Зимата идва! Подгответе колата... и едни 300 лева за обслужване

Смяна на гуми, нов акумулатор, чистачки и сумата набъбва
31 окт 2018 11:00,
91
Зимата идва! Подгответе колата... и едни 300 лева за обслужване
Снимка: архив Reuters

Макар и навън температурите да са необичайно високи за края на октомври, рано или късно зимата ще дойде. Със зимата, очаквано, идват и някои разходи за автомобила.

Тази година подготовката на колата за зимния сезон, ще излезе около 300 лева.

Според Закона за движение по пътищата шофирането със зимни гуми в България е задължително от 15 ноември до 1 март. Така че шофьорите имат около две седмици да "преобуят" колите си с гуми, чийто грайфер е минимум 4 милиметра.

Смяната на четирите гуми заедно с изправянето на джантите излиза между 20 и 100 лева - и то в случай че поставите миналогодишните. Ако имате нужда да купувате нови гуми, финансовото положение се усложнява, защото трябва да броите между 250 и 600 лв., пресмята "България днес".

Цената е според качеството на каучука, като огромно значение има и марката. Търговците масово предлагат безплатна смяна на гумите, ако си ги купите от тях.

Ако решите да го правите в последния момент ще трябва да се заредите не само с пари, но и с търпение и време. А асфалтът вече е достатъчно изстинал, за да сложите зимните гуми.

Глобата за шофиране с износени гуми е 50 лева.

Зимата е най-неблагоприятният период за всеки акумулатор. Затова сега е моментът да проверите състоянието му и ако е необходимо, да си купите нов. При ниски температури двигателят пали по-трудно и черпи повече ток от акумулатора, а капацитетът му значително намалява. Нов акумулатор ще ви струва около 200 лева, като собствениците на дизелови автомобили задължително да си вземат по-силни. За всеки случай винаги дръжте в багажника на колата и комплект кабели за зареждане.

Едно от първите неща, които трябва да направите, е да проверите дали чистачките ви не са за смяна. Нов комплект от качествени чистачки струва 20-30 лева. Веднага щом паднат температурите, казанчето за измиване на стъклата трябва да се зареди с незамръзваща течност.

През зимния сезон много важно е осветителната система на автомобилите да бъде наред. Това означава изправни къси и дълги светлини, габарити, стопове, мигачи. Не забравяйте също да носите резервни крушки, ако се наложи смяна.

Препоръчително е да имате в колата си още стъргалка за лед, въже, вериги и спрей за размразяване на ключалки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При тия параметри на държавата,да вали сняг-несериозно!
24
2
 
13
 
! Отговори
младежът преди 5 години
Колата бърка все по-дълбоко в джоба на българина. Но за да се има по 1 или повече коли, трябва да се пести от нещо. Аз лично ще тествам компромисно тази година с всесезонки.
23
3
 
29
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
В България според Закона за движение по пътищата не е задължително да се шофира със зимни гуми през зимата, както погрешно пише в новината. Задължителното е да се кара или със зимни гуми или с незимни гуми, но с поне 4 мм грайфер. При зимните гуми важи общото изискване за грайфера - да не е по-малко от 1,6 мм. Това е според Закона, но реално всеки би трябвало да шофира със зимни гуми при ниски температури. Важното е какво става с каучука при студено и топло време, а не толкова снегът.
22
0
 
21
 
! Отговори
Game of thrones преди 5 години
В ената статия: зимата идва, в съседната статия: остава слъчнево и топло.
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахааа, значи зимата е по-важно да светят фаровете и мигачите! Значи на пролет живот и здраве може да разкарам резервните лампи, кабели и въжета от колата, че да не и тежат и да сваля малко разхода!! Може да сложа летния акумулатор и чистачки. Така ще съм на далавера-от всичко по два комплекта-зимно/лятно
20
17
 
13
 
! Отговори
Чоко преди 5 години
И за какво са ви зимни гуми ако карате само на територията на София ? Миналата зима валя сняг чак през март. Едва ли имаше и пет дни с целодневни температури под 0 градуса. Ако се пътува през проходите , да. Там дори не е лошо човек да има и вериги, тъй като зимите гуми не помагат. Всеки да си прецени, къде ще пътува и дали да си слага зимни гуми.
19
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нещо за ГО да напишете? А за данъците? А за новата зелена зона? А за законния рекет? (опа,това май е включено в първите три)Ето за това ще си прехвърля колата на майка ми - инвалид 2-ра група, за да ме рекетират по-малко.
18
1
 
25
 
! Отговори
Х6 преди 5 години
От къде намирате такива неграмотни Статиописатели образи.....
17
0
 
33
 
! Отговори
Руски учен преди 5 години
Новите гуми са 250 лева, само ако карате 14-ки дебица.Хубави 16-ки са от 600 нагоре.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Два комплекта добри алуминиеви джанти. На едните летни, на другите зимни. За два часа и съм готов. Зимните са ми от миналата година.
15
0
 
33
 
! Отговори
закона преди 5 години
4. (нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.
14
14
 
27
 
! Отговори
Alpha преди 5 години
*** пести от гуми и като падне снега не можеш нито да го разминеш, да не те удари, нито той може да се мръдне. Излиза на пътя и стои като дърво. Аман от селски тарикати в тази държава. Спестява 300 лева и ти донася куп проблеми на себе си тоже с глупостта си.
13
1
 
36
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Зимните гуми са ми на джанти, за час с почивките ще ги сменя, струва ми една бира и два фаса.
12
9
 
51
 
! Отговори
Лъжци! преди 5 години
А бе кои сте вие да ми нареждате какво да правя и какви пари да приготвям?? Кой ви каза, че съм чакал точно вас да ми кажете как да си поддържам колата?Отдавна вече сте станали отвратително досадни с вашите уж полезни съвети, които еденствено гонят комерсиални интереси.Защо безогледно лъжете хората, че зимните гуми са задължителни?!
11
1
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До 7На мен не ми трябва подсещане, за да си обърна гумите
10
15
 
17
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Летните и зимните гуми са направени от различен материал. Ако ще 20 милиметра да ти е грайфера на летните гуми все тая. Мисли малко, поинтересувай се и тогава пише тъ...пи коментари. Не е трудно. Опитай поне веднъж, ти можеш.
9
6
 
34
 
! Отговори
Варна преди 5 години
"Според Закона за движение по пътищата шофирането със зимни гуми в България е задължително от 15 ноември до 1 март."Това от кога??
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре балканецо започвай да ревеш, че не знаеш как да спестевяш.
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До MaйMyнaтaИ 10000 пъти да го напомнят пак не е достатъчно.
6
1
 
15
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Две седмици са много време, за което ще ни напомняте още 100 пъти това