50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?

Колите, по-стари от 20 години, ще плащат 50% повече
4 сеп 2018 07:08,
275
50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?
Снимка: Архив, Reuters

Над 50% по-скъп данък за коли на възраст над 20 г. от догодина.

Сметките са направени според предложената от финансовото министерство нова схема за облагане на превозните средства, която бе публикувана за обществено обсъждане миналата седмица.

Според новите текстове за пръв път се въвежда екокомпонент в налозите за автомобили. Данъкът се изчислява спрямо мощността на автомобила, а след това сумата се умножава по коефициент за възрастта на колата. Той съществуваше и досега, но беше с по-различни стойности.

Още по темата

След това полученият резултат се умножава по екокомпонент – коефициент за екологична категория, пише "24 часа".

Най-ниски са стойностите за автомобили категория "Евро 6", който е 0.40-0.60. Това означава, че коли, които изпълняват този съвременен еко стандарт ще плащат до 60% по-нисък данък. Само за сравнение, автомобили първа еко категория са с двойно и дори тройно по-голям коефициент – 1.30-1.40. 

За колите над 20-годишна възраст добавянето на двата компонента вдига данъка значително. За автомобили със 100 конски сили сега се плаща най-малко 110 лева данък. С промените, обаче, сумата може да достигне до 170 лв. Отпада и досегашната отстъпка, която се даваше за наличие на катализатор.

Намаление ще има за колите на възраст между 10 и 15 г. За по-мощна кола с двигател с 235 конски сили, която се движи в София, данъкът към този момент е 404 лв. Догодина сумата ще падне до 360 лв.

Мощните коли, обаче, ще плащат доста повече. Тези, които имат двигатели с над 328 конски сили, ще се облагат от 2.10 до 6.30 лв на конска сила. Толкова високи стойности се въвеждат за пръв път в закона.

Според промените колкото по-малко замърсява колата, толкова по-голяма отстъпка от данъка ще има. Това е валидно за автомобили с екостандарт минимум "Евро 4" - тоест произведените след 2006 г. За тази категория данъкът може да падне с 20%.

Въвеждането на екологичния компонент компенсира донякъде досегашната практика, при която собствениците на нови коли плащаха далеч повече, въпреки че превозните им средства замърсяват въздуха най-малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
12
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
" Еее проблема си е твой,за нас е най-лесно да Вдигаме нещата, я данъци, я стоки, я услуги. Така се попълват дупките " Добре де, да кажем че плащам по-високи цени за каквото и да било, все пак очаквам и нещо срещу тия пари!? "аааа,Робе не очакваш нищо ти,ти имаш само задължения, плащай,плащай плащай или ни улесни като не искаш и терминал 2, имаме хора който да заселим" Аз драги сънародници така виждам приказката!!!!
142
0
 
9
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
добре е да има няква законова форма регламентираща кога автомобил е ретро, и кога е стара таратайка. щото да облагаш колекционни автомобили с данък като все едно бай иван си кара с опел рекорд 61ва смески на прасетата не е кой знае колко умна идея.
141
2
 
