30 лева компенсаторна такса за "забравилите" да се снабдят с винетка

От догодина ще има и уикенд винетки – от петък по обед до неделя
30 окт 2018 14:15,
47
30 лева компенсаторна такса за "забравилите" да се снабдят с винетка
Снимка: Bulphoto, архив

Шофьорите на коли, които не са си купили винетка ще плащат по 30 лева компенсаторна такса, обяви пред "Сега" министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Така срещу таксата шофьорите ще могат да продължат пътуването си. За тежките превозни средства "компенсацията" ще е 70 лева.

Този тип такси се въвеждат най-вече заради транзитните пътувания, когато МПС-то просто преминава през България, поело за другаде.

От пътната агенция от години твърдят, че транзитните шофьори често "пропускат" да платят пътната такса у нас и от това държавата търпи сериозни загуби.

Още по темата

Друго нововъведение е уикенд винетката. Плащането на такава такса ще даде шанс на т.нар. неделни шофьори, които рядко ползват републиканските шосета, да не дават излишни пари за по-дългосрочни винетки.

Министър Аврамова съобщи, че уикенд винетката ще струва 10 лева и ще важи за времето от 12:00 часа в петък до 23:59 часа в неделя.

От 1 януари догодина трябва да заработи новата толсистема, чрез която пътните такси ще се събират по електронен път. Така от Нова година досадните стикери, които досега лепяхме по стъклата на автомобилите, ще отидат в историята и ще бъдат заменени от виртуални електронни винетки. Цените се запазват като тазгодишните.

През август пък е планирано да заработи същинската толсистема, която ще таксува тировете според изминатото разстояние. Очаква се приходите от пътни такси да се увеличат в пъти след въвеждането на толтаксата.

"Системата, която внедряваме, е сред най-модерните и гарантира, че няма как през страната да премине товарен автомобил, който да не плати", обясни министър Аврамова.

Система за сателитно проследяване на автомобилите ще засича номера на всяко превозно средство и дали то е с платена пътна такса.

Освен това ще има и наземен контрол - 105 автомобила на пътната агенция, оборудвани с камери и GPS, ще ловят нарушители и ще събират такса "компенсация".

Колите на Агенция "Пътна инфраструктура" ще са снабдени с ПОС терминали, така че неизрядните шофьори да плащат веднага с дебитна или кредитна карта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
6
 
! Отговори
Иван Иванов преди 5 години
В Румъния седмичната винетка е 6 лева ;) Правете си изводите сами!
38
0
 
12
 
! Отговори
д-р Исня преди 5 години
Предлагам с винетката да върви и ваучер за ремонт на ходова част. За 6 месеца от чисто нова ходова част вече тропам на кухо, след още 6 месеца - на железо! Хубаво е като продават нещо да има и описание какво получават клиентите. Но тогава няма да е коректно да се използват думите - път, пътна мрежа, магистрала и т.н.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прошляци
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не можеш да не платиш. Парите ще се събират директно от банковата ти сметка щеш или не щеш.
35
8
 
16
 
! Отговори
хъш преди 5 години
ще плащам винетка когато онази с тлъстата трътка оправи пътищата....до тогава може да ме хванат за долоподписания.!.
34
1
 
23
 
! Отговори
аааааааааааааааааааа преди 5 години
Кой ще ми плати разходите до с Еница от Червен бряг като и двата моста на рИскър не работят -единият е разрушен а другия сцепен на две и трябва да обиколя 100 километра повече и искате винетка
33
1
 
5
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Да попитам някой знае ли практически кка ще се уреди работата с който има хартиена винетка от тази година, валидна до някоя си дата от следващата година. Особено ако е загубил отрязъка с касовата бележка. трябва ли някъде да ходи да се регистрира или да декларира, че има валидна винетка до някоя си дата от 2019 г, или ще го спрат все едно е без винетка и на място ще го регистрират?
32
1
 
7
 
! Отговори
Емо преди 5 години
До ТИРСпоред мен ловенето ще бъде чрез камерите, които са на 15-20 км. Обърнете вниманието на тези новите конструкции по пътищата с едни по-особени камери. Те са за винетките, т.е. за засичане на номерата на колите и проверка за платена такса. На кратки отсечки с 1-2 такива камери може и да не ви хванат, но първия или втория път. След това ще усъвършенстват системата. Иначе наистина е много 10 лв за 2 дни и половина. 100-те лв. годишно остават най-добрия вариант. Стига да не смениш колата.
31
0
 
4
 
! Отговори
Борисчо преди 5 години
Разбрали-недоразбрали... акта за винетка си е акт. Пишат го на място ако те спрат или ти идва снимка от новите камери за винетки, които ще нацвъкат. Демек няма мърдане. А тази компенсаторна ще си я плащате за да може да продължите да карате след като ви напишат акта. На границата със Сърбия ви спират виждат че идвате от Турция и сте без винетка - акт ПЛЮС тези 30лв които ще отиват в АПИ
30
1
 
10
 
! Отговори
ала бала преди 5 години
Как така пропускат да си платят ?Аз преди 4 месеца влязох през Калотина и някакъв чичак с анцуг ме насочи да си купя винетка от пункта, защото иначе нямало да ме пуснат. На пункта пък някак си не приемали плащане в лева или с карта- само в Евро (по дървен курс).
29
0
 
2
 
! Отговори
Sinorie преди 5 години
Na zilovete kolko leva im e vinetkata za polosata?!
28
6
 
13
 
! Отговори
бг преди 5 години
Тол таксите са далеч по-коректни. С годишна винетка можеш да минеш само 100 км. или 100 000 км. Всъщност акциза на горивата косвено облага повече,тези, които повече карат. Да го вдигнат още малко и да престанат се тези винетки.
27
0
 
19
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
Това е цената, за да продължиш да пътуваш, след като те хванат. Иначе глобата за това че нямаш винетка си е отделно.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мрънкайте,ами почвайте!!!
25
2
 
3
 
! Отговори
до28 преди 5 години
пишеш глупо, чул недоразбрал, а за линейките няма ли да питаш, ***
24
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 лева?! Вече все без винетка ще пътувам. Няма как да ме хванат повече от 2 пъти в годината.
23
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А личните автомобили на полицаи, съдии, пажарникари кога ще почнат да слагат винетки?
22
17
 
15
 
! Отговори
Ф.Е. Джержински преди 5 години
Притежаването и ползването на автомобил не е задължително и не е безплатно ! На който не му оттърва с кракомобила на село !
21
7
 
18
 
! Отговори
Дневна кога? преди 5 години
Аз съм от тези дето им се налага понякога за 1 ден да ходят до някъде. Дневна винетка кога???!!??!!?
20
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
уикенд винетката ще струва 10 лева52 уикенда по 10 лева = 520 леваД ви е честито!