Поглед от бъдещето! Honda учи колите да "виждат" през стени

Целта е да се намали броя на катастрофите по кръстовищата
15
Поглед от бъдещето! Honda учи колите да "виждат" през стени
Снимка: Reuters

Японската компания Honda демонстрира работата на нова система за сигурност, чиято цел е да намали броя на катастрофите по кръстовищата.

В основата на Smart Intersection са четири камери, монтирани на всеки ъгъл на кръстовището, които засичат обекти на разстояние до 91 м. Изображението от тях се предава на изчислителна платформа, където с помощта на софтуер, разработен от компанията, се създава 360-градусова картина на терена и се класифицират превозните средства и другите движещи се обекти (пешеходци и велосипедисти).

Съответната информация се предава на автомобилите, свързани към системата, чийто бордов компютър декодира данните и извежда аудиовизуални предупреждения, като помага на водача да предприеме правилните действия за избягване на евентуални сблъсъци.

Това позволява на автомобилите буквално да виждат през стените на сградите, независимо от метеорологичните условия, което прави преминаването на кръстовищата значително по-безопасно. Според статистиката, до 40% от инцидентите в САЩ стават на кръстовища, при които загиват 7000 американци всяка година.

Пилотното стартиране на системата, разработено с подкрепата на властите в американския град Мерисвил, щата Вашингтон, стана част от проекта 33 Smart Mobility Corridor, в рамките на който ще бъде създадена зона за безопасно движение на безпилотни и свързани с мрежата превозни средства на 56-километров участък на магистрала № 33.

Засега Honda обаче не споменава дали планира да тества системата и в други страни по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Hondaкатастрофа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
:D:D:D преди 5 години
В нашия град има 3 кръстовища със сфетофари....и работят когато си поискат вие ми говорите за подобна техника. Все едно на бушмен да дадеш iphone.
9
0
 
10
 
! Отговори
КосмичАЗЛК преди 5 години
Тук ако тестват такава кола, като види (сканира) как карат останалите, ще и изгори компютъра моментално.То няма такава простотия, всеки път като минавам по еднопосочното локално, някой случайно объркал се кара срещу мен.През какви стени, огради и бордюри минават, за да влязат в насрещното, незнам.
8
13
 
4
 
! Отговори
V-tak преди 5 години
Хонда нека си научи колите да не горят масло!Или поне да казват колко туби да си носим в багажника,че хвърлих вече един двигател.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една такава кола била обирудвана и с топлинни сензори и засякла нещо огромно докато минавала покрай парламента и какво мислите излязло Делян Пеевски в клозета
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи не колата вижда през стена, а колата ако си е платила ще е сварзана с камерите накръстовището и ще знае ако идва кола от страни.В България сме далече от това.Още сме заети да си оправяме Графа
5
17
 
4
 
! Отговори
Златистата Златка преди 5 години
За мен само беенвето е кола
4
0
 
6
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Уникални!Обичам ги, нищо че не ни обичат, когато ни опознаят, разбират, че не сме лоши, ъъъ чужденците, част от тях )Слоугънът (слоган) им е великолепен.Ех, кога ще ги стигнем!
3
1
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Гоуфа лети бре. На него не му трябват тези системи.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На моя Гоуф 3 на радиото ли ще идва това инфо.Как ще го правим
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Изображението от тях се предава на изчислителна платформа, където с помощта на софтуер, разработен от компанията, се създава 360-градусова картина на терена и се класифицират превозните средства и другите движещи се обекти (пешеходци и велосипедисти)."Накратко вкарват система за масово сканиране с извинението, че се прави с цел сигурност.