Да предпочетеш ръчните скорости: Ето 14-те причини за това

Автоматикът е все повече на мода. Къде обаче отстъпва?
13 сеп 2018 18:31, Красимир Ангелов
150
Да предпочетеш ръчните скорости: Ето 14-те причини за това
Снимка: Reuters

Автоматичните скоростни кутии стават все по-популярни сред автомобилите, като в някои държави те отдавна са изпреварили механичните трансмисии. И все пак, въпреки модата, има много случаи, в които механиката е за предпочитане.

Експерти посочха 14 причини за това да се избере вариант с ръчна смяна на предавките, а AutoMedia.bg ги събра за вас. Ето ги!

1. Цена

Автомобилът с механични скорости е по-евтин, като разликата с автомата все пак зависи от класа на машината. Факт е, че някои модели – най-вече при скъпи и луксозни коли, вече не се предлагат с ръчни скорости. Но пък при масовите модели разликата между двата типа трансмисии може да бъде доста сериозна.

2. Динамика

В повечето случи автомобилът с механична скоростна кутия ускорява по-бързо от автоматика. Тук трябва да се поясни обаче, че това се отново най-вече за моделите от по-ниските класове, на които се поставят по-евтини и съответно по-несъвършенни като конструкция автоматици.

3. Разход на гориво

Разходът на гориво при версиите с механични скорости, по правило, е по-нисък от този на същия автомобил с автоматик. И тук обаче става дума за масовите и по-евтини модели, а не за тези с високотехнологични автоматични скоростни кутии.

4. Няма излишна смяна на предавките

При механичните скорости шофьорът сам решава кога да смени предавката. Тоест, която скорост е избрал сам, на нея ще се движи. При автомата това е изключено, като в зависимост от настройките и избрания режим той може да сменя скоростите, веднага след като шофьорът натисне педала на газта или си махне крака от него.

5. Предсказуемо поведение

Поведението на автовобила при задминаване с механична скоростна кутия е напълно предсказуемо. Шофьорът по-рано включва нужната предавка и съответно знае какво да очаква, като е сигурен, че тягата няма да изчезне по време на маневрата. При автомата това не е така, тъй като той зависи от степента на натискане на газта. Така може да се стигне до смяна на скоростите в най-неподходящия момент.

6. Измъкване от кал или сняг

Измъкването от снежен или кален "капан" при автомобил с механични скорости е по-лесно, отколкото това с автоматика. Водачът може сам да сменя предавките, докато автомобилът се люлее или буксува. Автоматът не позволява бърза смяна на предавките от предна към задна, а освен това може и да прегрее при подобни условия.

7. Теглене на ремарке или друг автомобил

Тегленето на ремарке или взимането на буксир на друг автомобил при машината с механични скорости е далеч по-безопасно с оглед съхраняване на трансмисия. Достатъчно е да се внимава със съединителя при тръгване и превключване, а механиката върши всичко останало. При автоматика натоварването е по-сериозно.

8. Теглене към сервиза

Повреден автомобил с механични скорости може да бъде теглен без ограничения във времето и скоростта. При колите с автоматик обаче действат жестоки ограничения. В повечето случаи действа правилото 50:50 – скорост до 50 км/ч и разстояние от максимум 50 км. А много от производителите не позволяват дори и толкова.

9. Запалване с бутане

Когато акумулаторът падне или се счупи стартера, обикновено се стига до опит за запалване на мотора с бутане. При колите с механични скорости проблем няма, но при автоматиците това е невъзможно. Тоест, трябва да се извика пътна помощ и автомобилът да се закара в сервиз.

10. Ресурс на трансмисията

Ресурсът на механичната скоростна кутия често превъзхожда този на останалите основни компоненти от автомобила. При автоматиците той обикновено е 200 000 – 250 000 км. Някои кутии се нуждаят от ремонт още при пробег от 100 000 км.

11. Загряване през зимата

Дори при студено време механичната скоростна кутия не се нуждае от загряване, за да работи нормално. При някои от автоматиците (най-вече при тези от нисък клас) движението с незагряло масло е крайно нежелателно.

12. Обслужване

Обслужването на механичните скоростни кутии е по-просто и съответно по-евтино. Маслото в механиката е не повече от 4 литра, като се сменя на големи интервали, често превишаващи 100 000 км. При автоматика маслото е 6-8 литра, а освен това се сменя и по-често.

13. Ремонт

Ако механичната скоростна кутия се счупи, то нейният ремонт ще е по-евтин от този на автоматика. Дори смяна на цялата кутия ще струва по-малко на собственика на автомобила в сравнение с поставяне на автоматична трансмисия.

