Ново 20: Таван на обезщетенията за починал при катастрофа – 20 бона?

Предложението идва след като бе разширен кръгът на имащите право на обезщетение
4 ное 2018 07:30,
188
Ново 20: Таван на обезщетенията за починал при катастрофа – 20 бона?
Снимка: Булфото, архив

Ново предложение залага да се сложи таван от 20 000 лева обезщетение за близките на загинали при катастрофа. Тази сума ще се изплаща на съпруг или съпруга, човекът, с който загиналият е живеел на семейни начала, дете или родител.

Обезщетенията за брат или сестра могат да бъдат до 15 000 лева, предвиждат още промените в Кодекса за застраховане, предложени от Менда Стоянова.

Заложени са и 5 000 лева, които могат да бъдат давани като обезщетение по изключение за лица, създали емоционални отношения с починалия, пише "24 часа".

Същите размери обезщетения да бъдат определяни и от застрахователя на виновния водач или по съдебен ред при смърт или телесно увреждане на човек, предвижда друго предложение на Стоянова. Тя иска сумите на обезщетенията да важат и за застрахователни събития, настъпили преди влизането в сила на измененията на Кодекса за застраховане.

Още по темата

Предложението за таван идва след решение на Върховния касационен съд, с което бе разширен кръгът на роднини с право на обезщетение. Заради това цената на задължителната “Гражданска отговорност” се вдигна с близо 40% през тази година.

Очаква се през 2019 г. цената на задължителната застраховка да скочи с още поне 10%.

Оказва се, че застрахователите са притиснати от решения, тъй като всяка година се повишават неимуществените обезщетения, присъждани от магистратите.

Задължителната полица "Гражданска отговорност" трябва да покрие имуществени и неимуществени вреди, нанесени от виновния водач.

Имуществени са щетите по колата и пътната инфраструктура.

Неимуществени са разходите за лечение при пострадали или при смърт. Покрива се и загубата на доход на лицата, които починалият или пострадалият е издържал. Отделно съдът може да присъди обезщетение за болки и страдания на близките.

Застрахователните компании твърдят, че в България обезщетенията са сравнително високи. В Дания например горната граница е 100 хил. крони, което е около 13 000 евро обезщетение на един наследник. В Белгия най-високото е 24 000 евро, като то се полага на дете, останало сирак. В Австрия и Чехия сумите стигат до 12 000 евро, във Франция - до 30 000 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ще рече, че застраховката няма да има достатъчно покритие и хората няма да вярват в нея и става ненужна...що да дават хората пари за да получат едно евентуално НИЩО при злополука, което няма да покрие нито лечение нито погребение ни панахида...Хйде Стоянова у лево, благодаря и хОди си продавай хартийките с печат в Зимбабве... и много здраве на твоите приятели силаджии,висаджии, свиркаджии и тн. ОСТАВКА
164
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Получаваш за каквото плащаш. Искате човешкия живот да струва 1 милион? Няма проблеми, плащате по 1000 лева застраховка и го имате. Внимавайте какво си пожелавате че може да се сбъдне.
163
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Менда,счетоводителката на цар Киро,какво разбира тя от застрахователни обезщетения?
162
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Увеличават данъци, винетки, горива и т.н., а сега уж са се замислили за застраховката "Гражданска отговорност"! Като лишат вдовиците, сираците и всичси пострадали от справедливи обезщетения цената й щяла да поевтинее! ГЕРБ мисли за нас! Сега стана ясно колко е ценен живота на всеки един Българин за управляващите!
161
2
 
1
 
! Отговори
До 150 преди 5 години
До ИнженерПри тази безработица, ниски заплати и бизнесклимат какви са гаранциите, че загиналият, ако е останал жив няма да се окаже безработен на 3тата или 5тата година или няма да фалира,ако има собствен бизнес. А ако е загинал пенсионер? Съображенията трябва да са други и лимитите разбираеми. Трудно могат да се обосноват, но 100 хил. е приемливо като се ограни и кръга можещи да претендират.
160
1
 
