Гняв в живота, агресия на пътя: Как да възпитаме... възрастните!?

Настимир Ананиев предлага да се въведат психотестове за шофьори
Обновена: 3 окт 2018 13:56 | 3 окт 2018 11:30,
80

Не стига, че сме на едно от първите места по транспортни произшествия в Европа, ами масово се забелязват агресивни шофьори. Пътищата може и да ги ремонтираме, но кога ще ремонтираме и манталитета на шофиране?

Има ли надежда българинът да изгради култура на транспортен толеранс и как да стане това?

"Хората по принцип са гневни. Това е резултат от цялата обстановка в държавата. Около 40% от населението са притиснати от кредити с високи лихви. Подобни неща карат хората да са избухливи. Възможно е да се въведат психотестове при шофьорските изпити", отбеляза председателят на Комисията по транспорт в 43 Народно събрание Настимир Ананиев.

Още по темата

Той изтъкна, че при случай на агресия на пътя, може да се стигне до лишаване от свобода до 3 години.

"Ако водач посегне на длъжностно лице – 5 години. А ако нарушителят е рецидивист – до 8 години. Наказанията са сериозни. Трябва да има телефон за подаване на сигнали срещу агресивни шофьори", посочи още той пред Bulgaria ON AIR.

Според психолога Христо Монов невъзможността да постигнем задоволяване на потребностите си ни прави агресивни.

"Това са потребността от храна, сигурност и така нататък. Правилата за движение по пътищата трябва да бъдат усъвършенствани. Трябва да започнем да формираме културата на движение по-рано във възпитанието на децата. Трябва да помислим за собствената си безопасност. За да има толерантност – трябва аз да съм толерантен. И какво като пристигна 5 минути по-бързо? Трябва да дадем добър пример на децата", подчерта той.

Монов предложи въвеждането на нов за нашето общество метод за възпитание на възрастни - полагането на общественополезен труд.

"Така агресорите публично ще се идентифицират като такива. Няма как да не сме агресивни, визирайки средата, в която живеем. Вижте как се говори дори в Народното събрание. Аз вече не мога да им гледам заседанията. Оттам се сипе само стрес. Ако това са ни народните представители, то какви да бъдем, ако не агресивни?", каза още психологът.

"Както се оплакваме от тормоз в училище и на работното място – агресията по пътя има същия ефект. Агресията е следствие от чувството на безнаказаност. Ако някои си мисли, че ще му се размине, е много по-вероятно да бъде агресивен", заключи Настимир Ананиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А западните коли колко годишни са?
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни допълнителни 3к за електрошоков пистолет. Излиза прасето от колата си с намерение да ме бие и го пържа... След това свински опашки на ръцете и краката и 112! Шнур за ***!!!!
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе не знам какъв късмет със соца, ама евроатлантизма и демокрацията се оказаха трагедия, пълен провал.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Гняв в живота, агресия на пътя: Как да възпитаме... възрастните!?"Аз ще ги възпитавам?!? Има си държава. Глоби, лишаване от права, затвор. Това са методите избрани от държавата. Просто трябва да се прилагат. Стриктно. И ще се превъзпитат всички, без значение деца или възрастни.Какво искат от нас - да преоткриваме топлата вода ли?
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понякога много ми се иска да ви заделят примерно Видинска област и да ви оставят да си градите социализъм. Да си имате пак спокойствие, ама така, както вие го разбирате. Но при едно условие - телени мрежи и да гърмят всеки от вас, който иска да излезе от този рай; освен това - само два телевизионни и два радиоканала и никакъв интернет. И да си имате там едни водачи, да ви обясняват как не бива да се притеснявате за нищо. И никакви западни коли, стоки и т.н. - каквото соц можете, това.
32
0
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Е,нямахме късмета соца да бъде като в Титова Югославия.Срби излизаха свободно да работят на Запад.
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има надежда само ако живота стане такъв какъвто беше по времето на недоносения социализъм. По онов време имаше спокойствие. А то е най важното за да не ви се разбият нервите. Тогава народа не се притесняваше за нищо. Майките и бащите ни имаха единственото притеснение как да си набавят материали за новата къща за цветен тв за нов автомобил. Пари имаха но тези неща бяха дефицитни. А сега има всичко но парите са кът. Кел файда от такава свобода и демокрация като живуркате в мизерия и смрад.
30
2
 
5
 
! Отговори
Софиянеца преди 5 години
Хората бяха такива, защото живееха зле... И живееха зле, защото бяха такива.
29
11
 
7
 
! Отговори
Bat Petko преди 5 години
Някой написа, че по БайТошово време имало ток. Този дали е бил роден и помни ли режима през 1985 и 1986 ? Най-много ме е яд, че тези, дето плачат за соц-а не са живяли по това време и не знаят за какво става дума.
28
0
 
8
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
В сащ от доста години само се работи, а не се живее, така че нищо чудно, че се връщат от там. Тръмп и всякакви други глупости. Не са ли ти го казали? За англия е ясно. Покрай цялата работа с излизането от ес, хората взеха да се ориентират към друго държави, ама пак ще си има и хора за там. И да, всеки мой познат не иска да чуе за български работодател, като си дойде бърза да си отиде в чужбина.
27
0
 
6
 
! Отговори
Софиянеца преди 5 години
Tе хората са си такива, то ситуацията си е такава, те нещата са си такива, то си е нормлано и причините са това и това, с което ги оправдаваме и КОЙ ЩЕ ДОЙДЕ ДА НИ ОПРАВИ общо взето е основната тема
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ред не е имало никога на тази територия. Ако имаше ред, щяхме да сме поне Чехия.
25
0
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
до 29Редът зависи от дисциплината на хората.За ориенталеца ***, ред е лоша дума.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то редът от кой зависи? От теб.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не можеш да свикнеш ли българино? Нали скачаше по митингите.На синята ***! При Американската демокрация е така!-:)Сърбай си попарата сега!
22
2
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
При бай Тошо имаше социализъм, ред по руски модел, но все пак някакъв ред.Сега няма демокрация, щото побългарената демокрация не е истинска.
21
1
 
9
 
! Отговори
Шефа преди 5 години
Какви възрастни , какви глупости ?95 % от грубите нарушители са младежи дрогирани , пияни , често и без книжки !Решението е незабавно в затвора за 1 месец , докато се подготви делото и получи окончателна и строга присъда!По Закон имаш грубо нарушение с щети - в Затвора за 1 месец ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какъв дебат, като само Бай Тошо мелите. Па Тошо това, па Тошо онова. Били сигурни хората. Че то и сега ще си сигурен, ако не теглиш пет кредита за айфони, телевизори и коли. Някой да го е бил по главата да има телевизор 500 инча? Не.
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
отговорът е навсякъде около нас - българинът няма елементарна финансова култура.Някакъв гащник на заплата макс 1000 лева тегли кредит за баварец 10,000 лева. Анцугът му скъсан, ама вади тежко-тежко ключовете за колата от джоба и гледа, все едно светът е негов. Немците масово карат кии, шкоди и фолкс поло, тука всеки се чуди откъде да вземе някой строшен мерцедес да тежкарее и той. И накрая му открадват лайсните и той няма пари за нови. Смех.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До21...От пишещите тук .Едно 80 процента са като теб! И точно за това.Не се получава сериозен дебат.! По нито една тема тук! Сякаш живота ни е само "майтап" ? Объркали сте сайта мисля аз!73046