Нова наредба: Скоростта по магистрали може да е и до 100 км/ч

Без завои от 90 градуса при строежа на нови пътища
Обновена: 4 сеп 2018 11:12 | 4 сеп 2018 07:00, Елка Василева
121
Нова наредба: Скоростта по магистрали може да е и до 100 км/ч
Снимка: архив, Булфото

Нови шосета няма да може да се строят със завои от 90 градуса. Това предвижда наредба за проектирането на пътища, изготвена от министерството на регионалното развитие. Изключение може да се допусне, само ако теренът не позволява направата на път без остри завои, пише "24 часа".

Когато се проектират пътищата, ще се прави анализ на интензивността на трафика, който се очаква през следващите 30 години.

Според наредбата ще има по-голяма свобода при определянето на проектна скорост. Това е максималната безопасна за автомобил при мокра и чиста настилка в най-трудните участъци.

Ако например магистрала минава през равнина, скоростта е 140 км/ч, при планински участъци - 130 км, през хълмисти - 120 км/ч, а през тежък терен - 100 км. Такива са параметрите и за скоростните шосета.

Затягат се изискванията за осигуряване на отводняването, за да не се получава т.нар. аквапланинг - няма да се правят пътища с обратен напречен наклон. Изключения се допускат само в случаите, когато няма друг начин за отводняване.

Въвеждат се и изисквания с минимална дължина на правите отсечки. Минимум 115 м е тя например за първокласните шосета. Ня тях трябва да се осигурява и 625 м видимост за изпреварване.

В наредбата са предвидени площадки за отдих, които трябва да са на всеки 40-50 км двустранно, ако включват търговски обекти. Ако са само за почивка, ще са на 15-20 км. Предвиждат се и площадки за центрове за управление на движението.

Наредбата се работи от повече от две години и половина, съобщи регионалният министър Николай Нанков. Той е подписал за обнародването ѝ на 23 август - няколко дни преди инцидента край Своге, в който загинаха 17 души.

В документа има над 20 нови текста, свързани с пътната безопасност.

“Пътищата в България доскоро се проектираха по съветски модел. Наредбата не беше променяна повече от 30 години. Сега ще се работи по немски модел, с всички съвременни изисквания за пътна безопасност”, посочи Нанков.

Увеличават се гаранционните срокове за строителство и ремонт на пътища. Това предвиждат промени в друга наредба - за експлоатация на строежите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Одобрявам!
56
8
 
23
 
! Отговори
:D преди 5 години
:) Ами нормално. То това , което го имаме в България не са магистрали (по смисъла на закона), а някакви нагънати, надупчени, закърпени парчета асфалт. Логично е в този смисъл максималната скорост да не е като за магистрала. Отечество любезно, как хубаво си ти! (Боже, в какво 'нещо' сме принудени да живеем всеки ден!?)
55
6
 
44
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Хора живейте си живота , радвайте се на близките си и на малкото хубави неща и не се "косете", в световната история няма нито едно поколение което да е доживяло това за което се е борило.Възрожденците не доживяха свободата, Стамболов не доживя независимостта, партизаните не дочакаха СССР, комунистите не дочакаха "светлото бъдеще" , десидентите 30 години по-късно , така и недочакаха демокрацията.....
54
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще има яко лапане, за какви отбивки за отдих на всеки 15-20км ми фантазират в държава в която с един резервоар отивам и се връщам. Късички са ни отсечките , чуждите тирове и транзитно преминаващи автомобили спират за евтин бензин и шльокавица, а повечето само на КПП-то.
53
0
 
22
 
! Отговори
до 52 преди 5 години
Айде и тоя почна като КАТ - 'несъобразена с пътната обстановка скорост', което им е при всяка катастрофа заради скапан път. Как съобразяваш дупка?Нали затова има знаци по магистралите например - разрешена скорост 140, при дъжд/сняг (нали си ги виждал - скороста и отдолу снежинка) 90/70 и т.н.Как се съобразява скорост ако не познаваш пътя - има си знаци караш си по тях. Не е задължително да си на максималната допустима, но ако се движиш по магистрала с 50 не е много безопастно, не мислиш ли?
52
2
 
16
 
! Отговори
глупости на хартия преди 5 години
Не са предвидили места за кацане на въздушни електротаксита---защото докато осъществят идеите си на практика ще е 3150 г Похвално най после се сетихте да черпите от немския опит но аз знам че пътищата през искърското дефиле или за пампорово или боровец винаги ще са криви и опасни ,в Бт. Хората които са по на 20г сега гаранция ,че няма да карат по хубави пътища ! Гаранция е ,че вие ще се опитате да ги накарате да карат много по бавно ,чрез пътни знаци и глоби ...
51
10
 
35
 
! Отговори
Fake пътища преди 5 години
Няма една отсечка направена по времето на ГЕРБ която да не е дефектирала в гаранционния си срок1. Магистрала Тракия след Стара Загора посока Бургас е като Дунавски вълни. Най-новия участък е най-разбит, пък и е затворен цяла зима.2. Искърското дефиле...3. Всички ремонти в София - ВСИЧКИ!Не е от модела - от краденето е. Крадете по-малко, пък да лапате по-дълго. Не е нужно 80% да остават във Гербавите, свършете и малко работа, ама то от Калинки няма кой да я свърши...
50
6
 
11
 
! Отговори
хм преди 5 години
30 години след "демокрацията" проектираме пътища по остаряли съветски модели и се чудим защо стават катастрофи!
49
3
 
20
 
! Отговори
tangra` преди 5 години
а по кой модел ще се краде ?
48
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквени новини
47
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пътищата в България доскоро се проектираха по съветски модел. - уникално!!!без коментар.
46
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов, единствените ви истински гербаджийски "магистрали" са тия, дето Пепи Москов Наркомана ги шмъркаше в клозета на Народното събрание.Няма го Пепи Белото - няма ги и магистралите.
45
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази наредба важи ли за острова на Боко?
44
4
 
14
 
! Отговори
До 44 преди 5 години
Покарай в Австрия по някоя магистрала край Алпите - 100км/ч. Рядко ще може да вдигнеш повече. Това се има предвид под "труден терен"!
43
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПЪТНИЯТ ЗНАК "В 26- Забранено е движение със скорост, по-висока от означената" за мнозина е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА скорост. Това не е така.Ако видите знак 40 км/ч, това означава, че според техническото състояние и габаритите на вашето МПС, според сътоянието на пътната настилка /мокра, заледена и т.н/, според видимостта и т.н., вие сте човека, който трябва да избере БЕЗОПАСНАТА скорост. А тя може да не е 40км/ч, а да е значително по-ниска. Не може да се оправдавате като де/бил- "ама там пишеше 40 км/ч".
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си лека жена нее лесна работа дефакто обслужващ персонал в тия фирми е вързано всичко от евтина любов до евтино каране нежен ритъм затова няма магистрали няма извънградско дее контрола на луната
41
4
 
6
 
! Отговори
death преди 5 години
Стана една трагедия и решиха да променят всичко, което трябваше да сторят от 2008 г. насам... Само, че 95 % от този народ е за избиване. Т.е. - каквото и да се направи по пътищата няма да има смисъл.
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо с 90км/ч. То и без това магистралите не са никакви магистрали.
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наретби и наретбички......по сегашата наретба НЕ може да се ползва варовик
38
2
 
15
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Вчера един младеж катастрофира на паркинга пред блока...влезе с *** газ в двора на блока и се опита да направи кръг, при което се заби челно във вратата на един паркирал автомобил! Баси ужаса...какъв народ само шофира...не мога да повярвам!