50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?

Колите, по-стари от 20 години, ще плащат 50% повече
4 сеп 2018 07:08,
275
50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?
Снимка: Архив, Reuters

Над 50% по-скъп данък за коли на възраст над 20 г. от догодина.

Сметките са направени според предложената от финансовото министерство нова схема за облагане на превозните средства, която бе публикувана за обществено обсъждане миналата седмица.

Според новите текстове за пръв път се въвежда екокомпонент в налозите за автомобили. Данъкът се изчислява спрямо мощността на автомобила, а след това сумата се умножава по коефициент за възрастта на колата. Той съществуваше и досега, но беше с по-различни стойности.

Още по темата

След това полученият резултат се умножава по екокомпонент – коефициент за екологична категория, пише "24 часа".

Най-ниски са стойностите за автомобили категория "Евро 6", който е 0.40-0.60. Това означава, че коли, които изпълняват този съвременен еко стандарт ще плащат до 60% по-нисък данък. Само за сравнение, автомобили първа еко категория са с двойно и дори тройно по-голям коефициент – 1.30-1.40. 

За колите над 20-годишна възраст добавянето на двата компонента вдига данъка значително. За автомобили със 100 конски сили сега се плаща най-малко 110 лева данък. С промените, обаче, сумата може да достигне до 170 лв. Отпада и досегашната отстъпка, която се даваше за наличие на катализатор.

Намаление ще има за колите на възраст между 10 и 15 г. За по-мощна кола с двигател с 235 конски сили, която се движи в София, данъкът към този момент е 404 лв. Догодина сумата ще падне до 360 лв.

Мощните коли, обаче, ще плащат доста повече. Тези, които имат двигатели с над 328 конски сили, ще се облагат от 2.10 до 6.30 лв на конска сила. Толкова високи стойности се въвеждат за пръв път в закона.

Според промените колкото по-малко замърсява колата, толкова по-голяма отстъпка от данъка ще има. Това е валидно за автомобили с екостандарт минимум "Евро 4" - тоест произведените след 2006 г. За тази категория данъкът може да падне с 20%.

Въвеждането на екологичния компонент компенсира донякъде досегашната практика, при която собствениците на нови коли плащаха далеч повече, въпреки че превозните им средства замърсяват въздуха най-малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колите над 25г направо да ги събират в пунктовете за вторични суровини.
202
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До То бива ама чак пъкВадя си хляба с няколко товарни бусаи всичките на почти 1 млн км, пушат като самолетоносача Кузя и целите на дупки от ръжда. Водиш работниците си на 4 часов работен ден и вечер на чашка се хвалиш как си излъгал държавата.С една дума - бизнесмен.
201
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единия му кредит е за колата,другия за телефон,а е бил принуден да ги изтегли,защото е нямало какво да яде.Що е то?-Българин
200
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 210имам малко Пежо 206,с катализатор и въглеводородни емисии 82 мт/м3 ,категория ЕВРО 2тези норми ги е покривало преди 10-15 години, сега е като москвич.
199
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е това е просто племе,вземете качественото образование на децата му,дреме му,тъкмо ще е като мама и тате.Вземете парите на пенсионерите му,дреме му.Само не му взимайте таралясника за 1000 лв,той е по-скъп и от децата му и от родителите му
198
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И така-имам малко Пежо 206,с катализатор и въглеводородни емисии 82 мт/м3 ,категория ЕВРО 2 и ще плащам повече данък от Ауди с ЕВРО 6 и въглеводородни емисии 147 мг/м3,но е ново?
197
16
 
8
 
! Отговори
Пеко Таков преди 5 години
До То бива ама чак пъкТи какво искаш бе, да няма данъци ли? Всичките искате да само да получавате пари, но не и да давате. И стига сте викали "бизнес", на тия дребни далавери, които въртите, колкото да не заспите.
196
4
 
