50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?

Колите, по-стари от 20 години, ще плащат 50% повече
4 сеп 2018 07:08,
275
50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?
Снимка: Архив, Reuters

Над 50% по-скъп данък за коли на възраст над 20 г. от догодина.

Сметките са направени според предложената от финансовото министерство нова схема за облагане на превозните средства, която бе публикувана за обществено обсъждане миналата седмица.

Според новите текстове за пръв път се въвежда екокомпонент в налозите за автомобили. Данъкът се изчислява спрямо мощността на автомобила, а след това сумата се умножава по коефициент за възрастта на колата. Той съществуваше и досега, но беше с по-различни стойности.

Още по темата

След това полученият резултат се умножава по екокомпонент – коефициент за екологична категория, пише "24 часа".

Най-ниски са стойностите за автомобили категория "Евро 6", който е 0.40-0.60. Това означава, че коли, които изпълняват този съвременен еко стандарт ще плащат до 60% по-нисък данък. Само за сравнение, автомобили първа еко категория са с двойно и дори тройно по-голям коефициент – 1.30-1.40. 

За колите над 20-годишна възраст добавянето на двата компонента вдига данъка значително. За автомобили със 100 конски сили сега се плаща най-малко 110 лева данък. С промените, обаче, сумата може да достигне до 170 лв. Отпада и досегашната отстъпка, която се даваше за наличие на катализатор.

Намаление ще има за колите на възраст между 10 и 15 г. За по-мощна кола с двигател с 235 конски сили, която се движи в София, данъкът към този момент е 404 лв. Догодина сумата ще падне до 360 лв.

Мощните коли, обаче, ще плащат доста повече. Тези, които имат двигатели с над 328 конски сили, ще се облагат от 2.10 до 6.30 лв на конска сила. Толкова високи стойности се въвеждат за пръв път в закона.

Според промените колкото по-малко замърсява колата, толкова по-голяма отстъпка от данъка ще има. Това е валидно за автомобили с екостандарт минимум "Евро 4" - тоест произведените след 2006 г. За тази категория данъкът може да падне с 20%.

Въвеждането на екологичния компонент компенсира донякъде досегашната практика, при която собствениците на нови коли плащаха далеч повече, въпреки че превозните им средства замърсяват въздуха най-малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
3
 
14
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Абе Аз ли немога да се изказвам или ти/вие не ме разбирате? Първо аз съм се возил на бая линий! Ти ако само една ползваш и е със зелен автобус не са всички така.Второ, каква благотворителност какви 5 лв. Точно обратното, аз плащам на държавата все повече и повече. И най-лошото е, че не получавам това за което плащам!Как вобще можеш да си помислиш, че всички можем да си позволим да караме нови и "екологични" автомобили? А ако мисълта ти е да ги оставим, тогава какъв си ти?Диктатор?
182
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Служебната ми кола е социална придобивка, с която работодателят ми ме компенсира. Мога да я ползвам за каквото си искам . Жалка малка душичке.
181
3
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До Анонимен"Със служебната си кола пътувам извън града на почивка. Ако колата не покрива еко норми е изключително егоистично да се кара."Опааа, значи ходиш на почивка със служебната кола, вместо с личната. По- тънко да минеш, келепирец да хванеш. Нищо чудно, освен че ползваш служебна кола за лични нужди, да се окаже, че ходиш на почивка в работно време. Това също е много егоистично.
180
4
 
3
 
! Отговори
До 189 преди 5 години
Драги, явно се засегна. Радвам се. Не определям аз, но ще подкрепя всяка мярка, която ще ме отърве от "другари" като теб. Дано ме разбра.
179
9
 
3
 
! Отговори
До владислав преди 5 години
стига си говорил наизсут. транспортът вув София не е толкова зле, колкото го описваш. Стига мрънкане, стига реване. държавата не е благотворително дружество.Имаше дин виц - "От Радио Ереван казали, че никой на никого не е длъжен. Българите били единствените изненадани".Ей това си ти - мрънкащо и недоволно, на който все някой му е длъжен.
178
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 182Другарю, нещо си се объркал. Какви са тези бъртвежи "искам", "в моя град", че чак и детето си намесваш. Явно си мислиш, че целия свят е длъжен да се съобразява с теб и детето ти. В действителност нито града е твой, нито ти и детето ти сте от значение за останалия свят. Не си ти човека, който определя дневния ред на другите хора.
177
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак говориш наизуст, като полулист.Аз пътувам с тролей и метро. Ползвам Спарк, когато имам нужда от кола в центъра. Със служебната си кола пътувам извън града на почивка.Ако колата не покрива еко норми е изключително егоистично да се кара.
176
2
 
9
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Ако имаш претенции че си успял, здравомислещ, сериозен и отговорен човек, не би се изказвал така.Защото твоето изказване е точно все едно говоря с борец от ИДИЛ.Или приемате исляма или умирате!!! Точно същото ми звучи, или купувате нови коли или градски транспорт, нищо че не става.А как ще коментираш вдигането на билета а? Нищо че рейсовете са за кашмер? Или викаш кво ти пука! Ти градски не ползваш?
175
1
 
