Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!

Щом автомобилът е с номера, се дължи "Гражданска отговорност"
Обновена: 6 сеп 2018 07:14 | 5 сеп 2018 20:00, Екип на Dnes.bg
164
Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!
Снимка: архив, Reuters

Застраховката "Гражданска отговорност" е задължителна за всички автомобили с регистрационни номера, независимо дали те са в движение или са на трупчета.

Това реши Съдът на ЕС по дело на португалска гражданка, която отказва да плати начислени задължения към застрахователя. Португалката паркирала колата си в задния двор, след като заради заболяване вече не можела да я управлява. Автомобилът стоял там с години, без да бъде изкарван, но не бил отписан от регистрите. Синът на ищцата взел колата на майка си без нейно знание и разрешение. Той изхвърчал с нея от пътя и загинал, заедно с още двама души, които били в автомобила.

Въпреки че колата нямала "Гражданска отговорност", застрахователят изплатил 473 345 евро обезщетение за трите жертви, но впоследствие си ги поискал обратно от собственичката на автомобила. Тя отказва да ги плати, тъй като не е сключвала "Гражданска отговорност" за съответната година и смята, че няма отговорност за причинените щети и жертви. Ищцата е стигнала до върховния съд в Португалия в жалбите си срещу искането на застрахователя. Именно върховните съдии са отправили питането до Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Според топ магистратите на ЕС жената дължи сумата, тъй като макар да не е била карана с години, колата е била регистрирана.

Всяко МПС, което има регистрационни номера, според европейското право трябва да бъде застраховано за отговорност при причинени щети, казват магистратите.

Фактът, че то е било паркирано на частен терен и собственикът му е взел еднолично решение да не го използва, не отменя това задължение, щом автомобилът е бил в състояние да се движи и не е бил отписан от регистрите.

Освен това европейските магистрати смятат, че португалското законодателство, което предвижда отговорност за обезщетяването на жертвите и пострадалите при пътен инцидент, носи не само виновният за катастрофата, но и собственикът на автомобила, ако той не е изпълнил правното си задължение да сключи застраховка “Гражданска отговорност”, не противоречи на европейското право и трябва да бъде приложено в случая. Според евромагистратите е напълно допустимо националното законодателство в страните членки да бъде променено така, че да търси отговорност при ПТП не само от причинителите на катастрофа, но и от лицата, които са задължени да сключат застраховка, а не са го сторили.

Решението на Съда на ЕС в Люксембург е задължително за всички съдилища на територията на Съюза, които гледат подобни дела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе разбрахме защо за вреди предизвикани от един човек по негова вина се търси отговорност от друг ,затова ,че е собстеник на вещ която някой е отнел неправомерно.Крайно време е застрахователите да спрат да рекетират собствениците на автомобили.
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Търпелива овцаНе, ама то акъл не можеш да го набиеш.
70
3
 
16
 
! Отговори
Pesho преди 5 години
Тоя еврейски съюз няма ли да се разпада вече. За каква застраховка говорим като собственичката на автомобила със години не е плащала и не е подписвала договор за застраховка. Във случая имаме открадната кола без застраховка. Напишете и акт че не си е застраховала регистрирания автомобил, всичко останало е вина на водача. Блазе им на англичаните че се измъкнаха от тез простотии.
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен81Ей разбра ли сега защо колите си имат номера. Гледй си турските сериали.
68
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гражданската отговорност е застраховка, която покрива вреди(щети) при приизшествия.Ако има престъпления и смърт, това се разглежда допълнително освен гражданската. Затова е задължителна гражданската, какво не разбрахте.
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
значи ако колата няма номера и я откраднат и сгазят някой , никой не носи отговорност.
66
2
 
13
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
И кой е застрахователя, след като не е била сключена застраховка?
65
2
 
17
 
! Отговори
Търпелива овца преди 5 години
Нещо май ме послъгват,ама не знам кой.Как така няма застраховка,а пък някакъв застраховател изплатил сумата.Ти да видиш.Нещо на свободно съчинение ми намирисва тук,за да излъжем дядо Колю къде си е разпарчедисал жигулката и я е спрял от движение да му вземем парите.Сещам се преди години как ни баламосваха и със задължителната смяна на номерат/няколко пъти/а в Европа си джиткат още с регистрации от времето на студената война.
64
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако предоставиш на някой моторна резачка да си нареже дървата но вместо това той си отреже пръста ,собственика и виновен ли е? Не трябва ли и за такива уреди да се изисква гражданска отговорност?
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Застрахователите правят всичко възможно за да извиват ръцете на хората. Катастрофите ги предизвикват шофьорите а не колите. Собственика би могъл да е виновен ако колата е технически неизправна и я е предоставил на някой в такова състояние. Във всички останали случаи е виновен този който я кара. Правилно е да се застрахова шофьора а не колата.
62
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAСпри бе, не си умен да коментирш това което не разбираш. Селски бабаит, като е казано ще изпълняваш ,ако не язди си магарето.
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен73Логиката ти е катастрофа.
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По тая логика ще поискат и гражданска отговорност и за всеки един предмет който може да причини някаква вреда.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен69Браво, нямаш отговорност за твоята собственост. Няма такава простотия.
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAТи не знаеш какво е това гражданска отговорност.
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като е виновна колата защо търсят парите от собственика и? Да си ги търсят от нея.Сигурно тя сама е превишила скороста , не е спазвала правилата за движение и е отнемала предимство. Нима собственика на колата може във всеки един момент да следи какво прави този който я кара и да бъде отговорен за неговите действия.
56
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има много лесно решение на проблема. Който не си направи застраховка навреме автоматично да се прекрати регистрацията на таралясника. Смо в България е пълна слободия.
55
4
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Само римляните правят такива врътки ... някой дал колата на друг той пил и се блъснал ама бил карал брат му който е на 14 години ...... и това минава само в БГ съда !!!
54
4
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Собственика също има вина. Ако ти си дадеш колата на някой който например няма книжка и той блъсне и убие някой ?
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен59Каско маско, гражданската отговорност е за щети причинени от твойта кола на други, а не какво ти си гепил.