25
 
! Отговори
бостан с тикви преди 5 години
Продължавайте в същия дух, гербаджийчета некадърни! Накрая народът ще ви изгони със сопи!
195
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам от все сърце нова кола, но пари за нова няма, пътища няма, ни можеш да я оставиш на улицата, а гараж няма. Да се телепортирам ли, защото и обществен транспорт за под 2 часа няма до работата ми.
194
3
 
24
 
! Отговори
То бива ама чак пък преди 5 години
Вадя си хляба с няколко товарни буса ,това е поредният удар на малкия и средният бизнес !!! Няма такава държава....
193
0
 
29
 
! Отговори
Иска им се преди 5 години
на производителите на всеки 5 години да си купуваме нови .И на нас ни се иска но с африкански заплати нема как да се случи
192
32
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението е много просто - забрана за внос на коли по-стари от 15 години или когато автомобил стане на 15 години да му се забранява да се движи по републиканските пътища. Какво ще си играем на увеличаване на данъци ? Другият вариант е като в Европа ограничението е по стандарти - може да се внасят от ЕВРО 4 нагоре, а всички останали на трупчета.
191
5
 
4
 
! Отговори
Кво прайм с тези преди 5 години
Преди няколко години САЩ хванаха Volkswagen в манипулация на данните за изхвърляните газове на дизеловите двигатели.В рамките на скандала "Дизелгейт" германците се съгласиха да платят 10 млрд. долара обезщетения и глоби на властите и на собствениците на 482 хил. коли Volkswagen и Audi, продадени отвъд океана от 2009 до 2015 г.Прочети още на: https://dnes.bg/cars/2018/09/03/dizelgeit-ne-ubi-volkswagen-a-idvashtiiat-benzingeit.386784?utm_source=referral&utm_medium=articles&utm_campaign=inte
190
3
 
17
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
И последно до господина със служебния автомобил, аз съм шокиран, какво излиза бе съграждани!!!????? Че ни оплюват и учат и съдят тези които не знаят какво е хахаха, вие представяте ли си? Учи ме на екология човек който няма личен автомобил, незнае какво е да извадиш 20,30,40,50 хиляди за кола и после поддръжката й. Боже божееееее, за това сме на тоя хал божееее
189
4
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До АнонименНещо нервен ми се виждаш. Опитваш се, да се правиш на много оборотен и на голям разбирач. Явно се взимаш много насериозно, щом си мислиш, че можеш да учиш хората как да живеят. Трябва по- ведро да го раздаваш и да не се впрягаш чак толкова, че ставаш смешен.
188
1
 
14
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Господине, вече ми е напълно ясно защо само вие така се закачихте за темата и така яростно защитавате тезата си.Вие сте точно като жена ми, тя работи в голяма международна фирма и я обещетяват със личен автомобил.Сега ми е ясно, вие нямате лична кола, и съм убеден в това,защото ако имахте нямаше да говорите така.Вие хората като жена ми, знаете че каквото и да се случи звъните един два телефона и ангажимента ви към колата е приключен, вие нямате никаква представа какво е и колко струва това.
187
1
 
29
 
! Отговори
за Витков преди 5 години
Кажете, че просто искате да разчистите пътищата от обикновенните хора за да има къде да си давате газ с лъскавите лимозини! Какво еко ,какви 5 лева каъкво насърчаване за нов авто парк. Хората нямат пари ,а колите отдавна не са лукс ,а необходимост. Я кажете филосостващите как ще се оправят хорицата на село които нямат лечебница, аптека,магазин транспорт веднъж сутрин ,веднъж вечер в най-добрия случай?! Тези хора и сега за всичко пътуват до регионалния. Мислете с тези глави на са само за окраса.
186
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да. Жалко, че няма да разбереш какво е. Поне не и вхубавия смисъл....
185
1
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До АнонименЕ*ати работодателя имаш щом ти плаща част от заплатата в натура.
184
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 189Всъщност мерките, които подкрепяш, по никакъв начин няма да променят настоящото положение. Данъците за нови коли отново са доста по- високи от тези за стари. По новата методика, най-изгодни данъци ще има за 15-20 годишни автомобили. Така, че промяната, която търсиш няма да се състои засега.