50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?

Колите, по-стари от 20 години, ще плащат 50% повече
4 сеп 2018 07:08, Джесика Вълчева
275
50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?
Снимка: Архив, Reuters

Над 50% по-скъп данък за коли на възраст над 20 г. от догодина.

Сметките са направени според предложената от финансовото министерство нова схема за облагане на превозните средства, която бе публикувана за обществено обсъждане миналата седмица.

Според новите текстове за пръв път се въвежда екокомпонент в налозите за автомобили. Данъкът се изчислява спрямо мощността на автомобила, а след това сумата се умножава по коефициент за възрастта на колата. Той съществуваше и досега, но беше с по-различни стойности.

Още по темата

След това полученият резултат се умножава по екокомпонент – коефициент за екологична категория, пише "24 часа".

Най-ниски са стойностите за автомобили категория "Евро 6", който е 0.40-0.60. Това означава, че коли, които изпълняват този съвременен еко стандарт ще плащат до 60% по-нисък данък. Само за сравнение, автомобили първа еко категория са с двойно и дори тройно по-голям коефициент – 1.30-1.40. 

За колите над 20-годишна възраст добавянето на двата компонента вдига данъка значително. За автомобили със 100 конски сили сега се плаща най-малко 110 лева данък. С промените, обаче, сумата може да достигне до 170 лв. Отпада и досегашната отстъпка, която се даваше за наличие на катализатор.

Намаление ще има за колите на възраст между 10 и 15 г. За по-мощна кола с двигател с 235 конски сили, която се движи в София, данъкът към този момент е 404 лв. Догодина сумата ще падне до 360 лв.

Мощните коли, обаче, ще плащат доста повече. Тези, които имат двигатели с над 328 конски сили, ще се облагат от 2.10 до 6.30 лв на конска сила. Толкова високи стойности се въвеждат за пръв път в закона.

Според промените колкото по-малко замърсява колата, толкова по-голяма отстъпка от данъка ще има. Това е валидно за автомобили с екостандарт минимум "Евро 4" - тоест произведените след 2006 г. За тази категория данъкът може да падне с 20%.

Въвеждането на екологичния компонент компенсира донякъде досегашната практика, при която собствениците на нови коли плащаха далеч повече, въпреки че превозните им средства замърсяват въздуха най-малко.


275
Още от Коли
"Дизелгейт" не уби Volkswagen, а идващият "Бензингейт"?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
7
 
! Отговори
рег преди 2 седмици
просто поредното доказателство , 4е плащането на сметките на по-богатите става от по- бедните!!!!
166
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега данъка ми е 18 лв. за Шкодичката 1996 г. Демек догодина 25 лв. :)))))))))))))
165
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НА ИЗБОРИТЕ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ТОЗИ КОЙТО ДАДЕ НАЙ ДОБРА ОФЕРТА ЗА ЖИВЕЕНЕ В БЪЛГАРИЯ.
164
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И дизеловите минават вече на газ, така че, това е само да се напълни хазната на фалиралата държава.
163
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
това показва че е време да се измете г.рбераската крадлива паплач
162
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България е с най-ниски заплати и това трябва да се поправи!
161
4
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 2 седмици
До Анонимен

НА ИЗБОРИТЕ ...компартията ще разбере че с каканижене нищо не се върши, щото ЕС очакват действащи решения, а не другарски съд. ще разбереме, и колко се е свил електората им по чисто физически причини, и че седесеумре и с него всички чантаджийски формации. идат китайците, иде и унификация на армията на нато. тия пари няма да отидат на позитано.
160
0
 
15
 
! Отговори
Пууу..аман! преди 2 седмици
Кола с евро 6 дето се кара ежедневно с по един зад*ник вътре до мола и за по едно кафе на 200метра, замърсява много повече отколкото кола с ретро стандарти, дето се кара по принуждение 5 пъти в месеца! Ере стига се дърлихте тука бе...докато се джафкате, тия отгоре ще ви одерат кожите до кокъл, само че това не го виждате а те точно това искат...да ви настройват едни срещу други щото така по-лесно ви водят за мустака
159
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БЪЛГАРИЯ Е С НАЙ-НИСКИТЕ ДАНЪЦИ, ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПОПРАВИ.
158
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НА ИЗБОРИТЕ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕЕ... ЩЕ ВИ ПЛАТИМ ХУБАВО...
157
0
 
