Златни правила: 8 неща, които не бива да правите с колата си

Смяната на сезоните влияе зле не само на хората
23 сеп 2018 10:30, Красимир Ангелов
35
Златни правила: 8 неща, които не бива да правите с колата си

За това, какво трябва да прави един шофьор с автомобила си, е изписано много. Далеч по-малко обаче е казано за това, какво не бива да се прави с него. Още повече, че в момента сезонът се сменя и това се отразява негативно не само на хората, но и на превозните средства.

AutoMedia.bg публикува 8 неща, които не бива да правите с автомобила си:

Не потегляйте със студен двигател

Колкото по-студено става на улицата, толкова по-лошо е да се тръгва с незагрял двигател. Някои автомобилни производител вече отричат тази практика, но повечето експерти са категорични – дайта на мотора да поработи около минута на празни обороти, а след като излезете на пътя не бързайте да му давате максимална газ.

Не пропускайте смяна на маслото

В никакъв случай не сменяйте маслото по-рядко, отколкото ви е препоръчано, дори на това масло, което използвате в момента, да е написано Long Life (дълъг живот). Този надпис подсказва само, че при идеални условия моторът на колата ви може да изкара дори 40 000 км. Но, както е известно, идеални условия няма. Така, че не се притеснявайте да смените маслото и по-рано, особено ако комптърът ви подсети за това.

Не слагайте непоходящо масло

Не слагайте на двигателя си така наречените LowSAPS масла, които съдържат ниски нива на сулфатна пепел, фосфор и сяра и които са предназначени за автомобили с филтър за твърди частици, ако вашата кола няма такъв. Това, което става за Land Rover или Mercedes, например, може да навреди на друг мотор. Причината е в съдържание на специални добавки в тези масла, които са направени специално за такъв тип превозни средства.

Не търсете най-евтиното гориво

Когато зареждате, не се ориентирайте по най-ниската цена на гориво. Да, има бензиностанции на по-неизвестни компании, които ще се опитат да ви изкушат, но e твърде възможно от това да пострада автомобилът ви. Затова зареждайте само от проверени бензиностанции.

Не зачерквйте добавките за масло или гориво

Не зачерквайте с лека ръка рекламираните добавки, които могат да подобрят качествата на маслото или горивото, които използвате. Разбира се, това не се отнася за автомобилите в гаранция, тъй като при тях производителят позволява използване само на добавки, одобрени от него.

Не мийте сам двигателя

Миенето на двигателя не е за всеки и трябва да се извършва внимателно и от хора, които са наясно с това, което правят. Попаданато на вода под налягане в някой основен блок или агрегат, може да нанесе сериозни увреждения на мотора. И със сигурност този, който го е направил, няма да може да ви помогне с ремонта.

Не чакайте до последно със смяната на гумите

Както заради съображения за безопасност, така и заради икономия на време се подгответе от по-рано да смените летните гуми със зимни, или обратно. Във всички случаи е по-добре да караше една-две седмици със зимни гуми, отколото някоя сутрин да бъдеш изненадан, когато си тръгнал с летните.

Не влизайте в локвите на пътя

Валежите през този сезон са нещо обичайно и съответно се образуват локви по пътищата. За някой преминаването през тях може да е доста ефектно, но по-дълбоката вода като нищо ще обърне автомобила ви. И затова няма да помогне дори системата ESP. Впрочем, рязкото охлаждане може да доведе до излизане от строя на катализатора и съответно да се стигне до неговата замяна.

Още съвети и новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
22
 
! Отговори
Не влизай в локвите преди 5 години
Само че веднага след последния по-обилен дъжд в София видях нещо, което е много показателно за женския характер. Чаках да пресека една от улиците в центъра. На отсрещния тротоар стоеше доста хубава млада жена с дълга почти до глезените ефирна пола. Изчаквахме да мине беше старичка кола. Шофьорката беше млада, до нея седеше друго момиче. Щом доближи мястото, където стоеше жената с дългата пола, шофиращата рязко направи леко завойче, за да мине точно през локвата до тротоара и опръска като фонтан
10
6
 
17
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 5 години
До Мда #4Маслото да стигне до всички точки за мазане за минута - ако говориш за ГАЗ-51 с масло М16 при -15 градуса - може ама ако си решил да ползваш такъв джуган с такова масло ти ще знаеш че трябва да му сипеш топла вода от сутринта. Иначе все едно няма да запали та няма да страда от повишено износване.Нормален лек автомобил се запалва и тръгва като угасне лампата за масло. Т.е. веднага.
9
1
 
21
 
! Отговори
B2G2 преди 5 години
За пътните условия у нас единствените подходящи коли са тези от Междуселски Войни.
8
1
 
17
 
! Отговори
кво прайм преди 5 години
Веднъж се наложи да заредя от един Р*мпетрол около Ловеч. Едва се прибрах до София. Никога няма да повроря тази грешка!
7
2
 
5
 
! Отговори
Филия с мас преди 5 години
до А бе:Е аз какво съм написал,или четеш през ред?
6
4
 
11
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До Филия с масКачеството на горивото не е тясно свързано с цената-възможни са всякакви изненади.Освен това и зареждането в големите вериги не е гаранция-повечето са франчайзингови и не се знае на какво ще попаднеш в отделните бензиностанции.При условие че човек няма излишни пари,най-добре е да залага на "всеядни" по-прости модели двигатели.Примерно ремонтът на един комън рейл струва повече от годишното потребление на гориво.При бензинките GDI-то.Виж газовите прекарват всичко,с до двоен разход.
5
9
 
5
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Ако годишния пробег позволява,през зимата карайте с малко по-рядко масло-примерно през лятото 10W-40,а през зимата-5W-40.Естествено при новите автомобили това е излишно.
4
1
 
27
 
! Отговори
Филия с мас преди 5 години
Защо най-скъпото гориво да е най-добро,все пак сме в България!?
3
2
 
22
 
! Отговори
Мда преди 5 години
1.Може да се потегли след като маслото достигне всички точки на мазане-което варира от няколко секунди до над минута според температурата,маслото и двигателя.2.Смяна на маслото колкото се може по-често,препоръчаните километри са абсурдно големи.И не трябва да се надхвърля много 1 година експлоатация,дори да няма пробег.3.Всяко масло за всеки двигател не става,без значение дали е скъпо или не.Поинтересувайте се кое е най-подходящо за вашия двигател!8.да се избягват локвите в България?Трудна ра
2
0
 
47
 
! Отговори
дрисшлю преди 5 години
Правило номер 1 е ....ВИНАГИ СИ НОСЕТЕ В КОЛАТА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ИЛИ ПОНЕ МОКРИ КЪРПИЧКИ!
1
6
 
31
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 5 години
Баси глупостите. 1. Потегляне студен - пише го в ръководството на всеки съвременен автомобил. Пали се и се потегля. Важи за всички автомобили произведени след 1990г и на много от преди това. Работата на празен ход на студен двигател води до събиране на сажди, изпускане на повече вредни вещества и преразход.4,5,6,7,8 са не по-малки глупости