Не платим ли глобата към КАТ до месец, сумата скача двойно

Всеки втори водач "забравя" и не внася паричните санкции
7 ное 2018 07:00, Елка Василева
327
Не платим ли глобата към КАТ до месец, сумата скача двойно
Снимка: архив, Булфото

Дължимата сума към Пътна полиция от акт или електронен фиш за скорост ще скача двойно, ако не бъде платена в рамките на 30 дни. Това предвиждат последните промени в Закона за движение по пътищата, които само след седмица ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание, пише "Монитор".

В последните корекции е заложено шофьорите, които направят плащането в 14-дневен срок, да се ползват от 50 процента отстъпка. Тези, които го направят до 30 дни след първоначалните две седмици, ще си плащат целия размер на глобата, а останалите, които превишат едномесечния срок, ще броят двойно пари.

За по-добра събираемост глобите от електронни фишове ще се качват и в интернет. Така нарушителите, които не са открити на адреса им, ще се водят за известени. По този начин шофьорът няма да може да се измъква с обяснението, че не си е платил санкцията, защото не му е била връчена и той не е знаел за съществуването й.

Важните промени, които целят да увеличат събираемостта на глобите и да дисциплинират шофьорите, са записани в чл. 189 от ЗдвП, поясняват от СБА.

Сега съществуващият текст на ал. 5 за електронния фиш се допълва в края с ново изречение, което описва каква ще бъде процедурата на връчване на фиша след гласуването в парламента и влизането в сила на закона. Първо на водача, чието нарушение е записано от камера, му се изпраща електронен фиш по пощата с обратна разписка. Той има 14-дневен срок да плати. Проектозаконът предвижда, ако не е намерен на постоянния му адрес, а новият му адрес не е известен, след връщане на обратната разписка да се извършва нова проверка от служител на съответната Областна дирекция на МВР по настоящия му адрес.

Ако нарушителят отново не е открит, полицаят съставя протокол за извършено посещение на адреса. В този случай електронният фиш се поставя на таблото за обявления и в интернет страницата на съответната Областна дирекция на МВР или се оповестява по друг обичаен начин. Така той ще се счита за връчен от момента на обявяването му.

При неплащане на глобата задължението ще бъде изпращано в НАП, където ще се образува изпълнително дело. Ако един водач бъде хванат с неплатена глоба, книжката му ще бъде временно отнемана до плащането на сумата. Не е изключено и колата му да бъде спряна от движение.

Идеята на МВР и на депутатите е с тези промени да запушат дупката в нормативните документи, които позволяват на водачите масово да не си плащат глобите.

В момента почти всеки втори водач избягва да си внася паричните санкции.

МВР ползва куриерски фирми, които връчват фишовете на нарушителите, но половината от тях се връщали неподписани, така наказателното постановление не можело да влезне в сила.

Според статистика на Пътна полиция наложените глоби за година са над 180 млн. лева. В същото време не се събират повече от 90 млн. лева. По закон санкциите имат двегодишна давност. Ако в рамките на този период спрямо виновния шофьор е започнала процедура по събиране на дължимото, този срок става 3 години. МВР не води статистика за отпадналите по давност санкции.

При всички случаи за период от пет години държавата губи стотици милиони, които могат да отидат в закупуването на най-елементарна техника като още снимащи радари за контрол на движението по пътищата, тестове за наркотици, камери за патрулките, които да следят действията на полицаите при проверките на пътя, и др., констатират експерти от СБА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: КАТплащане на глоби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такова скубане...добре, че не живея в бг. Прекаляват е меко казано
211
5
 
44
 
! Отговори
Handel преди 5 години
добре де, хубаво. Няма да си я платя до 1 месец и ще стане двойна. И тогава какво? Аз единичната глоба не си плащам, но ще отида да си я платя двойно ли? Имам чувството че Боко с оня прякор вече нищо друго не прави а само мъдрува как да изнуди хората за още пари.
210
5
 
45
 
! Отговори
бай х преди 5 години
времената на СИК и ВИС2 се завръщат .... в лицето на държавните рекетьори
209
0
 
19
 
! Отговори
Шшшш, плехар, преди 5 години
Я плешивия ***-мазохист, гимпът на герб, почитателят на спазването на тъпите закони да каже как е по ЗДП - линейка с включена сигнализация ли е с предимство или катафалката на НСО превозваща циониста Нетеняху? Кажи веднага бе!
208
0
 
