Електромобили – подарък от държавата за гражданите! Кога?

Субсидии засега има само за министерства и структури
Обновена: 30 окт 2018 11:25 | 30 окт 2018 11:15, Петя Славова
60

Държавата да финансира закупуването на електромобили за лична употреба. Това предложиха от асоциация "Активни потребители".

Според тях новите по-високи данъци с екотакса за автомобилите у нас няма да направят по-чист въздуха.

Възможно ли е обаче държавата да финансира закупуването на електромобили?

576 - толкова е броят на електромобилите към днешна дата в България. Зарядните станции в нашата страна са на едни от последните места по своя брой в целия Европейския съюз, предаде Bulgaria ON AIR.

Във Франция отстъпката за собственици на дизелови коли, които ги заменят с електромобили, е до 6300 евро и допълнително други 3700 евро.

Във Великобритания субсидията е до 4500 паунда, а около 4000 евро дават в Германия.

У нас на субсидия имат право само министерствата, държавните и общински структури. Отпуска ги Националният доверителен екофонд. Оттам обясняват - повече от половината заделени средства по това перо остават непохарчени.

Затова и от "Активни потребители" настояват парите да се дадат на гражданите.

В ефекта е убеден и Никола Газдов, който всеки ден се придвижва с електромобил в града. Ползва го под наем.

От неправителствения сектор се обявиха и против друга спорна мярка, която се очаква да бъде гласувана от депутатите. Според нея най-незамърсяващите околната среда автомобили, тези с газови уредби, ще заплащат данък като бензиновите или дизеловите коли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
4
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 5 години
Засега еко автомобили са само тези на газ с традиционни безвредни фарове.Всички нови автомобили вкл електромобилите са исключително вредни /заради инсталирани високо вредни скенери бели вместо доказано безвредни жълти фарове/.Уврежданията от белите скенери вкл лед са недопустими и причиняват тежки проблеми на земята и климата.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България ще чака тези субсидирани от Франция и Германия електромобили да се внесат втора употреба. Нова батерия и токккккк....по магистралатите на Третата българска държава.
8
3
 
19
 
! Отговори
Фен на бсп преди 5 години
Когато БСП дойде на власт всичко щее безплатно.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Англия имаше новина, че ги намалят до 2000 паунда. Така, че ако се гледа стандарта там и тук, нямам против държавата да дава по 200 лева субсидия примерно.2000 паунда там не е аналогично на 200 лева тук. Ако само 200 те лева те спират да си купиш чисто нова кола, тогава по-добре не се хващай на хорото. Само ГО всяка година ти е повече.
6
7
 
1
 
! Отговори
Невен преди 5 години
За Англия имаше новина, че ги намалят до 2000 паунда. Така, че ако се гледа стандарта там и тук, нямам против държавата да дава по 200 лева субсидия примерно.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато цъфнат налъмите.
4
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да гласувате огромен данък за внос на дизелов или бензинов автомобил и без данъци за внос на електромобили и коли с фабрична газова уредба. Само така ще решите проблема с мръсния въздух в градовете.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази новина ни казва, че нови далавери се задават...
2
9
 
9
 
! Отговори
Край преди 5 години
Ми за да даде на някой държавата да си купи ел кола - трябва да вземе от мене и от вас. Айде да не им купуваме ние Теслите на богатите.Притискайте бедните да мината от дизел на градски транспорт и колело, че се издушихме, А за богатите толко не мислете
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А така. Държавата да осигури на всеки гражданин и селянин автомобил, работа и във всеки дом телефон. Може и булка.