България, Полша, Словакия: Не искаме внос на стари дизели!

Трите страни с общ фронт и нота в Съвета на Европа
11 окт 2018 08:20,
61
България, Полша, Словакия: Не искаме внос на стари дизели!
Снимка: Reuters

Информационна нота от името на българската, полската и словашката делегации в Съвета на Европа представи екоминистър Нено Димов в Люксембург.

Идеята е, да се предприемат превантивни мерки срещу очаквания внос на употребявани автомобили от страни членки с висок стандарт към държави с по-ниска покупателна способност на населението.

Това е много вероятно да се случи след налагането на забрана за използването на коли с дизелови двигатели в някои европейски градове, заради високите им вредни емисии. Нашествието на подобни возила, предимно в Източна и Южна Европа, ще предизвика още по-голямо замърсяване на въздуха в държавите от този регион.

Още по темата

"Темата за двойните стандарти в първоначалния си обхват се отнасяше само до качеството и стандартите на хранителните продукти. Притеснение буди обстоятелството, че този подход намира отражение и в други области, които също имат пряко отношение както към здравето на хората, така и към околната среда", заяви министър Димов пред колегите си от Съвета.

Според него, проблемът не може да се реши със забрана, защото противоречи на свободното движение на стоки.

Димов смята, че "прагматичният подход изисква онзи, който изкривява пазара, да поеме отговорността за това. Това означава държавите, които въвеждат забрани на старите дизели, да не могат да изнасят коли, които не отговарят на определени стандарти".

Инициативата е подкрепена също от Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Унгария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
12
 
8
 
! Отговори
Констататор преди 5 години
До Анонимен 11!Хайде г-н експерт, обяснете защо много често след монтиране на газова уредба двигателя пропушва с цветовете на дъгата??? Може би някой примесва газчицата напр. с боя за яйца аа???Такива като теб, дето чакат с бормашина и изплезен от екстас език, над смукателния колектор на бензинова кола, щото било по-"еко" и "ико", сте ми напълно ясни - карате го на принципа - "ако снане", "нема как да не стане", "нема по-хубаво от това"...т.н!!!
17
8
 
17
 
! Отговори
Забрана преди 5 години
Миии забранете вноса на тези дизели! Дизел, които е забранен в Германия го забранете и в България.....или му направете данъка 2000 лева на година. Не виждам какво ви е виновна Германия??? Ако има проблем със някакви конкретни модели, години ии серия дизели - просто ги забранете и тук, завереното положение остава, но няма да има нов внос, какво толкова....до 3-4 години ще дойдат новите, които уж не цапат толкова?
16
1
 
5
 
! Отговори
Муахаха преди 5 години
Незнам какво са внася, предполагаме че е лошо нещо защото много се писа за това и най вероятно наистина е лошо нещо, защо иначе германците ще ги разкарават нали така. Ако те и други не ги искат и ние не ги искаме, и обратно.
15
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София замърсяването е главно от строежите, тежката тежкотоварната техника, разбитите улици, лоша регулация на движението, липсата на места за паркиране и НЕ почистването на пътната мрежа
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то това зависи от вас.
13
1
 
16
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
Отидете в гр. Костинброд, за да подишате вредния въздух на препечено кафе от тамошната фабрика. Това е по вредно и канцерогенно от всеки стар автомоби но някои си затваря там учите.....
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да приемат закон при внос на автомобил задължително да се регистрира, така ще минават технически преглед още при вноса и ако не отговаря на изискванията дилъра/търгаша ще може направо на вторични суровини да го предаде или да го приведе в нормално техническо състояние.
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КонстататорПълна глупост причината за сив пушек е съвсем друга, но на такива като теб трябва цял ден да се обяснява и пак няма да искате да го разберете.
10
3
 
17
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
1.Значи виновни са немците,че забраняват старите дизели.,...т.е ако не бе забраната е нормално да дишаме мръсотия?2.Вместо обвинения към немците грижещи се за нацията си...по добре е наш,те управници да мислят за народа. Бонуси за нови МПС, безплатно паркиране, намаление на данъците, задължени общини да изхвърлят таралясниците,ПРИЛАГАНЕ на екологичните норми към заводите..
9
15
 
9
 
! Отговори
Констататор преди 5 години
До Наблюдател 5!Редовно срещам по пътищата газаджийки, които пушат повече от камион, с излизащ синьо-сив гъст пушек, който ако не затвориш плозорците може да те гътне!!! Това се случва, поради силното прецакване на бензиновите двигатели, движещи се с гориво непредназначено за тях!!!
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах предаването тоя измислен еколог и министър наговори куп неистини относно старите автомобили и замърсяването, а водещия беше в позиция партер и само кимаше и дакаше . Относно евентуалния внос на дизели от Германия е крайно време вече да не се канят лаици по двигатели които само приказват общи приказки. Разликата между наистина старите дизели у нас и евентуалния нов внос е от земята до небето.
7
2
 
14
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Дизел : Помощ , искат да ме убият.Негодници ме обвиняват в нещо, за което нямам вина.
6
1
 
17
 
! Отговори
1 преди 5 години
Какво значи стари? Евро 1, евро 2..... Евро 5? Повечето коли в Бг са евро 1 до евро 3 - демек до 2005 година. За германия стари коли са всички преди евро 6 - 2014 година.Ще стане интересно, ако се забрани вноса на коли по- стари от 2014 година, дано имат намерение да стартират Бг производство :)
5
7
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Искаме внос на стари бензини, които стават за газ. Така ще сме по-еко от новите коли.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Министъра не знаели, че Полша , Румъния си произвеждат и изнасят нови автомобили Словакия е малка страна и с повечето нови автомобили. Прави се министъра на загрижен!!!
3
8
 
48
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Мутра ненагледна тиквена!!! Не разбра ли, че вноса на стари автомобили е защото хората не могат да си позволят нови??!! Кой нормален човек при наличие на добри и стабилни доходи ще си кара стария ръждясал таралясник??!! И сега като вдигнеш данъците с 30% за стари автомобили, кой ще плаща аа, ами разбира се, че най-бедните!!! И какво ще се промени с по високия данък за стари автомобили - нищо за държавата и много за олигархичната мафия!!!Бойко и останалите от "прехода" ненавиждам ви!!!!
2
5
 
7
 
! Отговори
Панама пейпърс преди 5 години
Информационна нота.Въх.
1
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоест проблема е че ги забраняват ли? Изкривявали пазара? И ние им се сърдим? Г-н министре размърдайте се и не се правете на хамави и забранете вноса на смрадливи таралясници!