Пътеводител в света на гумите: 185/65 R15 Т – какво означава?

Гумите са връзката на колата с пътя и затова са жизненоважни
2 ное 2018 11:30, Екип на Automedia.bg
23

Почти винаги при катастрофа българските полицаи записват като причина "несъобразена скорост". Но истината е, че внушителна част от злополуките стават не заради шофьорски грешки, а заради лоша подготовка на автомобилите. Най-вече когато става дума за гумите, обръща ни внимание Automedia.bg

Тези четири парчета каучукова смес са единствената връзка между колата ви и пътя - и то не особено солидна връзка, защото контактната повърхност на една гума с асфалта е горе-долу същата като площта на подметката ви. Жизненоважно е какво се случва в тази контактна повърхност.

Пътеводител в света на гумите: 185/65 R15 Т – какво означава?
Снимка: Automedia

Но въпреки това повечето хора са склонни да не обръщат особено внимание на гумите си. В 12 филмчета "КОЛЕЛА", автомобилното предаване на телевизия Bulgaria ON AIR, и германският гигант Continental се опитват да синтезират всичко онова, което трябва да знаете за подготовката на колата си, за да сведете риска за себе си до минимум.

Първата стъпка е да се научите правилно да разпознавате гумите. Почти цялата необходима информация е изписана върху тях, стига да знаете къде да гледате.

След името на производителя вторият най-забележим надпис е размерът. Той изглежда примерно така: 185 / 65 R15 T

Пътеводител в света на гумите: 185/65 R15 Т – какво означава?
Снимка: Automedia

Първото число, 185, е ширината на гумата в милиметри. 65 е височината на профила й - но не в милиметри, а като процент от ширината (тоест 65% от 185 мм). Колкото пок-малко е числото, толкова по-нископрофилна е гумата. Ниският профил дава повече сцепление и спортно усещане в завой, но по-малко комфорт на возене.

Буквата R показва, че гумата е радиална (при леките автомобили много рядко ще срещнете други, например с диагонална конструкция). А 15 е размерът на джантата, върху която може да се монтира - даден в инчове или цолове (английското и немското име на една и съща мерна единица, 2.54 см).

Пътеводител в света на гумите: 185/65 R15 Т – какво означава?
Снимка: Automedia

Последната буква - в нашия пример "Т" - е нещо, на което малко хора обръщат внимание, но всъщност е много важно. Това е скоростният индекс - тоест на какви максимални скорости може да издържи гумата. M и N са индекси за временни резервни гуми. Нормалните са отбелязани от P нататък, като P съответства на максимална скорост 150 км/ч, а всяка следваща буква добавя по 10 км/ч. Накрая се стига до гуми с индекс W, Y и Z, които са за суперспортни коли и издържат на скорости от порядъка на 300 км/ч. Вашите гуми трябва да са с малко по-голям индекс, отколкото е максималната скорост на колата ви.

Върху гумата има и много друга полезна информация: с колко атмосфери максимално може да я напомпате, колко това може да носи, дори има една стрелка, указваща посоката на въртене, за да не ви ги монтират наобратно (шарката на протектора е специално разработена да се движи в едната посока и ако се обърне, гумата губи много от качествата си).

Пътеводител в света на гумите: 185/65 R15 Т – какво означава?
Снимка: Automedia

И накрая от надписите върху гумата може да разберете къде и най-вече кога е произведена. При правилно съхранение гумите издържат спокойно и до пет години, но не се препоръчва да надхвърлят много тази възраст. А в България сме виждали да се продават "нови" гуми, произведени през 2007 например.

Потърсете върху гумата три съседни кода, които изглеждат примерно така: CNAD D39Y 3417

Понякога до тях пише DOT (от щатския департамент по транспорта), понякога не. Първите два кода показват в коя фабрика е произведена гумата и какъв тип е. Третият код указва датата на производство: 3417 означава 34-а седмица на 2017 година, тоест някъде около 21-25 август.

В следващия епизод ще видим какво значение има дълбочината на протектора им и струва ли си наистина да се охарчвате за два комплекта - за лятото и зимата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари