Нов шофьор – 6 месеца с придружител. Златният талон в историята!

При завой да се пропуска движещ се по велоалея колоездач
5 сеп 2018 07:00, Елка Василева
123
Нов шофьор – 6 месеца с придружител. Златният талон в историята!
Снимка: архив, Булфото

Всеки нов шофьор независимо от възрастта ще кара шест месеца кола задължително с придружител с опит. Това са част от промени, които в момента се обсъждат в работната група от Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи и Министерството на регионалното развитие, която разделя на три части сега действащия обемист Закон за движение по пътищата.

Едва след като минат изпитателния период с придружител, младите водачи ще получават книжка, а през следващите няколко години поведението им на пътя ще бъде следено изкъсо, предвижда новият закон за водачите, пише "Монитор".

Още по темата

Годишно 120 000 изпита за шофьорски книжки се провеждат от изпитващите на бившата ДАИ. Първоначалното издаване на книжки на нови шофьори е между 60-65 000 годишно, показва статистиката на Пътна полиция.

Идеята датира от преди 5 години, но тогава предвиждаше само младите шофьори да карат с опитен човек до себе си. Сега промените са вкарани в Закон за водачите на МПС и ще важат за всички нови шофьори, без значение дали на 18 или 65 години са си взели книжката.

В Закон за движение по пътищата ще бъдат въведени нови правила, които ги няма никъде в нормативна база. Завиващите пътни превозни средства ще трябва да пропускат движещите се колоездачи по велоалея.

В закона са разписани и промени в определението пешеходна пътека. С тях ще се променят текстове, въведени от преди двадесет години, че продължението на тротоара е пешеходна пътека. Тази разпоредба дълго време създаваше сериозни проблеми при възникнал инцидент на такова място. Скоро пешеходците вече няма да са с предимство.

В стария закон е посочено, че между два тротоара на кръстовище е пешеходна пътека, но пък имаше и задължение да е сигнализирана с пътен знак. Пътните полицаи все още бистрят при писането на протоколите си при инциденти дали тези места са пешеходни пътеки, или не са. В новия закон обаче ще е записано изрично, че пешеходна пътека трябва да е маркирана и сигнализирана.

Посочено е, че ще има предупредителен пътен знак преди мястото за пресичане, както и на самото място.

Към най-опасните и агресивните водачи на пътя също ще има допълнителни мерки. Изписани са седем нарушения, ако водач направи 3 от тези 7 нарушения в рамките на две години, ще губи своята правоспособност, както и загубата на контролни точки. След това ще трябва да извърви цялата процедура за възстановяването им.

Има голяма вероятност да бъде премахнат т.нар. златен талон и всички привилегии, които той предоставя на водачите. Този вид документ по закон се нарича контролен талон "Водач на МПС без наказания". Издава се от Пътна полиция след изрично поискване от водача с подадено заявление и платена такса от 2 лева без банковите комисиони. Шофьорът може да получи златен талон, когато няма нарушения не по-малко от 6 г.

Клиентите на такситата вече няма да заплащат престой. Промени ще въведат на нейно място тарифа, която ще таксува цялото време за пътуване. Така ще бъдат ограничени и помпите в колите на таксиметровите водачи. Сред останалите мерки е изграждането на защитена връзка между генератора на сигнала на фискалния апарат и таксиметровия апарат. Сигналът от скоростната кутия до таксиметровия апарат трябва да е защитена връзка, за да не може да се вкара помпа.

В новия закон ще се уточнят и новите зони за споделено движение или т.нар. зони 30, каквито има в повечето големи градове в Европа. По преценка на кметовете ще се обособяват такива зони, в които превозните средства не трябва да надвишава 30 км в час и с предимство ще бъдат пешеходци и велосипедисти. Тези зони ще се маркират с пътни знаци на входа и изхода им, а вътре ще важат еднакви правила. 


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
П. У преди 1 седмица
Какво е тва нещо
В случая за какво ми е тая книжка като немога да карам аз трябва да си наема един вид шофьор
Ква е тая простащина
😶😶😶😶
114
1
 
2
 
! Отговори
Ламборгини преди 3 седмици
Как може да измислите такъв *** закон !!!!???? Това може да се види само в България!
113
0
 
3
 
! Отговори
kurvoliak преди 5 месеца
Време е закона за движение написан с педерастки подбуди от *** ни алчни и продажни политици да отиде на боклука и да се приеме нов настроен положително към хората! Само искат а не виждат че всеки ден хората напускат България заради ниските доходи ! Дайте хляб на хората !
112
0
 