9
 
! Отговори
Чудо преди 5 години
Какъв надупен народ сме само. Само от форума можеш да си направи човек заключение, защо са казали *** народ слаба държава и защо сме на опашката на всички класации.Като е за стандарт на живот сме зле, ама като вземем да се хвалим с колите си сме в Люксембург, европейците да ни завидят......чудо чудо сме
174
3
 
5
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Първо: защо си мислиш, че аз не искам чист въздух за детето си или за твоето или за всички?, второ: точно това казвам, алтернатива, такава няма. Не мислиш ли,че някак е смешно да говориш за таксита? И това алтернатива ли е, един единствен вариант? Виж какво, не мисля, че е редно и нормално човек да мисли само от своя аршин. Не ти ли е минало през акъла че нещата за теб може и да се променят или за твоето дете или внуци? И тогава какво правим? Щото е лесно като имаш пари да солиш и да хейтваш
173
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с е л я н и п р о с т и, в София сте гости. Взимайте си бричките и обратно. Писна ми бараките ви да са по градинки и тротоари. Писна ми да стъпвам по разрушена от тях инфраструктура. Писна ми от вас!
172
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали колата ми е служебна или не - няма значение - и в двата случая аз съм си изкарал парите - просто в единия ме компенсират под формата на служебен автомобил.И да, колата е привилегия. Щом си се научил да пишеш, значи можеш да разбереш какви са ти алтернативите за транспорт, в случай че не можеш да си позволиш такъв, който да не вреди на останалите. Никой не е длъжен да ти диша газовете, ок? Искам чиста среда за детето си, в моя град София (в който междувпрочем повечето сте нежелани гости).
171
2
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Отделно за да имам този "лукс" аз съм длъжен както за моята безопасност така и за другите, затова колата ми винаги е технически изправна, аз не карам с гуми на по 7-8 сезона, на мен като ми тече масло или пуши, ремонтирам двигателя, сменям гарнитури, окачване и дори катализатор. Така че айде да не си ги мерим кой колко дава за колата си,пък била и тя 15-годишна, щото на мен един съединител със маховик ми е 1400 лв.Така че аз си плащам достатъчно за този "лукс"
170
3
 
9
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Карането на кола отдавна вече не привилегия,излез от 89'г и си извади главата от ***,колата стана необходимост. А относно за плащане айде да не говорим, защото аз на държавата плащам всичко за да имам лукса да карам кола и това не я оправдава да ми го вдига постоянно. Аз до 15 януари всяка година, данък, винетка и гражданска съм направил, а ти? Или викаш служебната не я мислиш, има кой да й плаща.
169
11
 
6
 
! Отговори
До владислав преди 5 години
Ползвай такси тогава.Както казах - останалите не сме длъжни да плащаме със здравето и с парите си, защото ти си беден и мислиш, че карането на кола е привилегия.разбра ли го най-накрая, защото по-ясно не мога да го обясня?
168
2
 
6
 
! Отговори
DEM преди 5 години
До PoliceManСтига глупости. Не е редно да караш 20-30 годишна кола, да дими след теб както и Кремиковци не е димяло в най-силните си години и да плащаш по-нисък данък от някой, който е имал наглостта да си купи нова кола или такава на 2-3 години, а плаща данъка и на друите. Естествено, че бюджета трябва да се пълни. Въпроса е да има контрол как се харчи. Емигрирай и пълни чуждите бюджети. милини вече го направиха заради нихилизма с който са възпитани.
167
3
 
5
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
До:спица ли си, кво ли си. Отделно, с кое да пътувам??? Със 50 годишни самозаплващи се вагони на БДЖ? Или със стари, неизрядни, чупливи и убиващи хора рейсове на "Юнион икони"??? Или във 111 от Люлин за княжево?? Релса на любовта дето те обират, забременяват и пак обират за три спирки?? Искам алтернатива, нещо което да ме накара да зарежа колата, а не да ми вдигат данъка е така през 2-3 г за да си пълни някой гушата!!!
166
4
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
До:спица ли си, колело ли си? Виж какво, нито искам държавата да ми осигорява кола, искам просто алтернатива от нея.Това влиза ли ти в мозъка? АЛТЕРНАТИВА!!!! Аз кола на 5г може да не може да си позволя но на 15г мога. Тука е друг въпроса дали ще си караш чисто новата Дачия пакет "trend" или аз високия клас ауди нищо че е 15 годишно. Но това са предпочитания. Като даваш акъл за градския транспорт ти вдигна ли се на стачка за промяната на условията в градския транспорт??
165
6
 
8
 
! Отговори
До владислав преди 5 години
Сори пич, комунизмът свърши.Не е работа на държавата да ти осигури богатство или безплатни привилегии, за които плащат другите с пари или със здравето си.
164
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук много професори се изказват неподготвени. Даже са и агресивни.За съжаление и това правителство няма топки за непопулярни мерки и материалът ще продължи да си кара трошките. Осъзнатите 20тина % ще се оправят, кой както може.Накрая ще си останете само *** на тази територия.