Нов шофьор – 6 месеца с придружител. Златният талон в историята!

При завой да се пропуска движещ се по велоалея колоездач
5 сеп 2018 07:00, Елка Василева
123
Нов шофьор – 6 месеца с придружител. Златният талон в историята!
Снимка: архив, Булфото

Всеки нов шофьор независимо от възрастта ще кара шест месеца кола задължително с придружител с опит. Това са част от промени, които в момента се обсъждат в работната група от Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи и Министерството на регионалното развитие, която разделя на три части сега действащия обемист Закон за движение по пътищата.

Едва след като минат изпитателния период с придружител, младите водачи ще получават книжка, а през следващите няколко години поведението им на пътя ще бъде следено изкъсо, предвижда новият закон за водачите, пише "Монитор".

Още по темата

Годишно 120 000 изпита за шофьорски книжки се провеждат от изпитващите на бившата ДАИ. Първоначалното издаване на книжки на нови шофьори е между 60-65 000 годишно, показва статистиката на Пътна полиция.

Идеята датира от преди 5 години, но тогава предвиждаше само младите шофьори да карат с опитен човек до себе си. Сега промените са вкарани в Закон за водачите на МПС и ще важат за всички нови шофьори, без значение дали на 18 или 65 години са си взели книжката.

В Закон за движение по пътищата ще бъдат въведени нови правила, които ги няма никъде в нормативна база. Завиващите пътни превозни средства ще трябва да пропускат движещите се колоездачи по велоалея.

В закона са разписани и промени в определението пешеходна пътека. С тях ще се променят текстове, въведени от преди двадесет години, че продължението на тротоара е пешеходна пътека. Тази разпоредба дълго време създаваше сериозни проблеми при възникнал инцидент на такова място. Скоро пешеходците вече няма да са с предимство.

В стария закон е посочено, че между два тротоара на кръстовище е пешеходна пътека, но пък имаше и задължение да е сигнализирана с пътен знак. Пътните полицаи все още бистрят при писането на протоколите си при инциденти дали тези места са пешеходни пътеки, или не са. В новия закон обаче ще е записано изрично, че пешеходна пътека трябва да е маркирана и сигнализирана.

Посочено е, че ще има предупредителен пътен знак преди мястото за пресичане, както и на самото място.

Към най-опасните и агресивните водачи на пътя също ще има допълнителни мерки. Изписани са седем нарушения, ако водач направи 3 от тези 7 нарушения в рамките на две години, ще губи своята правоспособност, както и загубата на контролни точки. След това ще трябва да извърви цялата процедура за възстановяването им.

Има голяма вероятност да бъде премахнат т.нар. златен талон и всички привилегии, които той предоставя на водачите. Този вид документ по закон се нарича контролен талон "Водач на МПС без наказания". Издава се от Пътна полиция след изрично поискване от водача с подадено заявление и платена такса от 2 лева без банковите комисиони. Шофьорът може да получи златен талон, когато няма нарушения не по-малко от 6 г.

Клиентите на такситата вече няма да заплащат престой. Промени ще въведат на нейно място тарифа, която ще таксува цялото време за пътуване. Така ще бъдат ограничени и помпите в колите на таксиметровите водачи. Сред останалите мерки е изграждането на защитена връзка между генератора на сигнала на фискалния апарат и таксиметровия апарат. Сигналът от скоростната кутия до таксиметровия апарат трябва да е защитена връзка, за да не може да се вкара помпа.

В новия закон ще се уточнят и новите зони за споделено движение или т.нар. зони 30, каквито има в повечето големи градове в Европа. По преценка на кметовете ще се обособяват такива зони, в които превозните средства не трябва да надвишава 30 км в час и с предимство ще бъдат пешеходци и велосипедисти. Тези зони ще се маркират с пътни знаци на входа и изхода им, а вътре ще важат еднакви правила. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
22
 
