Три нарушения на пътя – без книжка за цели 2 години. Дали?

Предлагат младите шофьори да шофират само с придружител
Обновена: 24 сеп 2018 19:29 | 24 сеп 2018 15:15,
129
Три нарушения на пътя – без книжка за цели 2 години. Дали?
Снимка: архив, Булфото

Опитните водачи да остават без книжка при три нарушения, направени за 2 години – това е едно от предложенията за промяна в изцяло новото законодателство за пътното движение.

Те ще губят контролните си точки и ще трябва отново да се явяват на изпит при следите провинения на пътя: минаване на червено, недаване на предимство на пешеходна пътека, влизане в насрещното, шофиране в аварийната лента или с над 50 километра в час в населените места и разбира се – сядане зад волана с алкохол и наркотици.

Още по темата

При младите шофьори за първи път се въвежда задължителен придружител през първите 6 месеца след взимането на книжка.

Ще им е забранено да возят пътници от 22 ч. до 6 сутринта и няма да имат право да карат мощни коли.

"Придружителят, ако има едни вредни навици и ги предаде на новия водач, какво се получава, едно голямо нищо. И това няма да има ефект", смята инструкторът Димитър Мишев.

"Когато караш с някой, който има опит, той би трябвало да ти помогне в различни ситуации, да те посъветва по какъв начин да реагираш", заяви пред bTV Настимир Ананиев.

"Новите водачи, поне първите месеци, трябва да управляват единствено и само сами. За да разчита на себе си, за да не се подвеждат по глупостите на другите", коментира на свой ред Красимир Георгиев, председател на АКАБ.

От Асоциацията предупреждават още, че всеки собственик на златен талон вероятно ще отговаря на изискванията за придружител, без значение дали е сядал зад волана в последните години или не.

До края на септември вътрешното, транспортното и регионалното министерство трябва да са готови с новите текстове, които да бъдат гласувани от депутатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
30
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Начинът, по който е организирано движението в София е почти невъзможно да не нарушаваш правилника, ако караш ежедневно.
45
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно така трябва да стане и дано по-бързо.
44
4
 
17
 
! Отговори
До 45 преди 5 години
Казваш, че 35 години КАТ не са те хванали или просто не шофираш.Нарушения си правил и то десетки хиляди.Кажи ми къде шофираш и ще ти кажа какви нарушения правиш.
43
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакъв затвор за пиянките и друсаните! Защото там ги кефи, а аз ги издържам да се ..., татуират и друсат в пандиза! Конфискация на МПС - и то на момента! Точка!
42
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До HeinrichHimmler Просто е- НЕ ПРАВИШ нарушения. 30 години съм зад волана- нямам такова!
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пука им- те и сега си карат без книжки- масово!
40
3
 
31
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 5 години
Поредният абсурд, които плиткоумните болни тикви могат да измислят, за да може по-лесно да взимат книжките на хората и да ги карат пак да плащат за листовки и изпити. На .сап.ун всички тикви!!! Какво искат да си продадем всички колите и да ходим пеш , за да им е по-спокойно, че не могат да се оправят с агресията на пътя. Последните 2 години само *** неработещи закони приеха , които не промениха нищо освен, че им напълниха джобовете !!!
39
13
 
7
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименКато са ти много пешеходните пътеки слизай от колата и действай с градския транспорт, колело или такси.
38
5
 
26
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Не виждам причина поради, която за шофиране пиян и друсан да не се влиза в затвора за поне 5 години. Не може да седнеш да пиеш и да се друсаш и после да се качиш да караш. И то трябва след спирането директно на дежурен съдия и от там директно в пандиза...
37
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пешеходните пътеки са прекалено много, това е безумие. Огромни автобъси и камиони спират и тръгват само заради популизма на управляващите.
36
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората си карат десетки години без книжка, неграмотни карат с фалшиви книшки и дипломи, от дискотеките и баровете излизат пияни и дрогирани и се качват да шофират, пътищата пълна скръб, пътната сигнализация също... Всички мерки за всичко са насочени не срещу нарушителите, а срещу масата от съвестни граждани в случая обикновени шофьори. Нищо няма да се оправи.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Около 80-90% от нарушенията и катастрофите са заради липсата на контрол за спазването на правилата. Останалите 10-20% почти изцяло са заради лоша организация на движението и паркирането и лошите пътища. По вина на шофьорите нарушенията и катастрофите се броят на пръсти.
34
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нормалните държави работят да няма нарушения и катастрофи, т.е. ПРЕДИ да стане катастрофа или да се извърши нарушение, само в България КАТ ни лъже, че големите наказания СЛЕД катастрофите щели да свършат работа. Ако ще по милион лева да станат всички глоби, коли и книжки да се отнемат за най-малкото нарушение, ефекта ще е нулев, защото КАТ не прилага закона.
33
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Заглавието противоречи на първото изречение.
32
1
 
10
 
! Отговори
некой си преди 5 години
И така,за преминаване на червено,да.За каране в насрещното,да.Но като ти скочи някой заблеян пешеходец,или наглец на пътеката,а ти нямаш време да спреш?????Това ли е правото в една,имаща себе си за цивилизована държава?.Къде са санкциите срещу АПИ,за онези държавни институции,занимаващи се с НИЩОПРАВЕНЕ.Освен с генериране на простотия след простотия уж в името на ,,народа"
31
2
 
11
 
! Отговори
Какво би рекъл Крум преди 5 години
Бой с камшици на мегдана.Хем по евтино ,хем по ефективно , назидателно . Резултата гарантиран.
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
26. е напълно прав! Законът възпитава и възспира само приложен бързо и адекватно. По 10 000 лева глоби да сложим, щом не се събира, ефектът е нулев. Истината е, че и към момента санкциите не са толкова ниски. Просто никой не натиска извършителите на нарушенията да си ги плаща!
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой ще глоби или наложи санкция на Премиера,заради това че управлява служебния си автомобил,без да има това право? Лично аз съм го виждал да прави това два пъти-на различни мероприятия.За какво плащаме милиони левове за неговата охрана?
28
2
 
5
 
! Отговори
браво номер 9 преди 5 години
Представете си какви хора пишат щом са сложили на пост номер 9 3-минуса ,това са шапки в почивка друго не може да е !
27
0
 
19
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Три РЕГИСТРИРАНИ нарушения!!! Много е важно да се подчертае! Както е писал някой по-долу 1 на 100 000 се регистрират, аз смятам, че тази цифра е доста оптимистична. По-скоро са 1 на 100 000 000!! А онзи ден карам от Търново към Русе и един румънец обра точките - кара автобус в населено място, движи се с явна превишена скорост, изпреварва на напрекъсната линия, не си е включил фаровете, говори по телефона и е без колан!!! Е за тия кога?! Или викате 1 на 100 000 да го хванат.