Зимата идва! Подгответе колата... и едни 300 лева за обслужване

Смяна на гуми, нов акумулатор, чистачки и сумата набъбва
31 окт 2018 11:00,
91
Зимата идва! Подгответе колата... и едни 300 лева за обслужване
Снимка: архив Reuters

Макар и навън температурите да са необичайно високи за края на октомври, рано или късно зимата ще дойде. Със зимата, очаквано, идват и някои разходи за автомобила.

Тази година подготовката на колата за зимния сезон, ще излезе около 300 лева.

Според Закона за движение по пътищата шофирането със зимни гуми в България е задължително от 15 ноември до 1 март. Така че шофьорите имат около две седмици да "преобуят" колите си с гуми, чийто грайфер е минимум 4 милиметра.

Смяната на четирите гуми заедно с изправянето на джантите излиза между 20 и 100 лева - и то в случай че поставите миналогодишните. Ако имате нужда да купувате нови гуми, финансовото положение се усложнява, защото трябва да броите между 250 и 600 лв., пресмята "България днес".

Цената е според качеството на каучука, като огромно значение има и марката. Търговците масово предлагат безплатна смяна на гумите, ако си ги купите от тях.

Ако решите да го правите в последния момент ще трябва да се заредите не само с пари, но и с търпение и време. А асфалтът вече е достатъчно изстинал, за да сложите зимните гуми.

Глобата за шофиране с износени гуми е 50 лева.

Зимата е най-неблагоприятният период за всеки акумулатор. Затова сега е моментът да проверите състоянието му и ако е необходимо, да си купите нов. При ниски температури двигателят пали по-трудно и черпи повече ток от акумулатора, а капацитетът му значително намалява. Нов акумулатор ще ви струва около 200 лева, като собствениците на дизелови автомобили задължително да си вземат по-силни. За всеки случай винаги дръжте в багажника на колата и комплект кабели за зареждане.

Едно от първите неща, които трябва да направите, е да проверите дали чистачките ви не са за смяна. Нов комплект от качествени чистачки струва 20-30 лева. Веднага щом паднат температурите, казанчето за измиване на стъклата трябва да се зареди с незамръзваща течност.

През зимния сезон много важно е осветителната система на автомобилите да бъде наред. Това означава изправни къси и дълги светлини, габарити, стопове, мигачи. Не забравяйте също да носите резервни крушки, ако се наложи смяна.

Препоръчително е да имате в колата си още стъргалка за лед, въже, вериги и спрей за размразяване на ключалки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега Хендел, нима забравихте, че почтен човек вестник не пише?
44
1
 
13
 
! Отговори
:D преди 5 години
Както се казва в една народна мъдрост:На гол г1з чифте пищови.
43
4
 
8
 
! Отговори
Край преди 5 години
Бе то уж скъпо пък в София средната скорост в час пик 15 км. в час. Дето викаше Попандов - "Всяко се качило на кола и писка".
42
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 44Има и по 40-50лв. Но после риват: "гербесарски пътища". Аз си взех за 1400лв. И какво от това. Пак такъв ще ми спре в задницата на колата. И двете коли караме по един и същ път, в едно и също време. Моята кове и не поднася. Оня все едно е на шейна!
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42Вчера видя ли макронските пътища по телевизията със закъсали автомобили? И каква информация са получавали закъсалите? А? Пътищата при батко и братко бяха с вградени реотани?
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много интересно какви гуми калкулират като нови за 40-50 лева бройката?4 нови гуми струват между 400 и 800 лева.
39
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35Ако не знаеш да четеш, питай. Винетките остават със същите цени. За гражданската отговорност питай кой е шеф на съда решил, че обещетения трябва да се плащат на близки на загинали до девето коляно. Акцизът го определя ЕС. Цената на петрола Тръмп, ОПЕК и Путин. Освен Лукийл, ако не знаеш на пазара в България са ОМВ, ШЕЛ и Еко. И са частни. И цените им в едно населено място са различни. *** при Кутев да си получиш парсата! Веднага!
38
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зимата идва- зарежете колата, освен ако не карате верижна машина върху добре "почистените" гербави пътища.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тигърките са гола воДа, не могат да се балансират. Кой не верва, да пробва.
36
2
 
12
 
! Отговори
gio преди 5 години
то хубаво съветвате нас шофьорите какво да направим, а кой съветва общината как да почистят улиците в кварталите. Миналата и по-миналата година никой не си направи труда да почисти улицата пред нас и се налагаше да събираме пари да си почистим.Та ако общината не си върши работата може ли един съвет от днес.бг *** кого да пусна фактурата за изчистването на улицата пред нас.
35
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 5 години
Днес БГ така каза. Йеде стадото марш под строй да подготвиш автомобила. Ей това медийте са най-долната ***.
34
5
 
15
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Поради факта, че законописците ни са с коефициент на интелигентност на г*вно, затова сега на 20 градуса температура башибозука (КАТ) ще започне да следи всички дали са си сменили гумите и когато падне снега и наистина стане време за зимни гуми повечето ще са с джапанки които са се съсипали по време на топлия Ноември месец. Абе *** безмозъчни толкова ли не се сетихте да напишете в закона 3 поредни дни с температура под 5 градуса, ами сложихте дата която не е съобразена с нищо?
33
3
 
8
 
! Отговори
са преди 5 години
Много високи цени са ви казали вашите сервизи!Не,че няма хубави чистачки за 6-7 лева,или по-евтино изперавяне на джанти,ама що да не заблуждавате хорицата,нали?!!
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простотии на ента степен. Смяна на гуми, масло, поленов, маслен и въздушен филтри, заедно с хотел за летните гуми, преглед на автомобила- светлини, спирачки и т.н. 260лв.във фирмен сервиз. Акумулаторите са всезонни и се ползват средно по над 6 години без никакъв проблем. Варта например. Две кутии цигари, по 4лв.едната, 8лв. По 30дни- 240лв. месечно. Предното е веднъж в годината. Алкохола няма да го смятам. Аууууууу! Колко е лесно да си безотговорен. Лошото е, че и останалите плащаме.
31
2
 
19
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Като гледам времето, пак ще шофираме по потник, но пък със зимни гуми!
30
2
 
18
 
! Отговори
До 29 Handel преди 5 години
Законът не ми забранява да карам със зимни гуми с по-малко от 4 мм грайфер, минимално до 1,6 мм.
29
1
 
11
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До Анонимен 22: Ако трябва да си слагаш "зимен" акумулатор то значи трябва или да си смениш колата, или акумулатора.
28
1
 
22
 
! Отговори
Спонсор преди 5 години
Тая статия трябва да е в раздел "Спонсорирани публикации". Генерален спонсор - бай Милю гумаджията и други едро- и дребномащабни гумовносители
27
4
 
29
 
! Отговори
Handel преди 5 години
"Според Закона за движение по пътищата шофирането със зимни гуми в България е задължително от 15 ноември до 1 март." Лъжа. Не е вярно - може да карате със всякакви гуми, но с не по-малко от 4 мм грайфери.
26
2
 
31
 
! Отговори
Едни 300лв. преди 5 години
Препоръчително е да имате в колата си още стъргалка за лед, въже, вериги и спрей за размразяване на ключалки.Как да си взема от колата спрея за размразяване на ключалки като са замръзнали и не мога да отворя?