Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!

Щом автомобилът е с номера, се дължи "Гражданска отговорност"
Обновена: 6 сеп 2018 07:14 | 5 сеп 2018 20:00, Екип на Dnes.bg
164
Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!
Снимка: архив, Reuters

Застраховката "Гражданска отговорност" е задължителна за всички автомобили с регистрационни номера, независимо дали те са в движение или са на трупчета.

Това реши Съдът на ЕС по дело на португалска гражданка, която отказва да плати начислени задължения към застрахователя. Португалката паркирала колата си в задния двор, след като заради заболяване вече не можела да я управлява. Автомобилът стоял там с години, без да бъде изкарван, но не бил отписан от регистрите. Синът на ищцата взел колата на майка си без нейно знание и разрешение. Той изхвърчал с нея от пътя и загинал, заедно с още двама души, които били в автомобила.

Въпреки че колата нямала "Гражданска отговорност", застрахователят изплатил 473 345 евро обезщетение за трите жертви, но впоследствие си ги поискал обратно от собственичката на автомобила. Тя отказва да ги плати, тъй като не е сключвала "Гражданска отговорност" за съответната година и смята, че няма отговорност за причинените щети и жертви. Ищцата е стигнала до върховния съд в Португалия в жалбите си срещу искането на застрахователя. Именно върховните съдии са отправили питането до Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Според топ магистратите на ЕС жената дължи сумата, тъй като макар да не е била карана с години, колата е била регистрирана.

Всяко МПС, което има регистрационни номера, според европейското право трябва да бъде застраховано за отговорност при причинени щети, казват магистратите.

Фактът, че то е било паркирано на частен терен и собственикът му е взел еднолично решение да не го използва, не отменя това задължение, щом автомобилът е бил в състояние да се движи и не е бил отписан от регистрите.

Освен това европейските магистрати смятат, че португалското законодателство, което предвижда отговорност за обезщетяването на жертвите и пострадалите при пътен инцидент, носи не само виновният за катастрофата, но и собственикът на автомобила, ако той не е изпълнил правното си задължение да сключи застраховка “Гражданска отговорност”, не противоречи на европейското право и трябва да бъде приложено в случая. Според евромагистратите е напълно допустимо националното законодателство в страните членки да бъде променено така, че да търси отговорност при ПТП не само от причинителите на катастрофа, но и от лицата, които са задължени да сключат застраховка, а не са го сторили.

Решението на Съда на ЕС в Люксембург е задължително за всички съдилища на територията на Съюза, които гледат подобни дела.


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 6 месеца
До Анонимен93-ТАКА СЪМ СЪГЛАСЕН.
92
4
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 6 месеца
До Armagedon
Да напълно си прав ако е открадната и собственика веднага подаде жалба вероятно ще му намали вината предполагам. Но по би трябвало винаги собственика да си носи вината и да съхранява вещите си подобаващо.
91
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До SHEFA 89
На запад е тъй! Ако колата ти е на трупчета и на твоя лична територия пишеш декларация до КАТ и никой не те кара да плащаш. Ако е на улицата - плащаш! Ако е на улицата и без застраховка/такса плащаш глобица. Щом искаме ЕС - тъй ще е!
90
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Димитър

''И кой е застрахователя.....''

Мите от жегите ще да е, препоръчвам ти сутрин да ядеш по едно варено яйце, ако имаш пари де. Иначе за тези работи си има застрахователни фондове.
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен87

Поздравявам Ви за коментара.Така е, но тази вина е друга и няма общо с гражданската отговорност
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ганьо пак го гласят да го резнат отзад.
Ами какъвто сте си избрали за прАмиер такъв и ще го ручате, балъци.
Не ще те Станишев ами лaпайте Шланга тогава.
87
3
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 6 месеца
ЧЕТЕТЕ ЗАГЛАВИЕТО-
-ЗАСТРАХОВКА И ЗА КОЛИТЕ НА ТРУПЧЕТА.
-ЗАЩО ДА ПЛАЩАМ КАТО НЕ Я КАРАМ В МОМЕНТА? -ТЕ ТОВА НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА.
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нали викахте ; който не скача да е незнам какъв. Това е капитализма, банка, политика и обратното.
85
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен
Не разбрахме защо за вреди предизвикани от един човек по негова вина се търси отговорност от друг ,затова ,че е собстеник на вещ която някой е отнел неправомерно.
Крайно време е застрахователите да спрат да рекетират собствениците на автомобили.
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Търпелива овца
Не, ама то акъл не можеш да го набиеш.
83
3
 
13
 
! Отговори
Pesho преди 6 месеца
Тоя еврейски съюз няма ли да се разпада вече. За каква застраховка говорим като собственичката на автомобила със години не е плащала и не е подписвала договор за застраховка. Във случая имаме открадната кола без застраховка. Напишете и акт че не си е застраховала регистрирания автомобил, всичко останало е вина на водача.

Блазе им на англичаните че се измъкнаха от тез простотии.
82
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен81

Ей разбра ли сега защо колите си имат номера. Гледй си турските сериали.
81
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гражданската отговорност е застраховка, която покрива вреди(щети) при приизшествия.Ако има престъпления и смърт, това се разглежда допълнително освен гражданската. Затова е задължителна гражданската, какво не разбрахте.
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
значи ако колата няма номера и я откраднат и сгазят някой , никой не носи отговорност.
79
2
 
10
 
! Отговори
Димитър преди 6 месеца
И кой е застрахователя, след като не е била сключена застраховка?
78
2
 
14
 
! Отговори
Търпелива овца преди 6 месеца
Нещо май ме послъгват,ама не знам кой.Как така няма застраховка,а пък някакъв застраховател изплатил сумата.Ти да видиш.Нещо на свободно съчинение ми намирисва тук,за да излъжем дядо Колю къде си е разпарчедисал жигулката и я е спрял от движение да му вземем парите.Сещам се преди години как ни баламосваха и със задължителната смяна на номерат/няколко пъти/а в Европа си джиткат още с регистрации от времето на студената война.
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако предоставиш на някой моторна резачка да си нареже дървата но вместо това той си отреже пръста ,собственика и виновен ли е? Не трябва ли и за такива уреди да се изисква гражданска отговорност?
76
3
 
5
 
! Отговори
Armagedon преди 6 месеца
До Solar Power 62.В даденият случай има престъпление и то се нарича кражба.Ако собственичката е подала жалба в полицията за кражба, не носи никаква отговорност. Отговаря престъпника, извършил кражбата включително и за убийството ( в дадения случай и за самоубийството)Така че никакво обещетение не би трябвало да се изплати а още по малко да се търси изплатеното от затрахователя,от собственика на МПС-то.Това ми мирише на измама от страна на застрахователя.
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Застрахователите правят всичко възможно за да извиват ръцете на хората. Катастрофите ги предизвикват шофьорите а не колите. Собственика би могъл да е виновен ако колата е технически неизправна и я е предоставил на някой в такова състояние. Във всички останали случаи е виновен този който я кара. Правилно е да се застрахова шофьора а не колата.
74
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До SHEFA

Спри бе, не си умен да коментирш това което не разбираш. Селски бабаит, като е казано ще изпълняваш ,ако не язди си магарето.