Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!

Щом автомобилът е с номера, се дължи "Гражданска отговорност"
Обновена: 6 сеп 2018 07:14 | 5 сеп 2018 20:00, Екип на Dnes.bg
164
Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!
Снимка: архив, Reuters

Застраховката "Гражданска отговорност" е задължителна за всички автомобили с регистрационни номера, независимо дали те са в движение или са на трупчета.

Това реши Съдът на ЕС по дело на португалска гражданка, която отказва да плати начислени задължения към застрахователя. Португалката паркирала колата си в задния двор, след като заради заболяване вече не можела да я управлява. Автомобилът стоял там с години, без да бъде изкарван, но не бил отписан от регистрите. Синът на ищцата взел колата на майка си без нейно знание и разрешение. Той изхвърчал с нея от пътя и загинал, заедно с още двама души, които били в автомобила.

Въпреки че колата нямала "Гражданска отговорност", застрахователят изплатил 473 345 евро обезщетение за трите жертви, но впоследствие си ги поискал обратно от собственичката на автомобила. Тя отказва да ги плати, тъй като не е сключвала "Гражданска отговорност" за съответната година и смята, че няма отговорност за причинените щети и жертви. Ищцата е стигнала до върховния съд в Португалия в жалбите си срещу искането на застрахователя. Именно върховните съдии са отправили питането до Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Според топ магистратите на ЕС жената дължи сумата, тъй като макар да не е била карана с години, колата е била регистрирана.

Всяко МПС, което има регистрационни номера, според европейското право трябва да бъде застраховано за отговорност при причинени щети, казват магистратите.

Фактът, че то е било паркирано на частен терен и собственикът му е взел еднолично решение да не го използва, не отменя това задължение, щом автомобилът е бил в състояние да се движи и не е бил отписан от регистрите.

Освен това европейските магистрати смятат, че португалското законодателство, което предвижда отговорност за обезщетяването на жертвите и пострадалите при пътен инцидент, носи не само виновният за катастрофата, но и собственикът на автомобила, ако той не е изпълнил правното си задължение да сключи застраховка “Гражданска отговорност”, не противоречи на европейското право и трябва да бъде приложено в случая. Според евромагистратите е напълно допустимо националното законодателство в страните членки да бъде променено така, че да търси отговорност при ПТП не само от причинителите на катастрофа, но и от лицата, които са задължени да сключат застраховка, а не са го сторили.

Решението на Съда на ЕС в Люксембург е задължително за всички съдилища на територията на Съюза, които гледат подобни дела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен34Гражданската не е услуга, а задължение, ако ще да си на луната трябва да платиш. Продай таралясника или го бракувай и няма да имаш задължение.
31
3
 
8
 
! Отговори
хайде бе преди 5 години
До Анонимен19Затова има едно нещо, наречено КАТ. Като те хванат, че Караш без ГО, те глобяват . И е достатъчно веднъж годишно да се случва за да прецениш, че е по-добре да се застраховаш. Но ако не си караш колата, за какво е тая застраховка ?
30
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тшя ся запляшват ли ни? И аз не си карам колата, защото съм в чужбина. Нямам намерение да пълня гушата на хиените за услуга, която не ползвам!!!
29
3
 
6
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
До Armagedon: Само като виждам, че пишеш 'евреЙн' с й и ми е ясно, че си проС като гъдулка.дори нямам интерес да ти прочета коментара.
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи синът откраднал колата на майка си и се самоубил, след това получил сто хилки обезщетение от "застраховател" с който няма договор. Това или е сценарий за сапунка или ни правят на балами.
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
как са накарали застраховател да плаща ,след като не е застрахована при него,той няма никакви правни взаимоотношения със собственичката
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ - Немедленно излизане от ЕуроГЕЙсюза.Излизай ве! Разкарай се от тук!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гошо, дето много дрънками, бракувай тараялясника, върни си номерата в КАТ, какво си заподскачал, дължиш и годишен данък МПС!
24
2
 
6
 
! Отговори
Toн преди 5 години
Като е на трупчета и в частен двор - бракувайте го и няма да плащате нито данъци, нито ГО.Съгласен съм, де да можеше всички тези закони да се прилагат без изкл. и в България.Това в статията, че застрахователя е платил половин милион - кой застраховател. като колата не е имала гражданска? По скоро съда е осъдил собственика на автомобила да плати за всички нанесени щети, или тамошният гаранционен фонд първо е платил, а после си иска парите.
23
1
 
12
 
! Отговори
кос преди 5 години
ако сте имали кола в миналото трябва да и плащате ЕКО данък и ГО че в моргата може да падне и да претрепи някой
22
3
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Та, къде в статията пише, че застаховката е задължителна?
21
1
 
31
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Очаквайте още рекламни статиики от сорта. После ще има статиики за ползите от въвеждането на еврото. Сещам се как един ни уверяваше колко е стабилна банковата ни система, няколко дни преди да фалира една банка. Ще си говорим и за екология и нуждата от вдигане на данък МПС за старите автомобили. Общото във всички тези различни истории е едни пари, дето искат да ни ги вземат .
20
3
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Съдът разглежда единичен случай и се произнася.Браво,макар и на трупчета,трябва да се плаща.200 хиляди у нас в България гризнаха дръвчето и нищо.Хранилката е голяма.Плащай за да си в кюпа.Утре сложете задължителна застраховка на къщи,апартаменти и гаражи!Едните с 1200 евро ние с 300.Съдът е един за всички!Що за измислица е този Европейски съюз.парламент и съд!Примерът на Англия е за подкрепа!
19
0
 
21
 
! Отговори
бай х преди 5 години
един просяк пред блока спи в една изоставена жигула с номера ... той трябва ли да плаща гражданска отговорност ?
18
4
 
16
 
! Отговори
Али баба преди 5 години
Пълни глупости или сте неуки и неграмотни или побликувате платени фалшиви новини никаде в Европа кола която е в частен имот не само че не е нужно да има застраховка ами и може да се кара в !!!! Границите на имота бес книжка в почти всички авто къщи в Испания колите са с номерата надлежно регистрирани. Бес застраховка има Страни в ЕС с лични застраховки колите въобще нямат застрахователите на нашия пазар са некоректни скъпи не предлагат по голямата част от бонусите в Европа
17
6
 
19
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Да бе, да? Ще плащам, аз на Бойковите тунеядци, гражданска безотговорност;))) *** фанете за шпека и да ми го засмучете! Дори, когато я карам, бричката, не трябва да плащам нищо! Нищичко! Научили се, сер.се.мите, да им плащаме за какво ли не. Ще *** фанете за дед.овия! Мине ли бричката на трупчтеа, отива за скраб и вие ми го смучете, ша ва и ***!
16
1
 
34
 
! Отговори
Пацu преди 5 години
По тази логика, и друг застраховател е могъл да плати 500 000 ? и сега жената да дължи милион...Нещо куца в тази новина!
15
1
 
47
 
! Отговори
333 преди 5 години
"Въпреки че колата нямала "Гражданска отговорност", застрахователят изплатил 473 345 евро обезщетение за трите жертви, но впоследствие си ги поискал обратно от собственичката на автомобила.'Кой застраховател, след като колата не е имала гражданска?
14
3
 
9
 
! Отговори
. преди 5 години
Болни мозаци.
13
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива статийки ни ги пробутват платените от застрахователите джурналистчета. Целта е да се оправдае по някакъв начин готвеното двойно поскъпване на застраховката гражданска отговорност от нова година.