Ново 20: Таван на обезщетенията за починал при катастрофа – 20 бона?

Предложението идва след като бе разширен кръгът на имащите право на обезщетение
4 ное 2018 07:30,
188
Ново 20: Таван на обезщетенията за починал при катастрофа – 20 бона?
Снимка: Булфото, архив

Ново предложение залага да се сложи таван от 20 000 лева обезщетение за близките на загинали при катастрофа. Тази сума ще се изплаща на съпруг или съпруга, човекът, с който загиналият е живеел на семейни начала, дете или родител.

Обезщетенията за брат или сестра могат да бъдат до 15 000 лева, предвиждат още промените в Кодекса за застраховане, предложени от Менда Стоянова.

Заложени са и 5 000 лева, които могат да бъдат давани като обезщетение по изключение за лица, създали емоционални отношения с починалия, пише "24 часа".

Същите размери обезщетения да бъдат определяни и от застрахователя на виновния водач или по съдебен ред при смърт или телесно увреждане на човек, предвижда друго предложение на Стоянова. Тя иска сумите на обезщетенията да важат и за застрахователни събития, настъпили преди влизането в сила на измененията на Кодекса за застраховане.

Още по темата

Предложението за таван идва след решение на Върховния касационен съд, с което бе разширен кръгът на роднини с право на обезщетение. Заради това цената на задължителната “Гражданска отговорност” се вдигна с близо 40% през тази година.

Очаква се през 2019 г. цената на задължителната застраховка да скочи с още поне 10%.

Оказва се, че застрахователите са притиснати от решения, тъй като всяка година се повишават неимуществените обезщетения, присъждани от магистратите.

Задължителната полица "Гражданска отговорност" трябва да покрие имуществени и неимуществени вреди, нанесени от виновния водач.

Имуществени са щетите по колата и пътната инфраструктура.

Неимуществени са разходите за лечение при пострадали или при смърт. Покрива се и загубата на доход на лицата, които починалият или пострадалият е издържал. Отделно съдът може да присъди обезщетение за болки и страдания на близките.

Застрахователните компании твърдят, че в България обезщетенията са сравнително високи. В Дания например горната граница е 100 хил. крони, което е около 13 000 евро обезщетение на един наследник. В Белгия най-високото е 24 000 евро, като то се полага на дете, останало сирак. В Австрия и Чехия сумите стигат до 12 000 евро, във Франция - до 30 000 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 99"Те герберите не са истински комунисти, истинските комунисти поне мислиха за Народа" хахаха :)) ок
104
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено че трябва да има таван. Със скоростта с която се избивате балкански селяни държавата иначе ще фалира.
103
3
 
12
 
! Отговори
. преди 5 години
Никога повече ГЕРБ!
102
3
 
19
 
! Отговори
Юрист преди 5 години
Тези дошли от колибите законотворци от Герб, освен изключителна наглост, притежават и 0 юридически познания!Да важал законът и за събития, настъпили преди приемането му?Евала, свинари!Великани сте!
101
2
 
16
 
! Отговори
12032 преди 5 години
Таван за обезщетенията! Браво, мента, браво лобистката, браво корумпираната! ДАНС и спецпрокуратурата вероятно вече са се самсезирали и пвоверяват връзките на предсттавителката на част от народа със застрахователната гилдия.
100
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз от години обяснявам, че Гроб е организирана престъпна група за ограбване на народа и не е никаква политическа партия, но какво от това?
99
0
 
19
 
! Отговори
Пенев преди 5 години
Въпросната госпожа Менда Стоянова е явен лобист на застрахователните компании. Интересно какво "обезщетение" е получила тя от тях за да стигне до това толкова мъдро предложение.
98
1
 
5
 
! Отговори
29854 преди 5 години
До до лелкитеВъв Ваше лице срещам оптимист, щом като още допускате, че някой брои бюлетини. Треперщи и тръпнещи ще си пускаат гласа, но в сила е генералната договореност между партиите и тя е в сила, а броят на пуснатите бюлетини е без никакво значение. Колко пъти граждани са сигнализирали, че гласовете им за малка партия не са включени в протоколите и няма реакция. Опитайте на следващите парламентарни избори с глас за аутсайдера и преворете протколите за секцията си.
97
0
 
10
 
! Отговори
Кмета преди 5 години
Всички герберасти и застрахователи на семинар при кмета на Симитли
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Огледали се, видели колко струва един политик от ГЕРБ и решили, че всички други са на тази цена.
95
2
 
19
 
! Отговори
Н преди 5 години
ГЕРБ са позор за България.
94
2
 
19
 
! Отговори
до лелките преди 5 години
Искам да се обърна към тези влюбените лелки , които продължават с треперещи ръце и влюбени сърца да пускат бюлетина за Боко Тиквата! Спрете и се вразумете ако въобще ви е останал и грам мозък в главите ви, заради вас държавата е на дъното затънала в кредити, не, това не е стабилност а зависимост, и също така заради вас децата ни напуснаха България! Не смесвайте политиката с любовните ви трепети защото обричате няколко поколения на роббство!
93
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те герберите не са истински комунисти, истинските комунисти поне мислиха за Народа, тези са изродени, някакви фашаги месени!
92
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таван??!! А гражданските от януари стават космически!! Бокича няма равен в алчността си, и да не се прави на ударен, абсолютно всичко зависи от управляващите - и горива и граждански и всичко каквото си помислите! Ама той винаги не е виновен и все не знае разбираш ли!!!
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ви изкажа на Чик Норис за този закон да знаете...
90
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Менда Стоянова?Пожелавам ти всяка година да се възползуваш, от закона,на който си автор!От сърце ти го пожелавам другарко Стоянова!
89
0
 
28
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Чиста работа е това ГЕРБерската лакомия - вдигат застраховките че покривали много щети, слгат таван на обезщетенията и готово. Остатъка е чиста печалба за партиината каса. Геноцидът на ГЕРБ няма край!
88
0
 
13
 
! Отговори
Сиромах преди 5 години
Колко е тавана на обезщетение,на починал политик?
87
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Колко добре е измислена,стипендията, отпускана за мъртъв Български данъкоплатец!
86
0
 
18
 
! Отговори
Един преди 5 години
Между Симеонов и ГЕРБ няма никаква разлика. Това е страшна гнус.