12
 
! Отговори
Bella преди 2 седмици
Стари коли ,ами какво да кара бедния Българин! 200 лв пенсия ,400 задължения ,100 лекарства ,сега и 350 данък, 100 субекти и храна...
Ами това трябва да стане = 200 лв ,пенсията !!! Хайде живейте ,са ви видим!
156
0
 
20
 
! Отговори
СТИГА ВЕЧЕ ! преди 2 седмици
ТИЯ ЩО ПИШАТ ЗАКОНИТЕ И НАРЕДБИТЕ СЕ ВОЗЯТ СЪС СЛУЖЕБНИ АВТОМОБИЛИ ЗА КОИТО ПАК НИЕ ПЛАЩАМЕ. ПОЛЗВАТ ГИ КАТО ЛИЧНИ , НЕМА ДЕЛНИК НЕМА ПРАЗНИК , ЗА ТЯХ ВСИЧКО Е ПОЗВОЛЕНО...
155
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
АЙДЕ ВДИГНЕТЕ ЦЕНИТЕ- ВСИЧКО НА ГОРЕ ИСКАМ ДА ВИ ВИДЯ ДО КАДЕ ЩЕ СТИГНЕТЕ.
-СЛЕД НЯКОЯ ГОДИНА НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ГЛАСУВА.
-УМОРИХТЕ ХОРАТА.
154
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Шизо ВЛАДИСЛАВ Е ПРАВ-ИЛИ ВИЕ НЕ ИСКАТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ ОБИКНОВЕННИЯ ЧОВЕК.
-НЕ МОЖЕ ВСИЧКИ ДА СМЕ МИЛИОНЕРИ.
153
7
 
5
 
! Отговори
До 143 преди 2 седмици
А бе БУХАЛ колко карат на бензин че не се сещам само, и повечето дърти дизели като върнат предавка и отзаде става леща.
152
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен

С никой не искам да се заяждам и нищо не ме дразни. Просто ти обясних, че ако не ти харесват мненията може да не влизаш и да не ги четеш вместо да недоволстваш и да си разказваш историята на живота в интернет форумите, не е задължително.
151
3
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 2 седмици
...от друга страна, след като пушачите са обект на ограничения, нормално е и мръсните коли да са. а това, че лади ладев - жигулата чака партията да му даде нова кола щото е герестак у писането на доноси, си е лично негов проблем.
150
2
 
9
 
! Отговори
Владислав преди 2 седмици
" Еее проблема си е твой,за нас е най-лесно да Вдигаме нещата, я данъци, я стоки, я услуги. Така се попълват дупките " Добре де, да кажем че плащам по-високи цени за каквото и да било, все пак очаквам и нещо срещу тия пари!? "аааа,Робе не очакваш нищо ти,ти имаш само задължения, плащай,плащай плащай или ни улесни като не искаш и терминал 2, имаме хора който да заселим" Аз драги сънародници така виждам приказката!!!!
149
0
 
7
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 2 седмици
добре е да има няква законова форма регламентираща кога автомобил е ретро, и кога е стара таратайка. щото да облагаш колекционни автомобили с данък като все едно бай иван си кара с опел рекорд 61ва смески на прасетата не е кой знае колко умна идея.
148
2
 
20
 
! Отговори
Владислав преди 2 седмици
Аз го разбирам така-" Вдигаме ти данъка защото караш стара кола,и тя мърси повече." Ама аз нямам пари за по-нова която да не мърси повече? И аз искам да карам нова кола ама немога-казва човека. " еее ами като неможеш да си позволиш няма да караш, никой не ти е виновен че не си намерил работа за повече пари. " Ама неможе всички да сме програмисти и директори, тая икономика не се движи само от 3-5 отрасли, пък и не всеки човек става за всяка работа- казва обикновения човек.