Изкуствен интелект зад волана: Tesla Model 3 спаси човек

В някои случаи автопилотът се справя безупречно с опасностите
6 сеп 2018 14:30, Боряна Павлова
48

Изкуственият интелект, с който са оборудвани електромобилите на Tesla, често бе критикуван в медиите за грешките, които допуска. Оказва се обаче, че системата Autopilot наистина може да измъкне автомобила и неговия водач от опасна ситуация и по този начин дори да спаси човешки живот.

На един от каналите в YouTube, посветен на автомобилите Tesla, се появи именно такова видео. В него собственик на Tesla Model 3 разказва за пътен инцидент, като показва и видеозапис от него. Ясно се вижда, как електромобилът се движи по прав участък на пътя, когато е засечен от Toyota Yaris. Малката японска кола се вмъква между два автомобила, като според водача на Tesla-та, само бързите действия на електронната система предотвратяват катастрофа.

Студиото Crash Animation Studios се е заинтересувало от случая и пусна в интернет собствено видео, в което с помощта на компютърна графика анализира инцидента. Според анализаторите от студиото, Model 3 се движи със 100 км/ч, а скоростта на Toyota Yaris е около 130 км/ч.

Твърди се, че в тази ситуация инцидентът е избегнат само заради автопилота на електромобила. Електронната система реагира за 0,4 секунди и успява да осигури разстояние между двете коли от половин метър. В случая човек би реагирал най-малко за секунда, което със сигурност ще доведе до катастрофа. А при тази висока скорост последствията от може да бъдат фатални.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

 


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 35
Не всички сме свръх човеци, че да реагирам и за хилядни...
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Откъде пък решихте, че на човек ще му трябва секунда? Опитен шофьор реагира за стотни, дори за хилядни, да не говорим, че електрониката няма периферно зрение, за останалите сетива да не говорим.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 33, ускори Ла е, за да си даде екстра 0.5 секунди и да избегне удар с черната кола.
33
8
 
0
 
! Отговори
Reptile преди 5 месеца
Защо ускори ИИ-то, точно преди ситуацията?! Ми щото се ОБЪРКА ве, как защо?! Защото това е нивото на ИИ към момента. Последващата тежко неадекватна маневра, въобще няма смисъл да се коментира. Лека спирачка е напълно достатъчна... Тесла е на загуба, а иска да я продава на саудитци...
32
5
 
1
 
! Отговори
Лъжа лъжа преди 5 месеца
Такива ситуации има всеки ден. Разстоянието между колите беше достатъчно тойотата да мине и без движението в дясно на автопилота. Ами ако в дясно имаше втора кола която го изпреварва също бързо?
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 28 то и бордови на кола от 99те да забие си чао, ама просто са ги направили, да не забиват. Е па знам ли? Ако гледаш порнографски материали, може и да забие.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Викат му автор пилот, не ИИ. И си работи добре, за това, за което са казали, че работи. Никъде никой не е казал, че може да издумкате 6 ракии, да вдигнете телефона да кажете "Хлъц, Айексо, ма оууу, кажи на този тостир да дори, па да ма земи, чи ми стана лош па аз ша шпя, Хлъц, от зади на сидалката, докат ма закарам у насзи".
Може и да стане, ама няма да е това десетилетие.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя с тойотата кара като български шофьор!
28
6
 
0
 
! Отговори
SHEFA преди 5 месеца
И КАТО И ЗАБИЕ КОМПЮТЪРА И АЙДЕЕЕЕЕ ЧАО.
27
4
 
2
 
! Отговори
анон преди 5 месеца
жалка история
26
5
 
6
 
! Отговори
Тео преди 5 месеца
Вижте заглавието, и накрая се оказва, че не е спасила човешки живот а евентуално може последствията да бъдат фатални. Има голяма разлика. А този с тойотата ... Прекалено много е гледал бързи и яростни и ако продължава така няма да свърши добре. Друг въпрос е, че на видеото ясно се вижда, че поради някаква причина Тесла-та ускорява в момента, в който я изпреварват, което пак не прави чест на шофьора, а няма да се учудя и електрониката да е подала газ. При такава ситуация се гледа Винаги назад!
25
8
 
8
 
! Отговори
h преди 5 месеца
изключително глупава, излишна и опасна маневра !!!
най-подходящата реакция в случая е да се отпусне леко газта !!!

никога няма да се кача в тези електрокари-ковчези !!!
24
5
 
5
 
! Отговори
115 преди 5 месеца
С тия измислици се пънат да възвърнат малко имиджа на тесла. Още е много рано за да се доверим на някаква бъгава електроника сама да управлява автомобил.
23
2
 
1
 
! Отговори
Енгелс преди 5 месеца
неправилно е това да се нарича интелект, по-скоро е инстинкт, бърза реакция
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е, щом е само в някои случаи, кофти.
21
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изкуствения интелект има бъдеще като се има предвид че огромна част от шофьорите в България нямат дори естествен.
20
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много ми мирише на поредната PR акция на Елонския Мъск.
19
0
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 5 месеца
Това е така наречената'' Dash Cam'', снимат през цялото време докато караш. В някои държави застрхователите ти намаляват цената на застраховката ако имаш такава камера
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
всчики мно'о знаете бе, що не вземете тоя акъл да го вложите в нещо полезно...
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До anon

Щото с 100 км/ч сблъсък ще те върти поне 100 м напред.