България: Над 2 млн. шофьори – от тях 130 хиляди джигити

Проучване показва, че сме агресивни и разсеяни зад волана
31 окт 2018 12:30,
42
България: Над 2 млн. шофьори – от тях 130 хиляди джигити
Снимка: Reuters

133 хиляди "терористи" се движат из пътищата на България, сочи доклад от национално проучване, организирано от водещ застрахователен брокер.

Джигитите са 5,5% от всички активни шофьори, които у нас 2,4 млн.

Според признанията на водачите често им се случва едновременно да шофират агресивно, по-бързо от разрешеното и да губят концентрация зад волана.

Още по темата

Любопитното е, че това са както мъже, така и жени, с високи доходи, на възраст от 40 до 49 г. 10% от всички са софиянци.

"Самите те се определят като рискови водачи, това поведение е осъзнато. Нещо повече – вероятно този начин на шофиране им доставя удоволствие. Тези водачи са недобросъвестни по природа. Вероятно целенасочено влизат или дори създават конфликти на пътя", пише в доклада.

36% от шофьорите, или около 857 000, признават, че се разсейват зад волана. Правят го най-често жени, шофьори на възраст над 60 г., столичани, собственици на коли с малки двигатели и тези, които сядат зад волана предимно през уикенда.

32%, или около 773 000 водачи, признават, че са шофирали агресивно. Те са най-често мъже в активна възраст, с по-ниско образование, мощни коли, стаж между 4 и 20 г., както и такива с повече от 2 наказания за нарушения годишно.

Всеки трети шофьор признава в анкетата, че е санкциониран поне веднъж през последната година - 17% за превишаване на скоростта, 15% за неправилно паркиране, 8% за говорене по телефон, колан и неправилно превозване на дете, 5% за неправилно изпреварване.

"Проучването доказва, че проблемът няма да се реши само с глоби. Шофьорите се разсейват, агресивни са, затова грешат и това е от липса на знания и умения. Затова е необходимо и обучение на участниците в пътното движение - от раждането до края на живота", обобщи инж. Алекси Кесяков, секретар на Държавната комисия за безопасност по пътищата към МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
0
 
! Отговори
Гостилничаря преди 5 години
А ти научи най-после, че думите имат и други значения.....
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
според заглавието добрите водачи са 130 000 защото джигит означава тава само че ездач.научете значението на думите а не ги употребявайте като папагали.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Кисяки Алекси,а колко са тези с никакви умения,лош българскии разбира се купени книжки?
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема започва от другаде - как да имат значния като всякакви *** са в момента инструктори за шофьорски курсове. Виждал съм как е вкарвал курсист спрял на червен светофар и после колата тръгва и влиза в кръстовището 3-4 метра за да тръгне на зеленото . Инструктора има спирачки и може да го спре, но не го прави. Масово ги оставят да правят ляв завой като влизат в средна лента, а не лявата. Виждал съм да го спира на червено след стоп линията. Въобще всякакви *** са инструктори и не зна
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
днес, то бива простотия и ниско ниво... как може такива глупости да пишете?
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак се пише за шофьорите и пак нито дума за главният виновник за нарушенията по пътрищата на България - пълната липса на контрол за спазването на правилата. Затова и чужденците като шофират в България са най-опасните шофьори и не спазват никакви правила, а българите като шофират в чужбина спазват стриктно правилата. Според този Кесяк, излиза, че на чужденците трябва да се правят обучителни курсове за шофиране при влизане в България, защото според него от това имало нужда.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При население на София около 20% от населението на България, само 10% от шофьорите, които някой си е определил като джигити, са от София. Правете си сами изводите!
33
1
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
За любителите на високите глобиТрябва да ви разочаровам. Никъде по света свръхвисоките наказания записани в Закона не са спряли нарушителите. Навсякъде по света много добре знаят какво спира нарушителите и това не са високите глоби.
32
0
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Почти нищо вярно в тази новина, но така става когато акъл раздават мутрите-застрахователи или "експертите" от КАТ, като Кесяков.
31
1
 
2
 
! Отговори
ShaMana преди 5 години
5 процента.... хахаххахаха 95 процента по става
30
0
 
5
 
! Отговори
Повече глоби, преди 5 години
Пари трябват на любимците народни, ей! Като ги изхвърлим от България, нали ще им трябват за нелек живот в чужбина!
29
0
 
16
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
Аз пък искам тези дето създават подобна инфраструктура да ги вкарат в затвора и там европейски специалисти да ги карат да строят нова европейска инфраструктура с подлези надлези .... и то с техни пари щото са се накрали ...първо тези ,а после джигитите..
28
3
 
11
 
! Отговори
мак преди 5 години
Според мен при алкохол и дрога или други драстични нарушения трябва се конфискува колата + отнемане на книжка + глоба, а в случай на причинена смърт директно на топло. И докато не си платят задълженията, да си траят без коли. И каруците да се отнемат, те и "водачите" им не са по-специални.
27
8
 
29
 
! Отговори
Жо преди 5 години
В СОФИЯ сме само няколко човека, които не превишаваме разрешената скорост от 50 км/ч.Всички други карат с 60-70, а някои и със 100.Когато карам, веднага някой се "залепва" след мен така, че не мога да му видя фаровете в огледалото.Спазвам и достатъчна дистанция и не съм удрял кола пред мен.Нямам нарушения в последните 40 години, а съм пропътувал половин милион километра.Ако искате да си спестите половината от проблемите на пътя- не превишавайте скоростта и спазвайте безопасна дистанция!
26
4
 
4
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 5 години
Как можаха да накарат 95% от хората да слагат колан, а не могат да го направят с телефоните и возенето на децата между задните две седалки. Там процента е същия, но в отрицателната страна. Няма желание явно.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато пишете за пътища и шофиране искам ,,ПЪТИЩА ,, да е в кавички.... а ако милиционерите са толкова умни и начетени да ги направят учители ,и без това няма ...
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой шофьор се счита за джигит и кой не? Ако паркираш по средата на тревната площ, защото си с малко, сладко, пухено бебе и така ти е по-удобно, джигит ли си или джигити са само тези, които ти пречат?
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долнопробни статии писани от ченгета и мутри-застрахователи не чета!
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повече простотии на едно място съм чел само в статии на Дойче Веле.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ом милиционери акъл не ща ...