! Отговори
много сте зле бе.. преди 5 години
Вместо да се намалят до нула конфликтните точки м/у автомобилист ,пешеходец и велосипедист и шофьори на градския транспорт ,,милиционерите ,,ще създадат ужасна какафония придружена с нови по-репресивни глоби с който обаче ще уплашат баба и дядо ,а не синчетата на играчите ,дилърите и синчетата на власт имащите ,тези последните на който татковците пишат закона ще си минават покрай вас с резачките и ще си викате ; еиии глеи го тоя как кара---простия нов закон ще е за вас и ще ви скъса нервите...
12
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи придружител с опит ,като тоя плешивият дъртак който измята рейсът в дупката ли?И какво ще направи тоя придружител,ще върти кормилото а младият наркоман ще помпа ***?Изключително неграмотен закон.
11
3
 
39
 
! Отговори
много сте зле бе.. преди 5 години
Аз наблюдавам много млади шофьори те поне до 1-година спазват всичко и даже са леко стресирани и чак към втората година като се отпуснат и си изградят фалшиво самочувствие започва екшъна ,така че тази мярка е поредната ненужна простотия ,но аз винаги съм смятал ,че тези дето се занимават с проблемите са едни ,,куци магарета,,който нарочно дърпат нещата натам на където няма рационално решение ,вместо да изграждат зони за бързо движение те ще изграждат за бавно--овча работа ,овча та дрънка..Бееее
10
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новия шофьор може просто да си изчака без да кара да му изтекат 6-те месеца и тогава ще си шпори както иска. Неизпълнимо ми се вижда да карат хора на по 18-20 години да се движат с придружители.По реално е да има много високи глоби и реално събиране на глобата а не както досега. В съседна Сърбия глобите стигат до 1000 евро, да не говорим за западна Европа. Тук изхвърлят фиша и след 3г. той е изтекъл по давност
9
7
 
36
 
! Отговори
Hex преди 5 години
А Златния талон защо? И едничкото поощрение за примерните водачи. Оставете поне него, така ще се вижда кой е *** и кой не.
8
0
 
27
 
! Отговори
Хунта преди 5 години
Ако министрите,са събирани по магистралата.Смятайте откъде са изровени тези по агенциите.После чакайте свестен закон.
7
1
 
22
 
! Отговори
Ядосан на държавата преди 5 години
Реформи с цвят кафяв
6
0
 
12
 
! Отговори
Бакшиш преди 5 години
То на тия бележки от фискалните апарати поне някой да плаща данък.Бакшиш и данъци.Това е професията с необлагаеми приходи.
5
1
 
9
 
! Отговори
много сте зле бе.. преди 5 години
Ожж,Охх---почти съм сигурен че на българина свят ще му се завива за да влезе в такси ,такива тарифи ще бъдат направени че измисления,,престои,,,ще бъде сънуван от горките клиенти а ,,защитената връзка ,,, е още една невъзможна глупост за която дори не съм чувал а и не мога да си обясня подобен термин имаите на предвид че ,че самата връзка може да си е защитена колкото си иска и да си има помпи колкото си иска ,тези милиционери направо не ги слушат главите ,ако искате вече да ви возят милиционери
4
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната глупост по този начин признават, че часовете за кормуване са недостатъчни. Между другото какво пречи през тези шест месеца младия шофьор да не кара и след като изтекат да си получи свидетелството, а следенето им после на пътя направо е смехотворно. КАТ не могат да се оправят с пияните и дрогираните пък камо ли да следят специално младите шофьори и то няколко години.
3
0
 
37
 
! Отговори
BB преди 5 години
Последните 10 години чиновниците са във война с гражданите някой май е дал заповед тази държава да преключва
2
4
 
27
 
! Отговори
Джино Бианкалана преди 5 години
Аз изкарах книжка, никой от приятелите ми няма такава, родителите ми също, книжката ми е валидна 10 г. След като съм я изкарал губя 6 мес от нея и губя и уменията си придобити от курса. Вместо да измисляте *** закони, просто вкарвайте вече по затворите всеки рецедивист на пътя. Крумови закони трябват, проблвмитв идват от хора самонадеяни с книжки от доста години.
1
2
 
44
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Той пък златният талон щото носи големи привилегии. Така и не го обвързаха с гражданската отговорност.