21
 
! Отговори
За глобяване преди 5 години
Не всичко написано Е ТАКА. Ето ви моя пример:На 10.10.18 г.на Телевизионната кула съм заснет с камерата с превишена скорост (имах проблем в работата и осъзнах на момента,че ще получа честитка). След 7 дни на домашния адрес имах лепенка от малка куриерска фирма (нито еконт,спиди и др). Обадих се да попитам какво ми носят и те казаха,че е от МВР! Тогава ги поканих да донесат глобата,но те казаха,че аз трябва да си я взема от техния офис! Аз им казах,че на тях МВР (нашите данъци) им заплаща,за да
207
3
 
41
 
! Отговори
Лазо преди 5 години
Измислена държава,измислени правила с данъци и такси,като за световно!
206
1
 
18
 
! Отговори
Размисле, преди 5 години
що да ги разстрелват? Тогаз файда няма да има от тях. По-добре е да въведат пожизнена трудова повинност - всяка фабрика за суджук ще се оборудва с безплатни роби - хора, неплатили в месечен срок глоба, наложена им от КАТ, за която и представа си нямат, че им е наложена. Защото суджушките фабрики останаха без персонал,ей! Кой че бачка?
205
2
 
18
 
! Отговори
Размисъл преди 5 години
Мисля,че да те глобят е много хубаво Също така няма да е зле ако глобата да скочи двойно на вторият месец.Но най-хубаво ще бъде ако след третият месец длъжниците бъдат разстрелвани от служители на КАТ
204
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия верно тотално изкукаха!А ние ги търпим още!
203
1
 
23
 
! Отговори
Говеда! преди 5 години
Аз предлагам да съобщават глобите, барабар с имената, адреса на нарушителя и правното им основание, по телевизиите и радиата, защото току-виж някой дядо на 75 години го щрафосали за надвишение с 5 км/ч на скоростта, карайки ладуната по околовръстното за село, а той, горкият, интернет може да не е виждал никогаш в живота си!Какви сайтове, какви пет лева?! Как ще разбере тоя човечец, че е глобен? Ми той може да е супер съвестен и да иска още същия ден да си плати глобицата! Ама като я не знае?!
202
3
 
17
 
! Отговори
Тиквоний Велики преди 5 години
А сивата икононика кога? Кога заплатите ще започнат да се дават през банка,точно и ясно да се знае кой колко взима и да се взимат данъци и такси!!! От там държавата губи най-много!!! Масово хората се разписват на 500-600 а получават 800-10000 и тн.Там са парите,а те налите 240 глафи проЗти тръгнали хазната да оълнят от глобите на КАТ и данъка за стари коли :) баце тая държава е изпаднала в политически колапс.....няма шанс....спасявай !!!!
201
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По коя сметка отиват тези суми от КОЛОСАЛНИТЕ глоби, налагани от неграмотните милиционери?Кой разполага с тези пари, държавата или МВР?
200
2
 
34
 
! Отговори
Абсурдистан forever преди 5 години
Стига сте ривали бе мазохисти!!!Кога ще се обедините и ще вземете оръжия да линчувате самозабравилите се политици???Това е бързия начин нещата да се подобрят...продължавайте да си мислите ,че вечно ще минавате метър/между капките и няма да ЖИВЕЕТЕ,а ще ОЦЕЛЯВАТЕ стригани като оФце...
199
1
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
От толкоз ударно снимане и криене по храстите най-накрая се сетиха колко работа са си отворили, и че тези пари за снимките трябва да се събират
198
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мухалбоиков крадлив време е да те изметем недоразумение такова
197
2
 
15
 
! Отговори
qwertyu преди 5 години
Граби Е. бавай Работещите Българи
196
4
 
20
 
! Отговори
ехее преди 5 години
А къде отива защитата на личните данни - в интернет ще качват електронния фиш. Що не го разпечатат на билбордове - да си го видиш по-добре!!! Смешници, при това и неграмотни.
195
4
 
14
 
! Отговори
хах преди 5 години
И как точно с увеличаване на глобата ще си повишите събираемостта, че нещо не ми е ясно? 0% от 100 лв не е ли колкото е 0% от 200 или бъркам? Щот след 2 години като мине давност - все тая
194
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В другите държави има отстъпка, за тези които си плащат в срок, а тук двойна глоба, ти да видиш. Що за безумно предложение е това? И колко граждани очаквате да останат в това подобие на държава, след като всичките им "мерки" са насочени само към дране на кожи?
193
1
 
26
 
! Отговори
гласоподавател преди 5 години
Догодина нали има избори.На бюлетината има една партия"не подкрепям никого",отсега съм си я харесал.Аз предлагам да гласуваме за нея и ако получим мнозинство и не ни зачетат гласовете да попитаме защо не ги зачитат.Защото ако съберем над 50% "не подкрепям никого"никой не би трябвало да се счита за избран!На последните избори бяхме 6% и затова досега се въртим в омагьосан кръг.