14. Удоволствие от шофирането

Този известен рекламен лозунг описва пълния контрол върху движеието на автомобила с механични скорости. Особено, ако се движиш по път с много завои, но в случая това до голяма степен зависи и от опита на шофьора. За тези, които нямат такъв, автоматът е по-подходящ.,

Още подобни съвети четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
21
 
! Отговори
ЕВРИКА преди 5 години
Автоматик, ама ако е нова колата. При "новите" автомобили на по "180 000км" по добре ръчка, да ти е мирна главата.
99
12
 
11
 
! Отговори
Лексус до Кифладжият преди 5 години
С моята машинка мога и в гората и в кал и сняг , мога и с 230 по магистралата... и е автомат :) . Мъка мъка мъка е при тебе ... ръчкай
98
7
 
16
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Отворете който и да е сайт за употребявани автомобили и ще видите,че цените на едни и същи модели с автоматик са чувствително по-ниски от ръчния аналог,при условие,че като нови е било точно обратното.Сигурно е някаква случайност,нали?
97
9
 
24
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Какъв комплексар си мисли, че да караш автомат е за жени? Белите хора са открили комфорта отдавна, дорогие!!!! Всеки решва сам в крайна сметка и е жалкарско да съдиш избора на хората в 21 век. Селска работа.
96
3
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Преди време карах една 124-ка 250 дизел автомат. Взех я за 2000лв на 300 000км. Насвятках и още 200 000 без да барна ни масло на скорости, ни филтър. Карана е сгоряло масло, олио, биодизел и смески от всякакъв род. Продадох я на едни роми за 2500, които още я суркат. Кви изгорели стартери, кви дърпаници и глупости прочетох? Това, че някои хора мислят, че среден и нисък клас коли са стока, си е негов проблем. Ако нямаш пари, има достатъчно евтини и читави коли на старо, които са изгодна покупка.
95
8
 
10
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 години
Ще си ръчкаме, и в гората с кал до ушите ще си ръчкаме даже, пък ти гледай да не си изнежиш ръчичките и краченцата, мъжка кифла, такава!
94
1
 
15
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
И аз все карах ръчни поради убеденост в гореизброените причини.Но сега минах на автоматик и повечето неща написани тук не са особено верни.
93
6
 
25
 
! Отговори
Лексус преди 5 години
Автоматична скоростна кутия, ето това е истината, ръчкайте си ръчките по цял ден в градски условия, а нас баламите с автоматици е ни мислете....
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз имам кола с ръчна СК, а на жена ми е автоматик. Като му свикнах на автоматика на практика ми е все тая дали карам ръчката или него. В началото ми беше забавно как изтегля 2-то превключване, сега не ми прави впечатление. Не усещам доскомфорт и при 2те.
91
2
 
29
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Абе хора,не четете ли? Човека е написал ясно, че говори за масовите автоматични кутий на средния клас автомобили. Никой не оспорва високия клас с двоен съединител, пера и т.нТе вече разбиват митовете за динамика, разход и надеждност. Но е факт и факт ще.си остане, че автомата е по-скъп,по-сложен и в почти всички случей струва 20-30% от стойността на целия автомобил. И е факт че в България сме бедни. Иначе всеки с предпочитанията си.
90
20
 
28
 
! Отговори
gggg преди 5 години
Дааааа...очаквам с нетърпение следващата статия на автора , нещо от рода да переш на ръка е по добре отколкото с автоматична пералня. Давай Краси започвай да мислиш 14те причини. Луда работа брат :)))))
89
6
 
16
 
! Отговори
venix преди 5 години
Ръчката си е ръчка. Хората са го казали.
88
17
 
25
 
! Отговори
ИнфинитиFX35 автомат преди 5 години
Тая статия я е писал някой диванен техник дето никога не е виждал автоматична скоростна кутия. Или е копирана от вестник от преди 20 години. Само в Европа се карат ръчни скорости. В Америка Азия и Арабския свят даже не знаят че съществуват. 30 години съм карал ръчни и от 12 години карам автоматични скорости. На ръчни няма да се върна. А за лаиците автомата има също ръчни скорости, даже моите са като пера под кормилото като на състезателните коли.
87
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Автоматика е идеален за дами и мъже които искат дясната им ръка да бъде заета с нещо "по-полезно"...Например да си бъркат носа, да се чешат между краката, да говорят по айфона си или тъпчат някой хамбургер в устата си...Така, че изборът им е напълно логичен...
86
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Динамика и ето снощи 4ма се сдобиха с "динамични" букети!
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпреки,че съм превърженик на механичната скоростна кутия (ръчна предавка), бъдещето е на автоматичните скоростни предавки.Една от основните причини е, че в САЩ 90% от автомобилите са "автоматика" и тъй като всички автомобилни компании искат да продават там, постепено преминават на "автоматика" и за вътрешно ползване, и за износ.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До фактПо скоро 90.До колкото съм чувал никой не сипва обикновен само някакви със доста стари джипове.То и в България 95 не е 95 а 98 или 100 са някъде към 95 реални.Сега щи кажа що мисля така.Един съсед си купи кола н старо от Австрия.И една туба бензин обикновен.Сипахме тука 95-тя работи като дизел горката.Сипахме 100 или 98 не помня-спря да трака.След тва наляхме оня австрийският от тубата-също като със "супера" от бг бензиностанция.И в Бг са една пунта мара...95 като 86.
83
25
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много точно го е написал автора...Само ленивец и мързеливец мъж ще предпочете автоматика.Хората ,които разчитат на собствените си сили и умения НИКОГА няма да изберат автомобил с автомат.Има достатъчно жени и п.едали ,които да ги карат ...
82
0
 
24
 
! Отговори
Ха дано ама надали преди 5 години
Пожелавам на всички да могат да карат автомобил,какъвто им харесва и/или им върши най-добра работа.Ако не може за всички-нека поне за мене,ха-ха...
81
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само в САЩ са популярни автоматичните скорости , защото в САЩ са събрали *** и предатели от цял свят и от тях нищо не става , мързеливи и негодни , а лакоми да владеят вселената.