Зимна подготовка за шофьори: От нас зависи безопасността ни!

За какво да следят потребителите – съвети от КЗП
5 ное 2018 12:45,
20
Зимна подготовка за шофьори: От нас зависи безопасността ни!

От 1 ноември КАТ започна масови проверки на всички участници в движението. Солени глоби очакват нарушителите. Въпреки топлото време, от 15 ноември ще бъде задължително колите да са със зимни гуми.

"Пътна полиция" ще следи за изправността на фаровете, чистачките и големината на грайфера на гумата, която трябва да е поне 4 мм.

За много шофьори вероятно тепърва предстои покупката на гуми и други аксесоари. За какво трябва да внимаваме при подготовката на автомобила за зимния сезон коментира в "България сутрин" председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Още по темата

"Тази тема е потребителска, но за разлика от други теми с такъв характер, тук отговорността на потребителите е основен фактор, от който зависи безопасността и нормалната подготовка на автомобилите за зимния сезон", обясни той.

По неговите думи потребителите трябва да следят за година на производство, седмица от годината, скоростен индекс, индекс на натоварване при закупуването на гуми. Според него те не могат да се фалшифицират, но е важно човек да се информира добре какво означават тези индикатори и кои от тях имат значение за него.

Маргаритов беше категоричен, че когато става въпрос за зимни гуми, не бива да се прави никакъв компромис, защото те са най-важни за зимната подготовка.

Той обясни, че когато са втора ръка, не е известно как са съхранявани и това увеличава риска от инциденти.

"Основното нещо, за което трябва да се внимава и тук потребителите трябва да следят за цените, а не за процентите отстъпки, защото най-честите нарушения са свързани с нереални отстъпки и фалшиви промоции", обясни председателят на КЗП пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Те4о преди 5 години
Аман от платени публикации! Никъде в закона не пише ЗИМНИ гуми! Има изискване за широчина на грайфера - 4мм. Иначе аз съм за това, че водачът тфябва да е подготвен и да пази другите, като е екипирал колата в това число и подходящи гуми.
17
0
 
0
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
...тука обаче зимните са повече от необходими...
16
0
 
1
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Не можете да слагате цялата територия на държавата ни под общ знаменател. В крайните южни райони няма никаква нужда от зимни гуми. Там всесезонките ще свършат чудесна работа. Аз примерно живея в Търново и тука обаче са повече от необходими. Всеки един от нас обаче трябва да умее да направи правилна преценка на нуждите си и да вземе адекватни мерки да си подготви автомобила за зимата. Но *** си е специалист по всичко и резултата от компетентността му се вижда всеки ден....
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полирайте предното стъкло с паста срещу дъжд, помага за оттичането на водата и лесното почистване на леда.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички марки имат всесезонни , на посредък забелязвам много хора с Мишелин четири сезона, имат доста добра шарка и ако не газиш по цял ден в снега, предполагам че ще вършат работа.
13
0
 
2
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Ако гумите са втора ръка , трябва да видите датата на пройзводство и си правите сметка , дали си струва да купите 10-годишни втора ръка или нови нискобюджетни.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zeusЗа пред КАТ летни гуми с грайфер над 14 мм са ОК, въпросът е, че за теб не са ОК не ти вършат работа и не са безопасни на сняг!Какво сцепление на сняг и лед чакаш от лятна гума с твърд каучук и надлъжни дренажни канали!?Сериозен пропуск на закона!
11
2
 
5
 
! Отговори
4x4 преди 5 години
Слагам зимни гуми и при първия сняг на светофара съм 1 влакова композиция пред останалите простосмъртни с 1 задвижващ мост!
10
0
 
5
 
! Отговори
:-) преди 5 години
"От нас зависи безопасността ни" безспорно това е вярно. Също както и, че за безопасността ни е важен превантивния контрол при ГТП и на пътя от съответния орган, съдействие на шофьорите, а не седене с гръб след препятствие, качеството на пътищата и поддръжката им при зимни условия, добрата маркировка, адекватно поставени пътни знаци. И куп други неща в света на мечтите. Когато всичко това съществува ще можем да сме малко по спокойни на пътя.
9
2
 
18
 
! Отговори
Борис преди 5 години
Продължава да се набива в главите хората понятието "зимна" гума и се мъчат да втълпят, че това е задължително.А кой да набие в главата на боряна, че не са задължителни тези гуми??? Кой??? Коооой ще ми каже? Всички им го повтарят и правилника им цитират, но борянки си знаят тяхното или каквото са им казали сутринта на оперативката...Ако утре и кажат и на черното-бяло ще каже, само и само, да не и вдигне шефа мерника...Недостойна професия! И те се опитват да учат на морал...
8
1
 
7
 
! Отговори
Топ Ръб преди 5 години
"Зимна подготовка за шофьори: От нас зависи безопасността ни! "Дали? То на десен завой да ти влезе някой отсреща, върви се надявай на зимни гуми или накладки...
7
0
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Новина в аванс: пред офиса на фирмата ми от сутринта някакъв побелел форсирва една с.и.г.а.н.с.а 316-18 ка. от 94-та.После дойде обръснатото му в главата отроче и пушеше модерната електронна цигара.Кокореха се и двамата.БМВ-то е с летни гуми.Все още не са оправили повредата (СЕлския вариант НА МЯСТО)Така,че да очакваме една жертва зимата.Да се молим,да не е качил и млада *** ,да утрепе и нея.Аз не желая да плащам по-голяма ГО заради такива.А също така да пускам и ФАРОВЕ на жега!!!
6
6
 
17
 
! Отговори
Край преди 5 години
80% от българите са за всесезонни гуми. Обаче нали не четат -питат мръсничките момчета по гумаджииниците и ония ги карат да купуват 2комплекта и да сменят два пъти в годината. трета зима съм с всесезонни изтърквам ги другото лято и следващата зима съм с нови ВСЕСЕЗОННИ. Зимата не ме изненадва, на вода не изплуват, на сняг спират прилично. На гумаджииници не вися и стари гуми не карам.
5
3
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
Иииии колко ти е гъст акумулатора?Не ти ли стържат вече гумите в калниците от толкова боядисване?
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 35 години карам с всесезонни гуми и нямам проблеми нито през зимата нито през лятото. Сменявам ги с нови когато грайфера падне под 4 мм. Когато зимно време имам пътуване през планински проход и не е почистен пътя слагам вериги от онези които се ползваха по бай Тошово врме. Истински а не като тези демократичните които не вършат работа. Автомобила го подготвям през есента за зимата. Проверявам гъстотата на акумулатора антифриза накладките и светлините. Боядисвам под калниците и пода.
3
2
 
19
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Добре де, преди да напишете статията толкова ли е трудно да прочетете закона? След 15-ти са задължителни или зимни гуми или такива с протектор над 4мм, т.е. летни с над 4мм протектор са ОК.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Зимна подготовка за шофьори: От нас зависи безопасността ни!"Аха, викате да е обръщаме внимание на непочистените зимни пътища.
1
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ае тя зимата ще е мека няма смисъл сменям гумите