Изкуствен интелект зад волана: Tesla Model 3 спаси човек

В някои случаи автопилотът се справя безупречно с опасностите
6 сеп 2018 14:30, Боряна Павлова
48

Изкуственият интелект, с който са оборудвани електромобилите на Tesla, често бе критикуван в медиите за грешките, които допуска. Оказва се обаче, че системата Autopilot наистина може да измъкне автомобила и неговия водач от опасна ситуация и по този начин дори да спаси човешки живот.

На един от каналите в YouTube, посветен на автомобилите Tesla, се появи именно такова видео. В него собственик на Tesla Model 3 разказва за пътен инцидент, като показва и видеозапис от него. Ясно се вижда, как електромобилът се движи по прав участък на пътя, когато е засечен от Toyota Yaris. Малката японска кола се вмъква между два автомобила, като според водача на Tesla-та, само бързите действия на електронната система предотвратяват катастрофа.

Студиото Crash Animation Studios се е заинтересувало от случая и пусна в интернет собствено видео, в което с помощта на компютърна графика анализира инцидента. Според анализаторите от студиото, Model 3 се движи със 100 км/ч, а скоростта на Toyota Yaris е около 130 км/ч.

Твърди се, че в тази ситуация инцидентът е избегнат само заради автопилота на електромобила. Електронната система реагира за 0,4 секунди и успява да осигури разстояние между двете коли от половин метър. В случая човек би реагирал най-малко за секунда, което със сигурност ще доведе до катастрофа. А при тази висока скорост последствията от може да бъдат фатални.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

 


48
Още от Коли
Made in BG: Ел Сити – малък, компактен... Електромобил
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 35
Не всички сме свръх човеци, че да реагирам и за хилядни...
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Откъде пък решихте, че на човек ще му трябва секунда? Опитен шофьор реагира за стотни, дори за хилядни, да не говорим, че електрониката няма периферно зрение, за останалите сетива да не говорим.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 33, ускори Ла е, за да си даде екстра 0.5 секунди и да избегне удар с черната кола.
33
8
 
0
 
! Отговори
Reptile преди 2 седмици
Защо ускори ИИ-то, точно преди ситуацията?! Ми щото се ОБЪРКА ве, как защо?! Защото това е нивото на ИИ към момента. Последващата тежко неадекватна маневра, въобще няма смисъл да се коментира. Лека спирачка е напълно достатъчна... Тесла е на загуба, а иска да я продава на саудитци...
32
5
 
1
 
! Отговори
Лъжа лъжа преди 2 седмици
Такива ситуации има всеки ден. Разстоянието между колите беше достатъчно тойотата да мине и без движението в дясно на автопилота. Ами ако в дясно имаше втора кола която го изпреварва също бързо?
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 28 то и бордови на кола от 99те да забие си чао, ама просто са ги направили, да не забиват. Е па знам ли? Ако гледаш порнографски материали, може и да забие.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Викат му автор пилот, не ИИ. И си работи добре, за това, за което са казали, че работи. Никъде никой не е казал, че може да издумкате 6 ракии, да вдигнете телефона да кажете "Хлъц, Айексо, ма оууу, кажи на този тостир да дори, па да ма земи, чи ми стана лош па аз ша шпя, Хлъц, от зади на сидалката, докат ма закарам у насзи".
Може и да стане, ама няма да е това десетилетие.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя с тойотата кара като български шофьор!
28
6
 
0
 
! Отговори
SHEFA преди 2 седмици
И КАТО И ЗАБИЕ КОМПЮТЪРА И АЙДЕЕЕЕЕ ЧАО.
27
4
 
2
 
! Отговори
анон преди 2 седмици
жалка история
26
5
 
6
 
! Отговори
Тео преди 2 седмици
Вижте заглавието, и накрая се оказва, че не е спасила човешки живот а евентуално може последствията да бъдат фатални. Има голяма разлика. А този с тойотата ... Прекалено много е гледал бързи и яростни и ако продължава така няма да свърши добре. Друг въпрос е, че на видеото ясно се вижда, че поради някаква причина Тесла-та ускорява в момента, в който я изпреварват, което пак не прави чест на шофьора, а няма да се учудя и електрониката да е подала газ. При такава ситуация се гледа Винаги назад!
25
8
 
8
 
! Отговори
h преди 2 седмици
изключително глупава, излишна и опасна маневра !!!
най-подходящата реакция в случая е да се отпусне леко газта !!!

никога няма да се кача в тези електрокари-ковчези !!!
24
5
 
5
 
! Отговори
115 преди 2 седмици
С тия измислици се пънат да възвърнат малко имиджа на тесла. Още е много рано за да се доверим на някаква бъгава електроника сама да управлява автомобил.
23
2
 
1
 
! Отговори
Енгелс преди 2 седмици
неправилно е това да се нарича интелект, по-скоро е инстинкт, бърза реакция
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е, щом е само в някои случаи, кофти.
21
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изкуствения интелект има бъдеще като се има предвид че огромна част от шофьорите в България нямат дори естествен.
20
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много ми мирише на поредната PR акция на Елонския Мъск.
19
0
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 2 седмици
Това е така наречената'' Dash Cam'', снимат през цялото време докато караш. В някои държави застрхователите ти намаляват цената на застраховката ако имаш такава камера
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
всчики мно'о знаете бе, що не вземете тоя акъл да го вложите в нещо полезно...
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До anon

Щото с 100 км/ч сблъсък ще те върти поне 100 м напред.