50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?

Колите, по-стари от 20 години, ще плащат 50% повече
4 сеп 2018 07:08, Джесика Вълчева
275
50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?
Снимка: Архив, Reuters

Над 50% по-скъп данък за коли на възраст над 20 г. от догодина.

Сметките са направени според предложената от финансовото министерство нова схема за облагане на превозните средства, която бе публикувана за обществено обсъждане миналата седмица.

Според новите текстове за пръв път се въвежда екокомпонент в налозите за автомобили. Данъкът се изчислява спрямо мощността на автомобила, а след това сумата се умножава по коефициент за възрастта на колата. Той съществуваше и досега, но беше с по-различни стойности.

Още по темата

След това полученият резултат се умножава по екокомпонент – коефициент за екологична категория, пише "24 часа".

Най-ниски са стойностите за автомобили категория "Евро 6", който е 0.40-0.60. Това означава, че коли, които изпълняват този съвременен еко стандарт ще плащат до 60% по-нисък данък. Само за сравнение, автомобили първа еко категория са с двойно и дори тройно по-голям коефициент – 1.30-1.40. 

За колите над 20-годишна възраст добавянето на двата компонента вдига данъка значително. За автомобили със 100 конски сили сега се плаща най-малко 110 лева данък. С промените, обаче, сумата може да достигне до 170 лв. Отпада и досегашната отстъпка, която се даваше за наличие на катализатор.

Намаление ще има за колите на възраст между 10 и 15 г. За по-мощна кола с двигател с 235 конски сили, която се движи в София, данъкът към този момент е 404 лв. Догодина сумата ще падне до 360 лв.

Мощните коли, обаче, ще плащат доста повече. Тези, които имат двигатели с над 328 конски сили, ще се облагат от 2.10 до 6.30 лв на конска сила. Толкова високи стойности се въвеждат за пръв път в закона.

Според промените колкото по-малко замърсява колата, толкова по-голяма отстъпка от данъка ще има. Това е валидно за автомобили с екостандарт минимум "Евро 4" - тоест произведените след 2006 г. За тази категория данъкът може да падне с 20%.

Въвеждането на екологичния компонент компенсира донякъде досегашната практика, при която собствениците на нови коли плащаха далеч повече, въпреки че превозните им средства замърсяват въздуха най-малко.


275
Още от Коли
"Дизелгейт" не уби Volkswagen, а идващият "Бензингейт"?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пак говориш наизуст, като полулист.
Аз пътувам с тролей и метро. Ползвам Спарк, когато имам нужда от кола в центъра.
Със служебната си кола пътувам извън града на почивка.
Ако колата не покрива еко норми е изключително егоистично да се кара.
186
2
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 2 седмици
Ако имаш претенции че си успял, здравомислещ, сериозен и отговорен човек, не би се изказвал така.Защото твоето изказване е точно все едно говоря с борец от ИДИЛ.Или приемате исляма или умирате!!! Точно същото ми звучи, или купувате нови коли или градски транспорт, нищо че не става.А как ще коментираш вдигането на билета а? Нищо че рейсовете са за кашмер? Или викаш кво ти пука! Ти градски не ползваш?
185
1
 
8
 
! Отговори
Чудо преди 2 седмици
Какъв надупен народ сме само. Само от форума можеш да си направи човек заключение, защо са казали прост народ слаба държава и защо сме на опашката на всички класации.
Като е за стандарт на живот сме зле, ама като вземем да се хвалим с колите си сме в Люксембург, европейците да ни завидят......чудо чудо сме
184
2
 
4
 
! Отговори
Владислав преди 2 седмици
Първо: защо си мислиш, че аз не искам чист въздух за детето си или за твоето или за всички?, второ: точно това казвам, алтернатива, такава няма. Не мислиш ли,че някак е смешно да говориш за таксита? И това алтернатива ли е, един единствен вариант? Виж какво, не мисля, че е редно и нормално човек да мисли само от своя аршин. Не ти ли е минало през акъла че нещата за теб може и да се променят или за твоето дете или внуци? И тогава какво правим? Щото е лесно като имаш пари да солиш и да хейтваш
183
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
с е л я н и п р о с т и, в София сте гости. Взимайте си бричките и обратно. Писна ми бараките ви да са по градинки и тротоари. Писна ми да стъпвам по разрушена от тях инфраструктура. Писна ми от вас!
182
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дали колата ми е служебна или не - няма значение - и в двата случая аз съм си изкарал парите - просто в единия ме компенсират под формата на служебен автомобил.
И да, колата е привилегия. Щом си се научил да пишеш, значи можеш да разбереш какви са ти алтернативите за транспорт, в случай че не можеш да си позволиш такъв, който да не вреди на останалите. Никой не е длъжен да ти диша газовете, ок? Искам чиста среда за детето си, в моя град София (в който междувпрочем повечето сте нежелани гости).
181
2
 
7
 
! Отговори
Владислав преди 2 седмици
Отделно за да имам този "лукс" аз съм длъжен както за моята безопасност така и за другите, затова колата ми винаги е технически изправна, аз не карам с гуми на по 7-8 сезона, на мен като ми тече масло или пуши, ремонтирам двигателя, сменям гарнитури, окачване и дори катализатор. Така че айде да не си ги мерим кой колко дава за колата си,пък била и тя 15-годишна, щото на мен един съединител със маховик ми е 1400 лв.Така че аз си плащам достатъчно за този "лукс"
180
3
 