4
 
! Отговори
Х6 преди 5 години
Съответно ,шофьор,който няма никакви нарушения сумарно 3 години да ползва права -да плаща 50% по ниски застраховки ,данъци,винетки
159
4
 
3
 
! Отговори
Х6 преди 5 години
Таван на обещетенията...от което следва гражданската да има таван ДО 150 лева за кола да 150 к.с. ей така се прави за беден народ.И при 3 нарошения -сФетофар+висока скорост над 35км +пешеходна пътека това в рамките на 3 години общо ,да се отнеме книжката за 6 месеца .и ако направи нарушение Неправилно изпреварване в тези 3 години сумарна -книжката да се отнеме за 18 месеца ако няма ПТП и пострадъли ,ако има и това+алкохол или наркотици-минимум 60 месеца без книжка.Това е като златни права
158
5
 
4
 
! Отговори
Ибн ебн ал Булгар преди 5 години
Защо трябва да има обещетение? Трябва са задължителна застраховка, без право на обещетение.
157
1
 
16
 
! Отговори
681 преди 5 години
Българино, видя ли си цената?!Дори изглежда надута, за такъв заспал "народ"...
156
0
 
16
 
! Отговори
ko преди 5 години
Средно-нисък клас кола е от порядъка на 30к лева - обещетението за автомобила ще е по-голямо от това за човека?
155
0
 
7
 
! Отговори
До 151 "мдааам& преди 5 години
Този, който трябва да следи е КАТ, но може и самите застрахователи. Трябва да има единна информационна система на застрахователите, която да се върже с тази на КАТ. Така застрахователите ще виждат какви нарушения си имал през годините и какви обезщетения са изплащани. Който причинява повече щети, плаща по-високи застраховки. Иначе няма как хем цените да са ниски, хем обезщетенията да са високи. Не знам какво не ти е ясно. Няма как да ти го обясня по-просто.
154
0
 
2
 
! Отговори
ууу преди 5 години
До периЗащото те броят бюлетините.
153
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България човешкият живто е безценен (равен на 0)
152
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стар проблем на нашите застрахователи, които трябва да плащат мил. при загинали хора на кола с бг застаховка в чужбина.
151
0
 
14
 
! Отговори
НЯМА преди 5 години
ОТ ЕДНА СТРАНА НЯМА НИКАКВА ГАРАНЦИЯ, ЧЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА КОМПАНИЯ НЕ Е ПИРАМИДА / КАТО "ОЛИМПИК" напр. /- ОТ ДРУГА СТРАНА - ЛИМИТ НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА......НЯМА ДРУГА ТАКАВА ДЪРЖАВА !!!
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновеният човек никога няма да ги види тези пари , врътки на му..т..ри..те , то..яга и морков ,щото идат избори , а ако не гласуваме повечето , трудно ще се фалшифицират нещата и трябва да обясняват , те Юнкер , Меркел и Труск са с тях ,но може някой честен скандинавски депутат да разрови нещата, та при малко гласували трудно ще се вкарат пейтриът , дИмократи, и там още бо..к..лук.. , уж че тук има многопартийност.та истината е на улицата- или ще ни избият , или ще се тръгне с ред и закон
149
0
 
13
 
! Отговори
чадър преди 5 години
..това не е нища друго освен ЧАДЪР от страна на правителството над застрахователните компании......Те не можели да плащат по-високи обещетения.....т.е. не могат "да си пълнят гушите" за сметка на пострадалите и на близките на загиналите......Като не могат да покриват действително претърпените вреди....да си ходят.......ще се намерят други на тяхно място...БЕ-ЗО-БРЗ-НИ-ЦИ!!!! ОСТАВКА!
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
атанасе определи живота на един ром- циг... с 12 присъди и ще ти се отговори колко струва живота ти.
147
0
 
5
 
! Отговори
Атанас преди 5 години
20 бона ли е един човешки живот.
146
0
 
10
 
! Отговори
пери преди 5 години
Аз пак да се зачудя: всички тук плюем по герб, пък все печелят изборите. Как става така?