България, Полша, Словакия: Не искаме внос на стари дизели!

Трите страни с общ фронт и нота в Съвета на Европа
11 окт 2018 08:20,
61
България, Полша, Словакия: Не искаме внос на стари дизели!
Снимка: Reuters

Информационна нота от името на българската, полската и словашката делегации в Съвета на Европа представи екоминистър Нено Димов в Люксембург.

Идеята е, да се предприемат превантивни мерки срещу очаквания внос на употребявани автомобили от страни членки с висок стандарт към държави с по-ниска покупателна способност на населението.

Това е много вероятно да се случи след налагането на забрана за използването на коли с дизелови двигатели в някои европейски градове, заради високите им вредни емисии. Нашествието на подобни возила, предимно в Източна и Южна Европа, ще предизвика още по-голямо замърсяване на въздуха в държавите от този регион.

Още по темата

"Темата за двойните стандарти в първоначалния си обхват се отнасяше само до качеството и стандартите на хранителните продукти. Притеснение буди обстоятелството, че този подход намира отражение и в други области, които също имат пряко отношение както към здравето на хората, така и към околната среда", заяви министър Димов пред колегите си от Съвета.

Според него, проблемът не може да се реши със забрана, защото противоречи на свободното движение на стоки.

Димов смята, че "прагматичният подход изисква онзи, който изкривява пазара, да поеме отговорността за това. Това означава държавите, които въвеждат забрани на старите дизели, да не могат да изнасят коли, които не отговарят на определени стандарти".

Инициативата е подкрепена също от Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Унгария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
10
 
! Отговори
Harri преди 5 години
Тоя пък *** Нено Димов що плещи глупости???В България ИСКАМЕ добрите дизели. Това *** не изразява волята и желанието на хората.
37
4
 
23
 
! Отговори
Край преди 5 години
Колите които ще излезнат от употреба там са доста по-добри от движещите се тук. С разумна политика на стимули и ограничения България може да извлече полза от ситуацията и да си обнови автопарка. На първо време трябва да забрани движението на дизели без катализатор и фап филтър. *** няма беден бил -богат бил. Неизправни коли не може да са в движение.
36
7
 
13
 
! Отговори
С преди 5 години
Новите дизели също са много вредни. Това, че не се виждат саждите, не означава, че не отделят твърди частици. Просто са по-малки твърдите частици и не се виждат.
35
9
 
18
 
! Отговори
нещастници преди 5 години
Чета ви коментарите и не мога да проумея какви калпави хора. Предпочитате да си тровите децата със сажди? Ако за вашите не ви пука, аз искам моето да е здраво. На първо място сме в Европа по белодробен рак! С двойна преднина пред следващия.НЕЗАБАВНО ЗАБРАНЕТЕ ПУШЕЩИТЕ ДИЗЕЛИ!
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук вече ще настъпим мотиката щото ще си имаме работа не с леля Меркел, а с началниците й, ама не от фолкс, а от ваген.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
епаа забрането гомноог страни ограничават вноса на коли по възраст
32
3
 
15
 
! Отговори
1 преди 5 години
Писал съм преди и сега пак пиша - съседчетата до нас(в София - Овча купел) цяло лято режат стари дограми, ски и какви ли не други глупости с цел да се топлят с тях зимата. И понеже къщата им не е добре изолирана и е студена вече започнаха да горят тези отпадъци. Някой трябва да започне да обръща внимание на такива хора.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
30
3
 
12
 
! Отговори
Монополист преди 5 години
Ако има качествено гориво, отработените газове ще бъдат съвсем други. То е същото като печката. Като гориш читави дърва или пелети е едно, като слагаш стари гуми съвсем друго....
29
3
 
25
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Като мина пеша 500 м в центъра на София по обувките ми се лепи толкова прах, че все едно съм ходил през нивата. А това не е от пушек на коли... а този прах и го дишаме. Замърсяването от колите тук е последна грижа. На запад този проблем го няма и затова са се хванали за дизелите. Тук и само електромобили да караме (дай боже) пак ще е толкова мръсно, ако не се чисти и МИЕ!!! Някой спомня ли си за последен път кога е виждал техника за почистване по улиците???
28
4
 
14
 
! Отговори
дойчин дойчев преди 5 години
като не искаме - забраняваме вноса на дизелови коли над 5 год. или под клас Евро5 и готово,всичко друго е парлама...
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е така наречените големи телевизии за да се спрат спекулациите да направят поредица от предавания на тази тема като канят специалисти които да обяснят нещата по достъпен начин. А именно каква е разликата между наистина стари и неизправни автомобили и тези "опасни" дизели с евро 5 и 6, каква е разликата между различните горива и какви, и колко вредни емисии се отделят не само при бензина и дизела, а и при газта защото огромна част от автомобилите у нас на газ.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
цигарите и алкохола също са вредни , защо не ги забраните и тях .
25
3
 
27
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Ако преди си мислел да купиш 10-12 годишна кола, сега ще продължиш да търкаш 20-годишната, това е истината.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евро 4 и 5 , вече са оборудвани с филтър за финни частици- друга работа е колко им работят системите след 3-400 хиляди, км. Карам 100 хилядно Евро 3 и пушек излиза ако настъпя докато е студен двигателя, аз и без това, го ползвам само за да ида до село каето са 150км, и гори 3,5л нафта.
23
4
 
22
 
! Отговори
българин преди 5 години
Джамбазите от Горубляне , таман наточиха зъби и се приготвиха за внос на тонове дизели от Германия , и ги порязаха яко ! ХА-ХА-ХА !!!!
22
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Констататор 18Смешник изобщо не се занимавам с монтаж на газови уредби, но за сметка на това разбирам от двигатели един ИЗПРАВЕН бензинов двигател няма никакъв проблем, ако работи с газ.
21
3
 
33
 
! Отговори
Към Правителството преди 5 години
А как се купува НОВ дизел със 600 лева МЕСЕЧНА заплата?
20
1
 
6
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До Анонимен15 Абсол1тно сте прав. Поздравления. Бих добавил и голи, незатревени и непокрити с мулч терени.
19
1
 
18
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
Приемам идеи за справяне със замърсяването , само които не са свързани с пари.Всичко друго е за пари.