Нова наредба: Скоростта по магистрали може да е и до 100 км/ч

Без завои от 90 градуса при строежа на нови пътища
Обновена: 4 сеп 2018 11:12 | 4 сеп 2018 07:00, Елка Василева
121
Нова наредба: Скоростта по магистрали може да е и до 100 км/ч
Снимка: архив, Булфото

Нови шосета няма да може да се строят със завои от 90 градуса. Това предвижда наредба за проектирането на пътища, изготвена от министерството на регионалното развитие. Изключение може да се допусне, само ако теренът не позволява направата на път без остри завои, пише "24 часа".

Когато се проектират пътищата, ще се прави анализ на интензивността на трафика, който се очаква през следващите 30 години.

Според наредбата ще има по-голяма свобода при определянето на проектна скорост. Това е максималната безопасна за автомобил при мокра и чиста настилка в най-трудните участъци.

Ако например магистрала минава през равнина, скоростта е 140 км/ч, при планински участъци - 130 км, през хълмисти - 120 км/ч, а през тежък терен - 100 км. Такива са параметрите и за скоростните шосета.

Затягат се изискванията за осигуряване на отводняването, за да не се получава т.нар. аквапланинг - няма да се правят пътища с обратен напречен наклон. Изключения се допускат само в случаите, когато няма друг начин за отводняване.

Въвеждат се и изисквания с минимална дължина на правите отсечки. Минимум 115 м е тя например за първокласните шосета. Ня тях трябва да се осигурява и 625 м видимост за изпреварване.

В наредбата са предвидени площадки за отдих, които трябва да са на всеки 40-50 км двустранно, ако включват търговски обекти. Ако са само за почивка, ще са на 15-20 км. Предвиждат се и площадки за центрове за управление на движението.

Наредбата се работи от повече от две години и половина, съобщи регионалният министър Николай Нанков. Той е подписал за обнародването ѝ на 23 август - няколко дни преди инцидента край Своге, в който загинаха 17 души.

В документа има над 20 нови текста, свързани с пътната безопасност.

“Пътищата в България доскоро се проектираха по съветски модел. Наредбата не беше променяна повече от 30 години. Сега ще се работи по немски модел, с всички съвременни изисквания за пътна безопасност”, посочи Нанков.

Увеличават се гаранционните срокове за строителство и ремонт на пътища. Това предвиждат промени в друга наредба - за експлоатация на строежите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добро утро конова твоята фирма кога ще я видим на магистрала
36
6
 
16
 
! Отговори
Тотална трагедия преди 5 години
Проектирането на пътищата продължава по соц. инерцията. Преди 30 г. никой не е предвиждал и планирал, че ще има интензивно движение и че българските семейства ще притежават автомобили. То и затова пътища нямаме!
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27Я провери със streat veaw дали нямат магистрали в Русия.
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Две неща ще подобрят условията по магистралите:1. В Белгия по магистралите камерите освен за превишена скорост, засичат и времето за което колата се е предвижила от камера 1 до камера 2. Така и да си намалил на камера 2, но през дугото време си карал с 200 - пак си плащаш глоба.2. Още една лента - в момента в дясно някои карат с 70км/ч, а в ляво изпреварват с 200+. Къде да застане човек с 120 км/ч не е ясно.
33
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На менте "Магистралите" на Суджука и 80 км в час е много.
32
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига майтапи,какво означава "тежък терен" по магистрала? Освен в *** БГ,другаде подобна глупост,едва ли може да бъде измислена!За какво плащам висока застраховка,пътен данък,а не мога да използвам мощността на колата си при уж идеални, пътни условия?
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом се допускат изключения, значи нищо няма да се промени.
30
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пътищата в България доскоро се проектираха по съветски модел. Наредбата не беше променяна повече от 30 години."Ами то Съветски Съюз няма вече повече от 30 години... Значи в момента, в който се е разпаднал и ние сме вдигнали ръце от пътищата и сме продължили по инерция?
29
6
 
11
 
! Отговори
Здравейте преди 5 години
От Стара Загора до Бургас новата магистрала само там може да караш с 200км ч пътя е хубав грапав не плюете истината
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми като не можете да карате даже ви е много.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи "тежък терен"? Че някой не е оправил настилката на магистралата?
26
3
 
10
 
! Отговори
Тиквун преди 5 години
Опит-грешка..........опс-бррррОпит-грешка..............опссс-брррррОпит-грешка.............опс-брррр
25
2
 
3
 
! Отговори
11 преди 5 години
До Златко желевДа не си мислиш ,че някой ти вярва щом имената не можеш да напишеш правилно
24
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко ли трябва да си изпаднал, за да плюеш по народа си?
23
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 30В Бг няма експерти в нито една област защото ГаньУ И *** колхозник!!!
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проектната безопасна скорост по пътищата винаги е по-висока от разрешената. Това може да стане проблем, ако разрешената скорост е много под безопасната. Световният опит сочи, че тогава катастрофите се увеличават, а не намаляват, както ни внушават псевдоекспертите. За съжаление в България експерти по пътна безопасност няма.
21
1
 
15
 
! Отговори
BB преди 5 години
Ааааааааааа 100 са много 70 км за да има глоби за превишена скорост ако е 140 няма работа за кат
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По пътищата само с конски каруци и волски впрягове. Вие сте няколко века назад, не можете да шофирате съвременни превозни средства.
19
15
 
4
 
! Отговори
Златко желев преди 5 години
Здравейте, живея и в канада и българия . В онтарио скороста на магистралите е 100 кил. Или до сто и двадесет максимум ако полицаите не решат друго а то е спират и гледат дали си глобяван колко години си карал и нарушения , от там решават какво ще е рендето в българия авто парка е къде по стар и такива скорости ? Иначе магистралата тая южната ми хареса миналата година пътищата също не е зле само внимателно , лек ден
18
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Domino 19Ганьо И ***.Него знак и закон нИ *** лУви.Не случайно премиер ви е Тиквата, избрахтИ си водач по ваш образ и подобие.Сега всичкУ И точнУ.П.П. Още преди 100 години най-великият журналист го е казал че при демокрацията само въпрос на време е за лидер на страната да бъде избран *** който ще е пълнокопие на обобщеният образ на дадена нация.Или "Какъвто народа такъв и оправника му" са казали мъдрите хора.БАСТА!