Скок! Две трети от колите у нас – с 30% по-висок данък от догодина

Ограничат ползването на данъчните облекчения за основно жилище
17 окт 2018 08:08, Елка Василева
146
Скок! Две трети от колите у нас – с 30% по-висок данък от догодина
Снимка: архив, Булфото

С 30 на сто се очаква да се увеличи данъкът за 2,4 млн. от общо 3,6 млн. автомобила у нас от началото на следващата година. Това може да стане реалност от догодина, след като депутатите от финансовата комисия на парламента приеха промени в Закона за местните данъци и такси на първо четене. 

Данните за броя на автомобили е по данни на КАТ към края на 2017 г. Какво се променя в облагането на МПС-тата? Най-общо казано концепцията за облагане на автомобилите. Досега собствениците плащаха на имуществена база, която се формира от мощността на автомобила и годините му, пише "Монитор".

Сега вече се добавя още един компонент – екологичен, според който ще плащаме повече или по-малко от това колко замърсява колата му, на и в коя община живеем.

„През този екологичен компонент ще се коригира и данъкът в посока увеличение на данъка за замърсяващите околната среда автомобили и намаление на данъка за тези, които са с последна категория Евро 6“, коментира промените шефът на финансовата комисия Менда Стоянова.

Но няма конкретна сметка с колко се увеличава данъкът, защото конкретния размер на ставката се определя от общинските съвети. „Може да се изчисли само процента на бъдещето завишение, което няма да надхвърли 30 на сто“, допълни Стоянова.

Синдикатите и работодателите подкрепиха промените. От КНБС са „за“ заради екологичното въздействие, въпреки че ще се„натоварят повече ниско доходните групи“, които карат основно стари коли. Даже оповестиха данни, че колите над 15 години са 87 на сто от всички коли по пътищата.

Други данъчни промени ще ограничат ползването на данъчните облекчения за основно жилище, като на общините се даде законово основание да облагат тези, които са се опитвали да избягват облагането на жилищата им. „В момента много хора декларират по няколко жилища в различни общини като основни и по този начин ползват 50 на сто облекчения на данъка за всяко едно от тях“, аргументира се Стоянова.

Опозицията в лицето на БСП обвини финансовото министерство, че не са предоставили финансов разчет на промените. Стоянова контрира червения депутат Румен Гечев с думите, че народните представители определят данъчната основа и диапазон на данъчни ставки, а общините да имат по-голяма възможност да са конкретни въз основа на големината на населеното място и др.  

От сдружението на общините предлагат ново забавяне във въвеждането на промените в данък „смет“. Сега общинарите предлагат новата формула да влезе в сила от 2021 г., когато се предвижда да има преброяване на населението.

Така няма да се карат хората да ходят в общините и да попълват декларации колко души живеят и други обстоятелства, а това да се случи автоматично от резултатите на преброяването, обоснова предложението си изп. директор на НСОРБ Силвия Георгиева. По думите на Менда Стоянова има логика в предложението с цел да се облекчат от административната тежест хората.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трябват 150 милиона за кресливите майки.
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен123Тъпоъгълници като тебе все някой ги обира и ибе.
121
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Какво реветеИ ти си един от онези крадци, които обраха държавата и сега се правиш на европеец. Крадци това сте вие!
120
2
 
11
 
! Отговори
Морски преди 5 години
ГЕРБ са кожоде,ри кръ,вопийци,смъкват кожата от гърба на народа,а той мълчи тихо като агънце.До кога?!!!!!!
119
5
 
3
 
! Отговори
лимонад преди 5 години
До Да добавяами в предложението на БСП е да се увеличат данъците на хората. И то масово, защото не стигат за лекуване на малцинствата.
118
2
 
4
 
! Отговори
Андрешко преди 5 години
Ще вземат на босия цървулите!
117
0
 
10
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
Ами целта е постигната.Да се вземат едни пари. До година с 30% , по до година още 30% и те така.А ние си мълчим и чакаме БСП да намалят цените.
116
16
 
1
 
! Отговори
рм преди 5 години
До Както е потръгналаЗаминавай за масква. Не виждам каква възка имат данъците на трошките на по 20 години с ЕС.
115
5
 
