Пътеводител в света на гумите: 185/65 R15 Т – какво означава?

Гумите са връзката на колата с пътя и затова са жизненоважни
2 ное 2018 11:30, Екип на Automedia.bg
23

Почти винаги при катастрофа българските полицаи записват като причина "несъобразена скорост". Но истината е, че внушителна част от злополуките стават не заради шофьорски грешки, а заради лоша подготовка на автомобилите. Най-вече когато става дума за гумите, обръща ни внимание Automedia.bg

Тези четири парчета каучукова смес са единствената връзка между колата ви и пътя - и то не особено солидна връзка, защото контактната повърхност на една гума с асфалта е горе-долу същата като площта на подметката ви. Жизненоважно е какво се случва в тази контактна повърхност.

Пътеводител в света на гумите: 185/65 R15 Т – какво означава?
Снимка: Automedia

Но въпреки това повечето хора са склонни да не обръщат особено внимание на гумите си. В 12 филмчета "КОЛЕЛА", автомобилното предаване на телевизия Bulgaria ON AIR, и германският гигант Continental се опитват да синтезират всичко онова, което трябва да знаете за подготовката на колата си, за да сведете риска за себе си до минимум.

Първата стъпка е да се научите правилно да разпознавате гумите. Почти цялата необходима информация е изписана върху тях, стига да знаете къде да гледате.

След името на производителя вторият най-забележим надпис е размерът. Той изглежда примерно така: 185 / 65 R15 T

Пътеводител в света на гумите: 185/65 R15 Т – какво означава?
Снимка: Automedia

Първото число, 185, е ширината на гумата в милиметри. 65 е височината на профила й - но не в милиметри, а като процент от ширината (тоест 65% от 185 мм). Колкото пок-малко е числото, толкова по-нископрофилна е гумата. Ниският профил дава повече сцепление и спортно усещане в завой, но по-малко комфорт на возене.

Буквата R показва, че гумата е радиална (при леките автомобили много рядко ще срещнете други, например с диагонална конструкция). А 15 е размерът на джантата, върху която може да се монтира - даден в инчове или цолове (английското и немското име на една и съща мерна единица, 2.54 см).

Пътеводител в света на гумите: 185/65 R15 Т – какво означава?
Снимка: Automedia

Последната буква - в нашия пример "Т" - е нещо, на което малко хора обръщат внимание, но всъщност е много важно. Това е скоростният индекс - тоест на какви максимални скорости може да издържи гумата. M и N са индекси за временни резервни гуми. Нормалните са отбелязани от P нататък, като P съответства на максимална скорост 150 км/ч, а всяка следваща буква добавя по 10 км/ч. Накрая се стига до гуми с индекс W, Y и Z, които са за суперспортни коли и издържат на скорости от порядъка на 300 км/ч. Вашите гуми трябва да са с малко по-голям индекс, отколкото е максималната скорост на колата ви.

Върху гумата има и много друга полезна информация: с колко атмосфери максимално може да я напомпате, колко това може да носи, дори има една стрелка, указваща посоката на въртене, за да не ви ги монтират наобратно (шарката на протектора е специално разработена да се движи в едната посока и ако се обърне, гумата губи много от качествата си).

Пътеводител в света на гумите: 185/65 R15 Т – какво означава?
Снимка: Automedia

И накрая от надписите върху гумата може да разберете къде и най-вече кога е произведена. При правилно съхранение гумите издържат спокойно и до пет години, но не се препоръчва да надхвърлят много тази възраст. А в България сме виждали да се продават "нови" гуми, произведени през 2007 например.

Потърсете върху гумата три съседни кода, които изглеждат примерно така: CNAD D39Y 3417

Понякога до тях пише DOT (от щатския департамент по транспорта), понякога не. Първите два кода показват в коя фабрика е произведена гумата и какъв тип е. Третият код указва датата на производство: 3417 означава 34-а седмица на 2017 година, тоест някъде около 21-25 август.

