Димящи дизели... 100 хил. бройки внесени у нас, само през 2017-а

ЕК предупруди Германия да не изнася стари коли на изток
8 окт 2018 15:00, Бойчо Попов
82
Димящи дизели... 100 хил. бройки внесени у нас, само през 2017-а
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия предупреди германските производители да не продават заменени от страна на шофьорите дизелови автомобили в Източна Европа.

"Реекспортът е просто изместване на проблемите с качеството на въздуха от запад на изток", каза еврокомисарят Елжбета Биенковска, отговаряща за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия, пред Tagesspiegel.

"Все повече по-стари и опасни за околната среда дизелови автомобили са внасяни през границата в Източна Европа и продавани там евтино", твърди тя.

Според Tagesspiegel повече от 100 000 употребявани автомобила са били изнесени през миналата година само в България, от които почти една трета – силно замърсяващи дизелови коли.

Вестникът се позовава на европейската Organisation Transport & Environment (T&E).

"Планът на германското правителство за заобикаляне на забраните за шофиране (от страна на различни големи градове, б. ред.) може допълнително да засили проблема", предупреди полският еврокомисар.

Дизеловият пакет, който бе приет от голямата коалиция в Германия, предвижда, между другото, акция по замяна на колите от страна на производителите на автомобили.

Продължението на материала вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната глупост, от която едни хора трупат рейтинг и пачки. Турбо дизела преди 10 години беше обявен за панацея, сега някакви кухи *** като Елжбета Биенковска, дето не правят разлика между ДВГ и мигач, реват на умряло колко били опасни.
33
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България има близо един милион мърляча на държавна хранилка и незнайно колко стотин хиляди служебни автомобила. Рушветчиите сред тях имат поне по три лични таралясника, като всичко еко им е издънено и премахнато отдавна. Три четвърти от тази *** е в София. Това е един огромен екологичен проблем за държавата и в частност града.
32
4
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Абе, да направят минималната 1 000 - 1 500 лв. - пък тогава ще караме нови еко-автомобили, и ще се отопляваме с по-малко замърсяващи технологии... Къв е тоя ЕС иначе...? За кво е...???
31
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бензиновите и газовите пускат 2-3 пъти повече смог и ги карат повече време. Трябва да ги спрат и тях и на каруци.
30
6
 
11
 
! Отговори
69 преди 5 години
В общи линии, всичките дето реваха колко сме били добре сега, понеже при бай Тошо се чакало 10 години за кола, сега им влезна седалката на електрическия велосипед.
29
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Марков, не знам какво се е говорило но не се диша мине ли дизел. Не ме интересуват измервания, аз сам го усещам.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
електрика също замърсява той не е 0 вредни емисии, ако ще да му докарват ток само правен от газова централа или соларени паркове.Но не го прави сред вас, пушека е на километри.Вчера за пореден път се разхождах пеша из града. като мине някой движещ се предимно на шум и реактивна тяга, след него не може да се диша....дали ще са 200 или 500 грама нормата е без значение когато се движат автомобили извън всякаква норма.
27
3
 
23
 
! Отговори
Марков преди 5 години
Не знам защо, но се заговори за замърсяване и мръсен въздух, като наближи зимния сезон. Нали колите са ви виновни за мръсния въздух? А защо през лятото нито един ден нямаше превишения на мръсния въздух в София? А зимата почти няма ден без да се превишат нормите 10 пъти! Извод - не са ни колите виновни и топлещите се с горене на гуми, пластмаси, дрехи и де що намерят. Защо не направят нещо по този въпрос? - защото няма как да ги хванат. По-лесно е да се оправдаем с колите. Нали?? Сандъкова мисли!
26
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНаправете заплатите по 5к и да караме хубави коли! Айде де, лесно е само да искаш------А кой ти каза че трябва да караш кола ?
25
1
 
6
 
! Отговори
трън преди 5 години
До АнонименДоста наивно от твоя страна. Зареждането с ток не пълни хазната,така ли?
24
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На бедняците защо им са автомобили, като нямат пари да се придвижват пеша или с обществен транспорт.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направете заплатите по 5к и да караме хубави коли! Айде де, лесно е само да искаш
22
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По голяма глупост от това че ел замърсявали повече понеже не съм чувал, ПЪРВО за преработката на всеки литър петрол до литър бензин отиват между 4 и 6 киловат часа енергия. За 1 резервоар(50-60л) отиват над 250 киловата. С това колучество електричество Тесла изминава 1 500 км.
21
8
 
3
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
Упфри, зле си, щом си возиш г*за с кола 2 тона, купи си малолитра жка и и' сложи газ!
20
1
 
23
 
! Отговори
ммм преди 5 години
Всеки иска нова кола, хубава къща и млада жена, ама не, в живота истината е много по-различна.Кто направят хляба 5 лв., най-малко ще ме е грижа дали замърсявам вуздуха!
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента всеки от всеки лев даден за бензин или дизел на бензиностанцията повече от половината отива за държавата. Ако хората почнат да минават на електрически коли приходите на държавата ще паднат рязко и няма а може да плаща пенсии, заплати на администрацията, а училищата ще трябва да затворят. Затова ще наложи акциз на тока както на бензина и дизела, но тогава всички ще го плащат този акциз, тока може да скочи десетократно и стократно.
18
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Непрекъснато се пише и говори за лъжливи новини. Тази статия в голямата си част се опитва да внуши, че вноса на такива автомобили ще замърси още повече въздуха у нас. Не знам какви доказателства още трябва да им се представят на драскачите, че основните замърсители у нас е твърдото гориво и мръсотията по улиците, автомобилите са на последно място с около 3% от общото замърсяване. Дали пък най-после някой няма да осъди някой смръдлив сайт за непрекъснатите им лъжи.
17
13
 
14
 
! Отговори
Упфи преди 5 години
За мъжа кормуването винаги е с елемент на забавление.Като млад шофьор експериментирах в бързо каране /къде ми е бил акъла/ Сега се забавлявам с икономично шофиране. Да се изфукам - 1,8 т. кола, 2,5 дизел, 204 к.с. постигам среден разход 6,00 л на 100 км. Добър съм, нали ?!
16
2
 
32
 
! Отговори
Бен Ган преди 5 години
Друго ми е смешно. Какви коли караме, преди да внесат ,,гадните'' дизели? Този ужас, за който говорят, щеше да е възможен, ако досега сме карали все нови коли. Но поради криза или нещо си... започнем да вкарваме старите им коли на мястото на нашите нови. Един вид, подмяната на стари (15-20 +) годишини кочини, със по-новите (5-10) годишни, не е лошо, напротив - по-добре е.
15
1
 
21
 
! Отговори
вал преди 5 години
Да направят инфраструктурата,като на запад, да повишат стандарта на живот ,като на запад и тогава мога да се съглася с всички налагани ограничения и такси от запад.