4
 
! Отговори
Пак съм аз преди 5 години
И българите са длъжни да кажат на Македонците и Гърците колко са недоволни от ЕС. За да свърши конфликтът на бълканите. Не и точка. Ние изкаме вън те искат вътре няма. Няма да позволим да се е.ават с нашите македонци сърби и гърци. Тези от ЕС.
114
9
 
19
 
! Отговори
Както е потръгнала преди 5 години
Както е потръгнала България единственият изход от Европейския съюз е брегзит. Много ни окрадоха тези. По добре Македония и другите балкански държави въобще да не влизат в Европа и да са членове на крадците от Европейския съюз. Бойко вика и ги лъже че по зле ще ставало ако не се присъединят към Европа. С това изказване цели да прецака балканите за Европа да краде и от тях. По добре вън от ЕС.
113
3
 
18
 
! Отговори
месара преди 5 години
напред с герб към светли бъднини с волски коли и животинска тяга! Прогрес по герберунделски
112
1
 
24
 
! Отговори
Нямам кола вече преди 5 години
Оф аз какво да карам. Вие ме лишихте от колата ми. Още малко ще ме лишите и от дома ми ако не си платя данък от 1000лв на година. Сега е 100лв но ако не си платя данъка ми взимат всичко и оставам на улицата. Как не ви е срам. Малцината от човечеството са много лоши. Искат по най бързия начин да се отърват от нас мнозината да ни убият. За да имат много пари и да живеят щастливо. А другите да живеят нещастно. Убийствата , грабежите , изнасилванията продължават. Всичко е от беднотията.
111
2
 
28
 
! Отговори
До 103 преди 5 години
До АнонименВъзможно точен и правилен коментар!!!Внушават ни,че се вдигат данъците, застраховките, винетките и горивата по причини нямащи нищо общо с реалната причина,а тя е....В тази разсипана държава останаха едни коли и имоти, няма приходи в хазната, понеже разсипаха икономиката,а което работи....не внася нищо...Та останаха обикновените хорица, те са смачкани и треперещи за малкото което имат и си плащат рекета защото така трябва,а не,че е правилно..
110
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ние си живеем в държава менте и едно недоразумение наречено мухобоико
109
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който досега е плащал 40 лева данък, сега ще плаща 80-120 лева. Това са 30-те процента на ГЕРБ.
108
2
 
28
 
! Отговори
До 105 rm преди 5 години
Питаш защо, но не се опитваш сам да си отговориш. Данък МПС е имотен данък - по-скъпа кола, по-голям данък. Второ, досега имаше политика на държавата за насърчаване на закупуването на коли до 100 к.с., а сега държаеата се отказеа да води политика каква кола да купуваш. Трето, досега мафиотите плащаха относително висок данък за колите си, сега те решиха да си намалят три пъти данъка уж за чистотата на въздуха, на което всички балъци се хванаха.
107
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унуфри, а с какъв акъл реши, че стара кола на 16 години и на 64000 км, замърсява повече от кола на 10 години и 128000 км? После как изобщо реши, че колите в България замърсяват много? Нали ти е ясно, че колите на хората в България са малко - под средното ниво на ЕС и четири пъти по-малко от държавите в Западна Европа и се използват около 20 пъти по-малко в сравнение с държавите в Западна Европа.
106
0
 
10
 
! Отговори
rm преди 5 години
До СтепанОтговорът на въпроса ти е - технически преглед - там трябва да се установи пуши ли колата и ако да - спира се от движение.Данъкът си е данък, и прав си - не би трябвало там да участват вредните емисии.
105
28
 
5
 
! Отговори
Какво ревете преди 5 години
Кой от вас бедните иска обратно в 19 век. Коне каруци? Искате ли да карате? Това ви остана. Ние си караме колите а вие си карайте каруците като ромите и бъркайте по гюмовете за допълнителен доход като не ви стигат парите за да си купите нова кола. Нали сте богати българи в демократична България? Какво става защо не можете да си купите нов модел кола? В Европа сме. Ние сме част от Европа и Европейският съюз. Па ревете че нямате пари. Много сте алчни българи. Затова си стойте още в 19 век.
104
10
 
6
 
! Отговори
rm преди 5 години
Голямата работа, че данъка на старите коли ще скочи от ... 20 лв на 30 лв.Моят за кола на 8 години е 165 лв, на един приятел за новата шкода гони почти 1000 лв!Защо?