В следващия епизод ще видим какво значение има дълбочината на протектора им и струва ли си наистина да се охарчвате за два комплекта - за лятото и зимата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките сте големи състезатели, само дето по 1000 средно отпадат на година от състезанието.Не са 1000, а по-малко от 700.
18
1
 
1
 
! Отговори
redordead преди 5 години
до 19, дето ако не си сп ерфкетните гуми, ще си по-безопасен.По твоята високо интелектуална логика, ако си и без спирачки ще си просто най-безопасният на пътя сигурно?
17
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Внушава се на празните глави, че с хубави гуми е по-безопасно. Иначе просто казват какви са означенията по гумите, без да казват всички, защото има още доста.
16
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подвеждаща статия която внушава в празните глави че:,щом имате някаква си марка гуми сте по не застрашени от ПТП.Водачът, който съзнава,че не е с перфектните гуми в дадена ситуация е по безопасен от този,който мисли, че като си купи някаква си марка гуми е неподвластен на природните закони!
15
13
 
7
 
! Отговори
Х6 преди 5 години
Ужас.всички статии са като за неграмотници.егати медиите
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо никога от пътното платно
13
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките сте големи състезатели, само дето по 1000 средно отпадат на година от състезанието.
12
3
 
6
 
! Отговори
са преди 5 години
До КифладжиятаТи може да си кифладжия,ама караш джипка,а там е по-лесно с гумите!
11
15
 
1
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 години
Аз съм си решил проблема с BFGoodrich All-Terrain KO2. Хапе и зима, и лете, и на лед и на кал, троши камъни и е супер здрава гума.
10
4
 
35
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Като чета коментарите и колко "спецове" са се изказали май и тази зима по новините ще си върви черната статистика.
9
26
 
16
 
! Отговори
Мда преди 5 години
185/65 R15 Т значи панелка в Люлин и Каменица в пластмаса...
8
13
 
9
 
! Отговори
са преди 5 години
Това за скоростния индекс нямаше ли кой по-добре да ви го обясни,бе?!!Има един друг индекс и той е товарен!Скоростния индекс е код,които показва скоростта,която гумата би понесла при товар,съответстващ на товарния и индекс.С една дума 200 при примерно 500 кг.на гума,а при положение,че една кола е около тон и малко,всеки може да разбере,че не е както вие го казвате,цитирам "Вашите гуми трябва да са с малко по-голям индекс, отколкото е максималната скорост на колата ви.
7
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или щото махалата спинка от два до четри т.е кафето някои на това кафе да каже че след 23 не се шуми не те са специални аиде много ви здраве за спазения ред а къдее валери спазил реда
6
21
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** мисли, че има таен заговор да го накарат да купува нови гуми и да се навътри вместо да ги даде за ракия.
5
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същата простотия е като това че само аз бях си рязал дръвцата от два до четри тъи като на кое бебенце съм бил съня а да попитам моя нощем от 23 до 6 е смутен всяка нощ тъи като се спазва един мие чинии в пет един пикае пъшка на тавана друг лопа вратата час по час мести дивана 12;30 до моите дърва ли опряхте де си средков теб питам оня два кубика вода писал предния ден ремонти прави а де си бре теб питам на мен зеете що бре
4
8
 
15
 
! Отговори
Баща ти преди 5 години
До АнонименЕла да видиш как си карам мерцедеса като танк зимата с чисто нови 185/65/15 Michelin Alpin... Гума висока 35 означава само едно, нефрологът ти не е добър и не може да те оттърве от камъните в бъбреците. Тя черната статистика си върви.
3
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1........и некролог
2
7
 
49
 
! Отговори
zeus преди 5 години
До Анонимен 1Ако между ушите имаш единствено канапче, което ги държи да не паднат, и 255/35/19 няма да ти помогнат да останеш на пътя ;)
1
56
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
185/65 R 15 Т означава мъка, много мъка. Но виж 255/35 R 19 означава само едно. Газ, ухилен до уши и на търмък.