7
 
! Отговори
Владислав преди 2 седмици
Карането на кола отдавна вече не привилегия,излез от 89'г и си извади главата от задника,колата стана необходимост. А относно за плащане айде да не говорим, защото аз на държавата плащам всичко за да имам лукса да карам кола и това не я оправдава да ми го вдига постоянно. Аз до 15 януари всяка година, данък, винетка и гражданска съм направил, а ти? Или викаш служебната не я мислиш, има кой да й плаща.
179
10
 
4
 
! Отговори
До владислав преди 2 седмици
Ползвай такси тогава.
Както казах - останалите не сме длъжни да плащаме със здравето и с парите си, защото ти си беден и мислиш, че карането на кола е привилегия.
разбра ли го най-накрая, защото по-ясно не мога да го обясня?
178
2
 
4
 
! Отговори
DEM преди 2 седмици
До PoliceMan

Стига глупости. Не е редно да караш 20-30 годишна кола, да дими след теб както и Кремиковци не е димяло в най-силните си години и да плащаш по-нисък данък от някой, който е имал наглостта да си купи нова кола или такава на 2-3 години, а плаща данъка и на друите. Естествено, че бюджета трябва да се пълни. Въпроса е да има контрол как се харчи. Емигрирай и пълни чуждите бюджети. милини вече го направиха заради нихилизма с който са възпитани.
177
2
 
4
 
! Отговори
Владислав преди 2 седмици
До:спица ли си, кво ли си.
Отделно, с кое да пътувам??? Със 50 годишни самозаплващи се вагони на БДЖ? Или със стари, неизрядни, чупливи и убиващи хора рейсове на "Юнион икони"??? Или във 111 от Люлин за княжево?? Релса на любовта дето те обират, забременяват и пак обират за три спирки?? Искам алтернатива, нещо което да ме накара да зарежа колата, а не да ми вдигат данъка е така през 2-3 г за да си пълни някой гушата!!!
176
3
 
7
 
! Отговори
Владислав преди 2 седмици
До:спица ли си, колело ли си?
Виж какво, нито искам държавата да ми осигорява кола, искам просто алтернатива от нея.Това влиза ли ти в мозъка? АЛТЕРНАТИВА!!!! Аз кола на 5г може да не може да си позволя но на 15г мога. Тука е друг въпроса дали ще си караш чисто новата Дачия пакет "trend" или аз високия клас ауди нищо че е 15 годишно. Но това са предпочитания. Като даваш акъл за градския транспорт ти вдигна ли се на стачка за промяната на условията в градския транспорт??
175
6
 
6
 
! Отговори
До владислав преди 2 седмици
Сори пич, комунизмът свърши.
Не е работа на държавата да ти осигури богатство или безплатни привилегии, за които плащат другите с пари или със здравето си.
174
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тук много професори се изказват неподготвени. Даже са и агресивни.
За съжаление и това правителство няма топки за непопулярни мерки и материалът ще продължи да си кара трошките. Осъзнатите 20тина % ще се оправят, кой както може.
Накрая ще си останете само ганьовците на тази територия.
173
1
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 седмици
А защо нищо не се казва за 20+ годишните коли който са на метан??
Дори и стара колата на метан има само два продукта при изгаряне който са вода и СО2 (ако ги съберете може да си направите безалкохолно)..
Не е ли редно дори такива автомобили да имат даже много малък данък??
172
8
 
4
 
! Отговори
спица преди 2 седмици
До 148 Владислав

Ама ти още малко ще поискаш държавата да ти осигури кола :)
Като не можеш да си позволиш нормална кола, качваш се на обществен транспорт.
Ако ще се позволява на народа да кара каквото си поиска, да не съдите транспортните и спедиторски фирми с тирове и рейсове на 20+ години.
Или за теб да може, а за другите не. Както не може всички да сте директори, то така не може и всички а сте с по 2-3 коли на 5членно семейство и да пътуваш от и към работа сам- ТОВА Е ЛУКС!
171
2
 
11
 
! Отговори
стрд преди 2 седмици
не може аз който карам 50 км на седмица да плащам като този който минава 2000 и да замърсявам пове4е от него въпреки 4е стандарта ми е евро 2!!!! той и мн пове4е кислород изяжда и т н!!! моля ви се!! абсолютни недомислия явно тия които мислят тия работи са с коли от 2019-а година!!и от порше нагоре!
170
2
 
14
 
! Отговори
PoliceMan преди 2 седмици
Чашата вече преля. То увеличение на данъци автомобили, данъци имоти, автомобилни застраховки, винетки, тол такси, всякакъв вид глоби и какво ли още не. Всичко това е да се пълни бюджета с данъци, такси и глоби от обикновенния работник. Трябва да се вдигаме и да покажем най накрая, че има народ в тази умряла държава. ЕЙЙЙЙЙ ХОРААААААА
169
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тук много професори се изказват неподготвени. Даже са и агресивни.
За съжаление и това правителство няма топки за непопулярни мерки и материалът ще продължи да си кара трошките. Осъзнатите 20тина % ще се оправят, кой както може.
Накрая ще си останете само ганьовците на тази територия.
168
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тук много професори се изказват неподготвени. Даже са и агресивни.
За съжаление и това правителство няма топки за непопулярни мерки и материалът ще продължи да си кара трошките. Осъзнатите 20тина % ще се оправят, кой както може.
Накрая ще си останете само ганьовците на тази територия.