С ръжда и пред разпад! 31 дни гратис и изоставените коли – за скрап

Столичната община ще улесни тромавата процедура по репатриране
11 окт 2018 07:00, Анисия Иванова
47

12309 гледания   |  Още видео

Всяка година над 1300 автомобила излизат от движение в София и залежават в междублоковите пространства, установи Bulgaria ON AIR.

За да улесни тромавата процедура по репатриране, Столичната община планира промени, които да съкратят сроковете.

Виждаме ги във всеки квартал, най-често с ръжда и пред разпадане. Заемат места за паркиране, които и без това не стигат за активните коли. Собствениците ги зарязват и не се сещат за тях с години.

Процедурата по репатрирането на такива коли обаче не е никак лесна. Всичко започва със сигнал до общината. След това кметът на района назначава специална комисия. След като се установи, че автомобилът е излязъл от употреба, му се поставя стикер с предписание.

След поставянето на този стикер, започва да тече тримесечен срок, а собственикът на автомобила трябва да го премести на площадка за временно съхраняване. Ако не го направи, кметът на съответния район издава заповед за неговото принудително преместване на площадка за временно съхраняване.

Едва след това колата може да бъде разглобена, като преди това собственикът получава последен шанс от две седмици да потърси автомобила си. Експертите са на мнение, че сроковете са прекалено дълги и тромави.

Предложението за промяна в общинските наредби е 3-месечното предписание да се намали на 31 дни. Очаква се решението на Столичния общински съвет.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
13
 
! Отговори
егаси преди 5 месеца
До решение.
А що не си ходиш на село? Тук става дума за коли, които нямат нито преглед, нито платени данъци! Кой как си кара колата си е негова работа.
43
0
 
11
 
! Отговори
Бай Ромале преди 5 месеца
Да ни разрешат тогаз коли стари да си берем и да не ни пречат, без пари ще ви решим проблема и чаветата ще има ко да ядат.
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ако дядото си държи колата пред блока и я кара 2 пъти годишно той си плаща данъка, плаща си застраховката , евентуално амортизацията.
=> тази кола по нищо не отстъпва на твоята, а ти ако искаш всеки ден ходи с нея на работа.

Проблемът е казан по долу, 2 години се чака колата да не е минавала технически. Т.е утре ако блъсна моята и сложа пред блока ... остават и 9 месеца + още 2 години + докато някой се сети и СО да реагира = 3 години минимум...
41
0
 
10
 
! Отговори
ogyn i jupel преди 5 месеца
До решение

какво правим ако пътуването с колата на годишна база не е минала 1000 км, а се кара ? До болницата до магазина, до вилата . Защо данъка да е с горница че в случая карам по - малко от 1000 км. Ти май си от най-умните ?
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лепят им стикерите, собствениците ги преместват на 300 метра пред друг блок в тревата и всички забравят за колата, защото тя вече е преместена и така до следващата акция по лепене на стикери след 3-4 години.
39
0
 
4
 
! Отговори
AN преди 5 месеца
Да де, ама старата трошка пази паркомястото на новият автомобил! Отделно живущите се карат за тези места, пишат писъмца до общината и хоп синя зона/добре дошли парички/. Защо общината да прави паркинги, веднъж данък/сега ще го увеличат/ , ще сложат и един еко стикер ,който също ще се плати поне 5-10лв.и втори път синя зона. Честито на Общените.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ...

Толкова кълнете **, че "беряли джилязу" - що не кажеш на някой от тях с каруца, и на момента ще свършат едно Богоугодно дело, почиствайки от трошката поляната ви?
Ама съвет от мене!
Докато трае процедурата, внимавай да не мине някой патриотичен патрон с пищов,и да не вземе да пуца по хората, "борейки" се с кражбите.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Начини за справяне с проблема има много. Воля липсва. Както и за ред други проблеми.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В квартала имахме един стар забравен голф, който само заемаше паркоместо. От голфа беше поникнало дърво - един ден като минавах от там го видях как гори посред бял ден и вдигаше пушек до небето. Дойде пожарната, угаси го и изнесе каквото е останало към автоморгата. Явно на някой от блока му беше писнало да чака общината и реши да ускори процедурата.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нещо нормално за тези отишли от малките градове и села към големите, е да дойдат с някоя изгнила стара печка която паркират и не карат, щото имат служебна, или си купят по един таралясник за 2000 лв, който след година почва да се разпада и все по-често да е паркиран пред блока. Купува се втори, ама същия, че първия да се ползва за части. И така до безкрай. Едно от нещата което може да ограничи трошките по улиците е забраната да се внасят и регистрират.
34
0
 
