Електромобили – подарък от държавата за гражданите! Кога?

Субсидии засега има само за министерства и структури
Обновена: 30 окт 2018 11:25 | 30 окт 2018 11:15, Петя Славова
60

Държавата да финансира закупуването на електромобили за лична употреба. Това предложиха от асоциация "Активни потребители".

Според тях новите по-високи данъци с екотакса за автомобилите у нас няма да направят по-чист въздуха.

Възможно ли е обаче държавата да финансира закупуването на електромобили?

576 - толкова е броят на електромобилите към днешна дата в България. Зарядните станции в нашата страна са на едни от последните места по своя брой в целия Европейския съюз, предаде Bulgaria ON AIR.

Във Франция отстъпката за собственици на дизелови коли, които ги заменят с електромобили, е до 6300 евро и допълнително други 3700 евро.

Във Великобритания субсидията е до 4500 паунда, а около 4000 евро дават в Германия.

У нас на субсидия имат право само министерствата, държавните и общински структури. Отпуска ги Националният доверителен екофонд. Оттам обясняват - повече от половината заделени средства по това перо остават непохарчени.

Затова и от "Активни потребители" настояват парите да се дадат на гражданите.

В ефекта е убеден и Никола Газдов, който всеки ден се придвижва с електромобил в града. Ползва го под наем.

От неправителствения сектор се обявиха и против друга спорна мярка, която се очаква да бъде гласувана от депутатите. Според нея най-незамърсяващите околната среда автомобили, тези с газови уредби, ще заплащат данък като бензиновите или дизеловите коли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
4
 
! Отговори
стъд преди 5 години
тоз пък лудия. в норвегия е доста по студено от България и колите са широко разпространени там от години. също и канада. нашия *** притеснен пак, че и потресен
49
1
 
8
 
! Отговори
хъш преди 5 години
Поредната неолиберална изкукала идея ....зелен електромобил ...тра-ла-ла. Искам един от тези еко да се качи приз зимата на -20 рано в 5 часа и да го видя до къде ще се дотетри с този еко таралясник. Лансиращите идеята за тези автомобили политици искат да обедят простолюдито колко е добре да се возиш в такова недоразумение, докато те летят до Брюксел и обратно в бизнес класа.
48
1
 
8
 
! Отговори
Ще допълня 45: преди 5 години
Грубо, енергийният ни микс е 47% термични централи, 35% АЕЦ и останалото - възстановяеми. Което значи че поне 2/3 от производството бълва отпадъци, с които се справяме като ги трупаме някъде. А част от тях са и повече от опасни.Опасявам се, че в бъдеще към тях ще трябва да добавяме и батериите на елктромобилите. Ще кажете, рециклират се. На всички любители предлагам разходка за някои уикенд до Габер, Драгоманско, където ще могат да се нагледат на ливадите над селото пълни с нарециклирани гуми.
47
1
 
6
 
! Отговори
С... преди 5 години
...какви пари да си купя електромобил?
46
0
 
11
 
! Отговори
До 46 преди 5 години
Въглеродният оксид, наричан преди въглероден окис, е газ без цвят и мирис. Химичната му формула е CO.С кое обоняние го надушваш? На лекар ще ходиш ли?
45
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
do 42може би да идеш на лекар ? да оправим обонянието ? иначе в европейски държави като румъния субсидията е 11500 евро, *** това в европейските само...
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в работен ден изминавам средно 15 километра. С нещо да свърша ще го закръгля на 20.месечно ми е около 400-500км пробега.Ако харча 8/100 бензин или 6/100 нафта то това са 40 литра бензин или 30 литра дизел за 500км.Това нещо ще бъде изгорено поравно в 20 работни дни.Колко ще се спести от замърсяването ако сменя автомобила с такъв на ел. ток и за какви пари?не е ли по-добре както е почнато с МПС-та които са постоянно в движение - автобуси, товарни автомобили и тн.
43
5
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Хайде стига подаръци а.Подариха ви саниране ОТ МОИТЕ данъци а сега и кола да ви купят.Който има 50 000лв за нова кола едва ли се нуждае толкова много от 4-5хил лева.А това всъщност не е ли държавно подпомагане на фирмите производители.Май е забранено със закон
42
6
 
16
 
! Отговори
Ето преди 5 години
Тръгнете на дълъг път в най-голямата жега с електромобил... На 250 км спиране за зареждане на батериите между 2 и 3 часа, които няма да са особено ефективни в жегата. Найс а?
41
6
 
14
 
! Отговори
До 40 преди 5 години
Смрад няма. В Центъра на София живея, големи булеварди с натоварено движение колкото искаш. От време на време замирисва на газ, след някоя кола с газова уредба и от време навреме замирисва на дизел, след някой и друг пушещ автомобил, но това е рядкост. Моят или твоят нос не са критерии. Има си измервателни станции за това, а никъде в България, вкл. в София, няма наднормено замърсяване заради колите.
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си купите нова кола предвидете и още 10 хиляди лева за застраховка Каско за първите 5 години, над 1000 лева за застраховка ГО, пари за комплект гуми зимни или летни, в зависимост с какви гуми сте купили колата и разбира се пари за гараж, най-добре собствен. За Центъра на София 10-12 хиляди евро. Отделно сервизът изискван от гаранцията още няколко хиляди лева. При средна заплата около 1000 лева дали ще се справите? Не че със заплата от 4000-5000 лева е много по-различно.
39
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВероятно не си вървял около среден или голям булевард в голям град в натоварено време за да усетиш смрадтта.
38
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за какво е цялата данданкия?! Колите в България замърсяват толкова малко въздуха, че няма смисъл да се коментира. Оказва се, че някой дава пари от нашите данъци за измисленият проблем за България - замърсяване на въздуха от колите.
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно бензиновите коли замърсяват повече от дизеловите с изключение на азотните оксиди. Като искате да се махнат дизелите, искате въздуха да е по-замърсен от заместилите ги бензинови коли.
36
0
 
8
 
! Отговори
Wing преди 5 години
До АнонименАко имаш бърза зарядна станция ок. Тръгни на път да видим колко такива ще намериш. Дай по-сериозно.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте скачали срещу отоплението с твърдо гориво. Много хора нямат алтернатива, а и самото замърсяване идва от гетата, в които горят платове, гуми и други гадости, но не и дърва.. А държавата не прави нищо да даде алтернатива. В Орландовци съм, има газификация на Първа Българска Армия, но общината е спряла проектите за влизане навътре в квартала, незнайно защо...
34
1
 
13
 
! Отговори
Това е Факт! преди 5 години
10 годишен изправен автомобил с правилно регулирана газова уредба може да достигне ниво на замърсяване от Евро 5-6, както чисто нов автомобил на бензин.
33
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Wing3-4 часа може да си зареждаш смартфона, електромобила е една идея по-бързо (около 15 минути до ~85%).
32
4
 
16
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен 5А що не гласуваме огромни глоби за тея дето горят по 24 часа на денонощие твърдо гориво за отопление. Или така не ни е удобно? Можеш ли да сравниш един комин на къща с един ауспух? Моята кола се кара по 30 минути на ден, съседчетата се отопляват поне по 10 часа на ден.
31
6
 
5
 
! Отговори
Wing преди 5 години
Да направят данъчни отстъпки за колите с газ и предполагам че доста хора ще предпочетат да заменят дизеловия си автомобил за такъв с газ. Нямаме бюджет и инфраструктура да караме електромобили по 70 000 лв+ и да спираме на магистралата за 3-4ч за зареждане.