6
 
! Отговори
?????????? преди 5 месеца
А ще искат ли в колата да има и втори пе,дали(като в учебна кола) за придружителя. Че той иначе как ще помага на младия шофьор?
111
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Здравейте, това че си водач на МПС от .....време, с какво те прави по опитен от останалите. Колко катастрофи стават с водачи със стаж и опит?
110
8
 
0
 
! Отговори
Мен преди 5 месеца
За мен добра идея! Като гледам какво се случва всеки ден, не казва, че само младите са виновни, но ако карат 6 месеца с някой до тях да ги поправя и казва не така и не това резултати ще има!!
109
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бааааах. Аз начи си карами от 15 годишен самичак шот не ми требва помощ те па ся гат най накря зех таз книшка ша ма карат с някои до мени да шофирами.
108
1
 
11
 
! Отговори
Оф преди 5 месеца
Поредната велика умност, да се чуди човек от де се е взел тоя хентект, дето я е изумувал.
107
10
 
6
 
! Отговори
кокала преди 5 месеца
аз карам от 32 г и съм жена със златен талон.карам нон стоп.

браво бе мацке. аз сега ще вземам книжка искаш ли да ми станеш придружител. тъкмо и ще се мандръсаме...т.е. ще опиташ сладкия кокал
106
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
аз карам от 32 г и съм жена със златен талон.карам нон стоп.
105
1
 
8
 
! Отговори
Shark преди 5 месеца
До 102. написаното от теб е меко казано тъпо и неадекватно. Няма да ти обяснявам защо, понеже явно нямаш достатъчно сиво вещество, за да проумееш.
104
0
 
13
 
! Отговори
Иев преди 5 месеца
Е апарата трябва да се изхранва. Не спират да измислят нови неща. Нали заплати трябва да има.
103
3
 
22
 
! Отговори
BG преди 5 месеца
Златен талон получават обикновенно хора които карат "от дъжд на вятър" и я ги спре КАТ веднъж годишно, я не !
Друг тип хора са тези които карат често но просто си спазват правилата щото така са възпитани (голяма рядкост в България :)) , а не заради някакъв си талон. Имам такъв приятел и с очите съм го виждал как като минава транзит през някое село или град, скоростомера буквално кове 50 км/ч, а пешеходните пътеки ги взима с 30 !
Подобен тип хора и да имат и да нямат златен талон, едва ли им пука
102
24
 
1
 
! Отговори
До Shark преди 5 месеца
Или си шофьор, или пешеходец, няма средно положение. Шофьор е диагноза, точно както пе де раст .
101
4
 
23
 
! Отговори
Дидо преди 5 месеца
Това с шесте месеца е много добро. Едно верме, като взех книжката, цяла година баща ми де доучваше. Не е истина що шамари по врата отнесох за тази една година. По едно верме чак ми се беше отщяло да карам. :D И за пешеходците съм съгласен. НАистина като цяло поведението е много нагло. Аз като шофьор и пешеходец, винаги, когато пресичам го правя по възможно най-бързия начин. Но има разни индивиди ,дето се влачат като народна песен или се хвърлят на червен светофар... Трябва възпитание
100
4
 
31
 
! Отговори
Shark преди 5 месеца
Трябва да има глоби и за неправилно пресичане. Сега като е речено, че пешеходците са с предимство, масово пресичат където им падне, без дори да се огледат, защото "са с предимство". дори и на червен светофар си позволяват да пресичат. да не говорим, че като стъпят на тези пешеходни пътеки и си мислят, че са на разходка в градската градина, нарочно ходят бавно, да правят напук и да създават условия за задръствания. Аз съм шофьор и също пешеходец, никога не се мотам когато пресичам.
99
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На мен ми взеха златния талон за забравени светлини и си платих и глобата. Не можах да разбера какъв му беше смисъла на златния талон.
98
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До яяяя

"Скоро пешеходците вече няма да са с предимство." умно.....

Ти да не си решил да ги газиш и да не ходиш в затвора.
97
5
 
27
 
! Отговори
Илия преди 5 месеца
Голяма глупост на некомпетентни личности!
Така новият шофьор ще кара по малко и ще има по малък опит. За шест месеца може да няма и пет пъти придружител. Да не би да му се даде и бележник за оценки и присъствие к
ато в училище
96
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЗАЩО ДА НЯМА ЗЛАТЕН ТАЛОН ТОВА Е СТИМОЛ ЧОВЕК ДА БЪДЕ ДИСЦИПЛИНИРАН НА ПЪТЯ.