14
 
! Отговори
... преди 5 месеца
За съжаление изглежда да се подаде сигнал не е достатъчно. Зад блока ми има изоставен автомобил със счупени прозорци на една поляна (нищо чудно да е краден), но общината не иска да го вдигне понеже не е паркиран на пътя а поляната не била общинска собственост! Ами аз какво да направя? Да го избутам до пътя ли?!
33
25
 
3
 
! Отговори
решение преди 5 месеца
Даа ... всеки дава фрапиращи примери, но това са 1-2% от случайте.
Масово обаче има коли с платени данъци и застраховки, голяма част от тях даже и веднъж годишно минали на преглед, но реално тези коли НЕ СЕ КАРАТ! Обикновенно техните (често възрастни) собственици не нарушават никой закон, но не се разделят с "паметниците" си от мили спомени.
Но има решение (при желание от общината) : Ако при годишния преглед колата не е минала поне 1000 км. то данъка се слага твърдо 1000 лв. или повече.
32
1
 
19
 
! Отговори
Мирослав преди 5 месеца
Щом не можем с едни бараки да се оправим, смятайте... Минават, проверяват на кой е колата и пращат писмо вкъщи. Ако няма номера, оставят бележка че ще бъде вдигната, ако не се премести! След като я вдигнат и колата не се потърси 3-6 месеца примерно - на вторични и парите в общината! Или ти пишат задълженията за вдигането и престоя към данъка на жилището и готово. Нали уж са експерти в тая община, толкова ли не могат да измислят правилното решение?
31
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добър вариант е въвеждането на платена зона за паркиране във ВСИЧКИ квартали на София. Така ще могат да махнат изоставените коли буквално в рамките на 24 ч.
30
10
 
20
 
! Отговори
Чиновник преди 5 месеца
В панелните гета, където живее простолюдието, положението е страшно. Преди 15 години имаше идея в рамките на 1-2 месеца тези трошки, ударно да бъдат разчистени, а собствениците глобени с цената на репатрирането. За съжаление идеята беше спряна "от горе" тъй като там се опасяваха, че простолюдието ще се разяри прекалено много и може да стане някоя инфекция. Сега, обаче простолюдието сте една идея по-малко примитивни, отколкото бяхте тогава и работата вече може да стане.
29
2
 
23
 
! Отговори
Край преди 5 месеца
До тоя отдолу. Когато нещо му е безплатно на човека - го плащаме аз и ти.
Фандъкова е кмет от 10г. вече а преди това беше зам. кмет. Фандъкова е част от проблема. Тази женица не налага ред в града а работи копче за раздаване на обществени поръчки на който и нареди Борисов.
28
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Бай Гроздан

Бай Гроздане, разбирам твоята логика, тя е и моя.
Говорим за различни неща!
Това, което аз предложих, е следното:
В случай, че собственикът на колата е бил абсолютно КОРЕКТЕН към Общината и Държавата десетки години наред с платени данъци, такси и т.нат., когато му репатрират колата в последния и път, да му е безплатно на човека и всички формалности по тази процедура да се извършват служебно!
А иначе и аз съм с две ръце ЗА това трошките да се разкарат от улиците, и мен ме дразнят
27
4
 
4
 
! Отговори
До 24-КРАЙ преди 5 месеца
Каква Фандъкова те е патила бе лубере. Това си е от време оно!!!
26
1
 
33
 
! Отговори
Булгаристан.... преди 5 месеца
Сега навлиза мо,да, да си паркираш стар бус пред входа и да си го ползваш като килер или допълнително мазе...
25
1
 
22
 
! Отговори
така е преди 5 месеца
Абсолютно е прав човека по-долу. Виждал съм т.н. предписания залепени на предното стъкло с месеци, дори са започнали да избеляват, но колите така си стоят....