За кражба на кола: Зад решетките от 1 до 10 години

Също толкова ще се лежи за алкохол и цигари без лиценз
Обновена: 25 окт 2018 10:51 | 25 окт 2018 10:50, Камелия Цветанова
17
За кражба на кола: Зад решетките от 1 до 10 години
Снимка: архив, БулФото

Кражбата на кола ще се наказва със затвор от 1 до 10 години. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене поправки в Наказателния кодекс, предложени от кабинета.

В НК се създава нов квалифициран състав на кражба - когато предметът ѝ е моторно превозно средство. Промените предвиждат още приготовлението към кражба на автомобил да се наказва като самостоятелно престъпление.

С измененията отпада възможността за налагане на алтернативното наказание "глоба" в случаите на противозаконно проникване в чужда кола.

Парламентът прие и промените в НК, внесени от депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти за нелегалното производство на алкохол и цигари.

До тях се стигна заради разбитата нелегална фабрика за цигари в Карнобат, заради която собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков и още 9 души попаднаха в ареста.

От 1 до 10 г. затвор и глоба от 20 до 100 хил. лева вече грози всеки, който произвежда или държи с цел разпространение алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия без лиценз, решиха депутатите.

До момента НК преследваше само продажбата на нелегално произведени цигари и алкохол, но не и производството им. Така че управляващите спешно изготвиха промените, за да запушат пропуските в законодателството.

Законотворците решиха още, че и притежанието на самата техника за т.нар. нелегални цигарени фабрики, също ще се счита за престъпление.

Поправката в НК предвижда да се наказва с 3 години затвор този, който в нарушение на установения ред изготвя, държи или укрива предмети, материали или оръдия, както и технически съоръжения, за които знае или предполага, че са предназначени или послужили за изграждане на съоръжения за производство на алкохол или тютюневи изделия.

С проекта за промени в НК се правят изменения и в Закона за тютюна и в Закона за акцизите и данъчните складове. За издаване на лиценз вече ще се иска и документ за произхода на машините и съоръженията за производство на тютюневи изделия. Този документ трябва да доказва, че те са придобити от лице, регистрирано по Закона за тютюна, след проведена публична продан или от лице, което е извършвало дейност с тях като лицензиран складодържател.

Създава се регистър на лицата, извършващи внос, производство, продажба, предлагане или рециклиране на машини и съоръжения за производство на тютюневи изделия.

Регистърът ще бъде публичен и ще се води от Министерството на икономиката. Редът и начинът за водене на регистъра се уточняват в наредба.

Тези, които пропуснат да се впишат в регистъра, ще се глобяват с 500 до 5000 лева.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Професор преди 3 месеца
До АнонименТъп ли си или се правиш????
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поптодорова открадна крем за 820лв и нищо. А за стара кола, която не струва и 800лв, ще лежат от 1 до 10 год. Браво на Бг правосъдие! По сталинистки! Так держать!

Естествено в основата на този "демократичен" закон са ОП.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Автокрадците няма от какво да се притесняват. МВР открива 1 от 7 кражби. Според тяхната статистика. Реално процентът е още по-зле.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А смъртно наказание за убийство кога??
12
0
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 3 месеца
До Ха ха ха,
21 години са бавили делото срещу крадеца на кравите и е останал ненаказан , а потърпевшия -без крави и компенсация. Чети внимателно.
11
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 3 месеца
Какво значи да си купя машини от лицензиран търговец.А ако си ги купя от чужбина няма ли да мога да ги ползвам.ЕС е свободен пазар.Защо ще ме задължават да купувам от посредник/търговец
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вкарват в Бг потрошените и амортизирани коли, които немеца не иска да кара повече, а в Бг за кражбата на тая купчина ламарини, ще дават затвор до 10 год.
9
1
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 3 месеца
за кражба на кола 1 година ,за три крави 21 години ??? Ама и правосъдие имаме.....
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не разбрах какво означава ...към кражбата ...самостоятелно престъпление..Това какво оначава?
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А за каране в пияно състояние кога?
6
0
 
22
 
! Отговори
Българина преди 3 месеца
Какво е това от до!?!?! Да ви е ба майката депутатаска! Стимулурате корупцията сред съдиите така! Първа кражба 1 г, втора 3, трета 9 г, четвърта 27г. Гарантирам ви че така всички мераклии крадци ще се наиграят след 2 кражби или ще са до живот и ще си отдъхнем. Тези промени само стимулират рушветите сред съдиите да намаляват присъди! Предателите са в парламента.
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аха! Да разбираме - за домашен казан за ракия - 10 г. затвор и 200 000 лв. глоба! За незаконна спиртоварна - усмивка по радиото (справка - Пещерняците, Миню, цар Киро)! Фарисеи!
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От кражбите на коли и на части от коли, много от сега управляващите демократи забогатяха през последните 29 години. Сега се сетиха, че за кражба трябва затвор ....
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще лежиш, стига да има кой да те хване и осъди. Ако си имаш точните покровители и си плащаш редовно всичко е точно.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е, нали не се наказва чупенето на стъкла и замерянето с фекалии поне.
1
0
 
9
 
! Отговори
Съдията преди 3 месеца
За убийство - задържане за 72 часа!

.....ииииии, какъв тоя срок 1 до 10 години???????