Гняв в живота, агресия на пътя: Как да възпитаме... възрастните!?

Настимир Ананиев предлага да се въведат психотестове за шофьори
Обновена: 3 окт 2018 13:56 | 3 окт 2018 11:30,
80

Не стига, че сме на едно от първите места по транспортни произшествия в Европа, ами масово се забелязват агресивни шофьори. Пътищата може и да ги ремонтираме, но кога ще ремонтираме и манталитета на шофиране?

Има ли надежда българинът да изгради култура на транспортен толеранс и как да стане това?

"Хората по принцип са гневни. Това е резултат от цялата обстановка в държавата. Около 40% от населението са притиснати от кредити с високи лихви. Подобни неща карат хората да са избухливи. Възможно е да се въведат психотестове при шофьорските изпити", отбеляза председателят на Комисията по транспорт в 43 Народно събрание Настимир Ананиев.

Още по темата

Той изтъкна, че при случай на агресия на пътя, може да се стигне до лишаване от свобода до 3 години.

"Ако водач посегне на длъжностно лице – 5 години. А ако нарушителят е рецидивист – до 8 години. Наказанията са сериозни. Трябва да има телефон за подаване на сигнали срещу агресивни шофьори", посочи още той пред Bulgaria ON AIR.

Според психолога Христо Монов невъзможността да постигнем задоволяване на потребностите си ни прави агресивни.

"Това са потребността от храна, сигурност и така нататък. Правилата за движение по пътищата трябва да бъдат усъвършенствани. Трябва да започнем да формираме културата на движение по-рано във възпитанието на децата. Трябва да помислим за собствената си безопасност. За да има толерантност – трябва аз да съм толерантен. И какво като пристигна 5 минути по-бързо? Трябва да дадем добър пример на децата", подчерта той.

Монов предложи въвеждането на нов за нашето общество метод за възпитание на възрастни - полагането на общественополезен труд.

"Така агресорите публично ще се идентифицират като такива. Няма как да не сме агресивни, визирайки средата, в която живеем. Вижте как се говори дори в Народното събрание. Аз вече не мога да им гледам заседанията. Оттам се сипе само стрес. Ако това са ни народните представители, то какви да бъдем, ако не агресивни?", каза още психологът.

"Както се оплакваме от тормоз в училище и на работното място – агресията по пътя има същия ефект. Агресията е следствие от чувството на безнаказаност. Ако някои си мисли, че ще му се размине, е много по-вероятно да бъде агресивен", заключи Настимир Ананиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера един с вехто БМВ спира на Раковска да ме бие, пресичал съм така, че не му харесвало, "дано нямало камери" вика и като застана на един метър до мене, се сви и се прибра като мишка обратно в колата си.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа е напрегнат това не вие на бай Тошо времето.Тогава как ще обясниш факта, че по онова време загиналите редовно са по над 1000 на година, при доста по-малко коли по улиците? Спокойни и щастливи хора?Нали го знаеш онзи съветски виц: "От чего умер Коля? - Ну, смотри на венках - "От колектива...", "От партии...", "От комсомола..."
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 7Не знам колко сме прости и мързеливи, но едно не ми е ясно. Как така всеки българин заминал да работи в чужбина не иска да чуе за България - няма планове да се връща...Кой ти ги говори тези работи?Повече от половината ми познати, които заминаха вече се върнаха и от САЩ и от Англия.Даже един комшия баламурник ходи в Русия, и той се върна.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Народа е напрегнат това не вие на бай Тошо времето. По негово време народа беше спокоен за работата си за това че тока парното водата и храната са му по джоба... То сега като гледам всички мръзнат и гладуват, и стоят без ток, щото по бай Тошово ток имаше колкото щеш.Иначе пари за парно нямат, ама имат да връщат двойно и тройно кредити.как става тая?
13
0
 
4
 
! Отговори
Роско Канигин преди 5 години
В Бургас нямат парно имат климатици и бойлери. Виж тока е възможно да им вдигнат, но не и парното.
12
1
 
5
 
! Отговори
до 13 преди 5 години
А Бойко от младите ли е. Викаш той няма нищо общо с комунизма.Той е един отличник, възпитаник на Демокрацията.
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10При бай Тошо нямаше тоалетна хартия и банани, а днес при демокрацията имаме тоалетна хартия и банани.При бай Тошо нямаше нищо ама беше качествено.
10
2
 
11
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
Не знам колко сме прости и мързеливи, но едно не ми е ясно. Как така всеки българин заминал да работи в чужбина не иска да чуе за България - няма планове да се връща, не иска български работодател, нищо не иска. Как така се получава, че там някъде не е *** и мързелив?
9
2
 
16
 
! Отговори
истината преди 5 години
България е една ориенталска неуредена ***, в която никой няма бъдеще! Всичко е тотално сбъркано, несправедливо и корумпирано и нищо не функционира, затова хората са толкова изнервени!
8
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възрастните ги е възпитал комунизма.За тях надежда няма.Можем само да чакаме, колкото и жестоко да звучи.До тогава ще слушаме, че Бойко е виновен задето са си дали последните 20 000лв на телефонни измамници и нямат за хлебец и лекарства.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
как и двамата ... какви са тия коментари по картинкакъде е агресията в двамта, от това, което се вижда на тия 5 кадъра единият атакува, другият се защитава
6
8
 
9
 
! Отговори
rider преди 5 години
Кой ги е карал да взимат кредити и после да са гневни? Аз например какво съм виновен за това? Скапаняци
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа е напрегнат това не вие на бай Тошо времето. По негово време народа беше спокоен за работата си за това че тока парното водата и храната са му по джоба. Докато сега за да си платите всички сметки трябва да прибегнете до бързите кредити на Мутрите. Защото заплатата ви не стига за нищо. Вземате кредит плащате си сметките и другият месец пак сте на същото дереже. Защото никой не се съпротивлява и селян. дурите си правят кефа като ви го забиват отзад. Нервите ви са опънати до скъсване.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина не подлежи на възпитание остава си ***
3
2
 
16
 
! Отговори
НЕМА ДА преди 5 години
има управия в кофалника български. Българинът е завистлив, зъл, незадоволен, алчен, необразован павиан, на който не му пука за другите хора. С една дума психопат. Не случайно, българи бягат от българи.
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ кога ще престанат да крадат от материалите за пътищата ?????????????
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тъ пунгери които 3 пъти си избират Тиквата и Мафията му да ги управляват какво друго да очаква човек.Просто племе. Дано по скоро да изчезне.