Ново 20: Таван на обезщетенията за починал при катастрофа – 20 бона?

Предложението идва след като бе разширен кръгът на имащите право на обезщетение
4 ное 2018 07:30,
188
Ново 20: Таван на обезщетенията за починал при катастрофа – 20 бона?
Снимка: Булфото, архив

Ново предложение залага да се сложи таван от 20 000 лева обезщетение за близките на загинали при катастрофа. Тази сума ще се изплаща на съпруг или съпруга, човекът, с който загиналият е живеел на семейни начала, дете или родител.

Обезщетенията за брат или сестра могат да бъдат до 15 000 лева, предвиждат още промените в Кодекса за застраховане, предложени от Менда Стоянова.

Заложени са и 5 000 лева, които могат да бъдат давани като обезщетение по изключение за лица, създали емоционални отношения с починалия, пише "24 часа".

Същите размери обезщетения да бъдат определяни и от застрахователя на виновния водач или по съдебен ред при смърт или телесно увреждане на човек, предвижда друго предложение на Стоянова. Тя иска сумите на обезщетенията да важат и за застрахователни събития, настъпили преди влизането в сила на измененията на Кодекса за застраховане.

Още по темата

Предложението за таван идва след решение на Върховния касационен съд, с което бе разширен кръгът на роднини с право на обезщетение. Заради това цената на задължителната “Гражданска отговорност” се вдигна с близо 40% през тази година.

Очаква се през 2019 г. цената на задължителната застраховка да скочи с още поне 10%.

Оказва се, че застрахователите са притиснати от решения, тъй като всяка година се повишават неимуществените обезщетения, присъждани от магистратите.

Задължителната полица "Гражданска отговорност" трябва да покрие имуществени и неимуществени вреди, нанесени от виновния водач.

Имуществени са щетите по колата и пътната инфраструктура.

Неимуществени са разходите за лечение при пострадали или при смърт. Покрива се и загубата на доход на лицата, които починалият или пострадалият е издържал. Отделно съдът може да присъди обезщетение за болки и страдания на близките.

Застрахователните компании твърдят, че в България обезщетенията са сравнително високи. В Дания например горната граница е 100 хил. крони, което е около 13 000 евро обезщетение на един наследник. В Белгия най-високото е 24 000 евро, като то се полага на дете, останало сирак. В Австрия и Чехия сумите стигат до 12 000 евро, във Франция - до 30 000 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко се е разписал вече за приемането на мисъл на негов подчинен!
84
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е МЕНТА СТОЯНОВА дами и господа най-добрият ни икономист :D
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ястреба да се изкаже по темата веднага
82
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умствения багаж на ГЕРБ ,ЗА ТРИТЕ МАНДАТА МИСЛЯ ЧЕ Е НА НИВО АСФАЛТ И САНИРАНЕ НА БЛОКОВЕ!А и събиране на данъци
81
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евала за мозъка на политика предложил тази глупост?
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви кажа една стара поговорка която гласи:. Българския народ сиkими народ.
79
0
 
10
 
! Отговори
Селчо преди 5 години
Твореца на закона,с какъв капацитет на мозъка е?
78
1
 
12
 
! Отговори
Тролъ преди 5 години
С такива закони,управляващи печелят три мандата!Кому е нужно да бъде управляван по този начин,ТА такива закони и ромите може да ги гласуват,за тва ли взимат заплати в тоя парламент?
77
0
 
18
 
! Отговори
Сметки преди 5 години
И за какви 100 000 000 лева покрития плащаме тогава? Значи Една застраховка е средно вече 350 лева, при 2 милиона автомобила 700 000 000 лева приходи. Ако го разделим на 15000 лева обезщетение при катастрофа, това покрива 46 666 инцидента. В момента плащат по 60-70 лева за калник и т.н. Така, че застрахователите да спират да реват и да правят ГО 50 лева, че всички да можем да си я позволим.
76
1
 
11
 
! Отговори
НАРОД преди 5 години
Най-виновни са полицаите в тази държава. От тях зависи дали ще започнат промяната или ще продължават да се варят в същия казан като останалите българи. Решението е просто - полицията незабавно трябва да престане да санкционира за неплатени данъци, винетки, гражданска и всички останали простотии с които ни доят. Всички трябва да престанем да плащаме на тази "държава". И друг освен полицията няма как да го контролира това. Осъзнайте се, български полицаи, и вие сте част от този грабен и изстрадал
75
2
 
13
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
Това въобще не е вярно! На запад застр живот, вкл. и аксидент с кола, НЯМА лимит, може да се застраховаш за два милиона ако искаш, тия кви глупости разправят
74
3
 
14
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
От 40 години съм шофьор и нямам даже една глоба за нарушение. Защо ние дисциплинираните трябва да плащаме високи такси, вместо да ни дадат премии? Тези , които правят катастрофи да плащат големи суми
73
2
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Значи и максималната финансова щети върху други автомобили трябва да са 20к. Значи живота на хората струва по-малко от машините, така ли????
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дупедайцитe пак измислиха мъдра схема за пари....
71
0
 
26
 
! Отговори
ОСТАВКА!!! преди 5 години
ОСТАВКА!!!
70
0
 
36
 
! Отговори
ОСТАВКА ВЕДНАГА преди 5 години
Познавам ловджии които плащат по 15-20 хиляди за да отстрелят трофеен елен или глиган. Значи животът на един българин струва колкото едно диво прасе. Това вече е върхът на цинизма и апогеят на гербавата свинщина. Струва ми се че съвсем наближава времето когато ще запеят калашниците.
69
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лобито на застрахователите в парламента рече "таван". Тук застраховките са вид данък - плащаш и после я получиш нещо при катастрофа, я - не. Винаги съм питал защо лечението на пострадалите в катастрофи в България се покрива от здравната каса, а не от гражданската отговорност, както е в цивилизования свят. По този начин българската държава косвено финансира застрахователите.
68
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не е коректна тази сума, става дума за човешки живот, става дума за други фактори инфлация...под 50 000 не може да става дума и то на наследник.
67
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа срама нямате ей!
66
0
 
18
 
! Отговори
Народе ???? преди 5 години
Тук критикуваме, а защо не протестираме ????