пари,Дайте пари,Дайте пари,Дайте пари,Дайте пари,Дайте пари,Проглушиха ни ушите .
240
2
 
27
 
! Отговори
удрят бедните преди 2 седмици
Тъпанарска идея, скрита зад фалшиви думи за "грижа" за ок среда. От една страна е много нисък данъка на 20-30г. коли, от друга карат се малко като км и то от пенсионери и млади хора или млади семейства с малки деца. Винаги съм считал за по-правилно тези "еко"компоненти да се вкарват косвено в цените на горивата, а не на калпак, гориш много-плащаш много. Същото е и със семейното подоходно облагане, което никой не смее да предложи. Избраните не искат справедливост, а търсят още ПАРИ от най бедните
239
4
 
12
 
! Отговори
Аз преди 2 седмици
Аи стига ревахте толкова. Като вдигнат данъка на стара 20 годишна кола с 50 % какво точно ще стане? Ще плащате вместо 30 лв на година по 45. Дет се вика за цигари за три дена я давате тая разлика. Я сега ми обяснете защо аз като карам нова малолитражка с 1.2 двигател евро 6, която въпреки 105 те си коня на хартия всъщност едва ли е по-голяма бегачка от 75 коня Астра от 94 година трябва да плащам по 356 лв на година на община Варна. То нови коли под 100 коня почти няма вече.
238
3
 
22
 
! Отговори
Беден преди 2 седмици
Защо не си зададете въпроса:
Защо управляващите не вдигнат на старите хора пенсиите с 50% като данъка на старите коли!? Гади ми се от вас всички сте маскари и ли це мери
237
0
 
18
 
! Отговори
До 217 преди 2 седмици
Келешче,и да караш 1000 коня кола не ми дреме,че плащаш висок данък,стачкувайте бе,белким ги намали управляващата върхушка.Защо гледате годините,една 23 годишна кола на метан ще замърсява околната среда много по-малко от твоята горила.
236
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бмв. Бакелирно . Моторно . Возило. Съкратено БМВ.
Демек трабант бре . 601s. И за сто Бона го не давам
235
18
 
2
 
! Отговори
Стига врещяхте преди 2 седмици
Като нямате пари ,няма да карате коли . Ние като даваме по сто Бона за бмв и данък сега да плащаме . Да плащат бедните с бричките.
234
1
 
22
 
! Отговори
Варан преди 2 седмици
Фалирахте КТБ, Сринахте търговския регистър,фалира Олимпик, увеличихте гражданската отговорност на бедничките българи ,а сега с цялата си наглост искате да увеличите данъците на автомобилите.На какво основание,да не би да стане по екологично чист въздуха?
233
2
 
22
 
! Отговори
Arsenal преди 2 седмици
Долни *** и 1000лв.да направите данъкът въздуха няма да стане по-чист.Защо не мислите реално?Ако колата е на 25г.и е на природен газ ще замърсява въздуха много по-малко от двегодишен дизел или десет годишен автомобил на бензин.Каране стари коли, защото доходите ни са в пъти по-ниски от тези на белите държави! Иначе всеки иска да кара нова кола,но със заплата от 700лв.кое по-напред.Оставка на некадърниците,измислили тази ПРОСТОТИЯ!
232
7
 
3
 
! Отговори
Търгоец на коли преди 2 седмици
Бедните да го д*#&т с Герб ще си продаваме 10-15 годишните каруци. Ако ще и 1000лв да им е данъка щом са нужни на Българина и са му толкова възможностите плаща/кара .
Точка !!!
231
2
 
14
 
! Отговори
Asparuh преди 2 седмици
Ма стига спахме като овци.С всяка столевка нагоре ние се примиряваме
230
2
 
26
 
! Отговори
Търпелива овца преди 2 седмици
Влизам в сайта и гледам водещите заглавия:Цената на дървата за огрев скочила двойно спрямо миналата година.Данъка на колата ми ще скача двойно.Паркирането до стадиона вече платено.Данъка на апартамента и той двойно.Отказах се да чета надолу.Отивам да си сипя едно двойно и да псувам управлението на ГЕРБ пред жената.
229
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И за жилищата данък сгради и такса смет, близките 3 до 5 години ще скочат около 10 пъти.
228
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
колкото може повече ще плащате докато не изревете.