23
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Аз го разбирам така-" Вдигаме ти данъка защото караш стара кола,и тя мърси повече." Ама аз нямам пари за по-нова която да не мърси повече? И аз искам да карам нова кола ама немога-казва човека. " еее ами като неможеш да си позволиш няма да караш, никой не ти е виновен че не си намерил работа за повече пари. " Ама неможе всички да сме програмисти и директори, тая икономика не се движи само от 3-5 отрасли, пък и не всеки човек става за всяка работа- казва обикновения човек.
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 145Абе, вместо да се чудиш с кого да се заяждаш, отивай да живееш в гората. Вече ти обясних, че там няма нито едно от нещата, които толкова те дразнят и съответно няма да ти се налага постоянно да мрънкаш, както правиш сега.
139
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗащото така искам, така ми харесва. А на теб ако не ти харесват мненията недей да влизаш да ги четеш, не е задължително както вече ти беше обяснено.
138
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната фалшива новина. И досега по-екологичните коли плащаха по-малък данък, но ако са до 100 к.с., каквато е досега политиката на държавата. Сега намаляват данъка за мутрите и го компенсират с по-голям данък за по-бедните. Колкото до екологията - в България няма никъде екологичен проблем заради автомобилите.
137
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България няма наднормено замърсяване заради автомобилите и промените са за да ни одерат още ефна кожа. Принципно бензиновите замърсяват повече от дизеловите, но в Германия имат проблем със замърсяването с азотни оксиди, при които дизеловите замърсяват повече. При всичко останало дизеловите не замърсяват повече от бензиновите.
136
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКато не е задължително, ти що влизаш бе, ***? Отивай да живееш в гората, там няма хора, автомобили, интернет.
135
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не се прави разлика за коли на дизел и на бензин, на пропан-бутан, на метан, всяко гориво замърсява различно. Нали дизела беше най-големия проблем, в Хамбург дори го забраниха. Ами ако колата ми 400 кс, но хибрид? Има огромни хибридни автомобили със средн разход от 2-3 литра на 100 км, трябват и стимули да се използват. Основно е мислено как а се вземе повече според масовия българин, който основно кара кола над 15 години(стандарт под евро 4) на газ или на дизел. И газаджии са ощетени.
134
4
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
А зпък искам и винетка - дневна, месечна и годишна по населено място! За София - всичко което не е с регистрация С, СА, СВ - с винетки.... за Варна, Бургас, Пловдив и т.н. - съответно - с винетки за влизане и пребиваване....
133
0
 
27
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Хайде малко икономическа теория. Що е то данък върху МПС ? Това е имукествен данък върху богатството или с други думи казано, вие плащате данък на държавата, за да можете да притежавате собственост, това не е пътен данък, както е широко разпространено да се вярва, нито че парите, които плащате за този данък отиват за поддържане на републиканската пътна мрежа. По скоро тук стои въпроса след като ни товарят с екологична компонента, каква част от тези пари, наистина отиват за екология ?
132
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПепиНе е задължително да ми се обясняваш интернет какво работиш и да си разказваш историята на живота. Като не ти харесват коментарите и мненията не влизай във форумите, не е задължително.
131
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧиновникА такива като тебе умници, може ли да почнат да ги весят за мъдете по паркове и горички из цялата страна?
130
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е най - голямата глупост която могат да измислят.Човек ако може да си позволи да кара кола на 5 години няма да се мъчи с бракма на >20, не разбирам как не го проумяват, че и да я натоварят с данък който се явява приблизително 25-30% от стойността на автомобила.
129
12
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
В София минимум 1000 лв данък на година. Изведнъж движението ще се отпуши!
128
3
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До Т.ПСамо гледайте да не дойдете пак с разни Поршета и Мерцедеси, както направихте, когато "протестирахте" срещу новите цени цени на винетките.
127
1
 
12
 
! Отговори
Пепи преди 5 години
До Анонимен 128Не съм ти искал мнението относно работата ми. Не се оплаквам от данъка, но ти явно няма да разбереш. Виждам,че имаш доста задълбочени предложения относно решаването на проблеми - съсредоточи се върху свойте.Просто споделих мнение. Ясно ми е,че винаги ще се намерят хора да кажат " като плащате малко ще получавате ниско качество" Да така е но аз плащам колкото поискат без да мрънкам и НЕ получавам НИКАКВО качество ОТНОВО. Лек ден отивам да си използвам платения ДАНЪК :)
126
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 128На теб като ти пречат автомобилите, отиди да живееш на място, където няма автомобили. Никой не те задължава да живееш в града, където е пълно с автомобили.
125
5
 
11
 
! Отговори
Т.П преди 5 години
Нека гласуват ... Ще се събереме доста недоволни :) Този път май ще бутнем тези измислени глави който ги мислят.
124
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
автомобилите стари или нови замърсяват въздуха еднакво разликата е в техническото им състояние.еднакви ставки за всички според каквото са решили кубатура или мощност и контрол на прегледите.