Замърсителят плаща! По-висок данък за старите коли на пътя

БСП към ГЕРБ: Има проблем с въздуха, но бъркате в джоба на хората
Обновена: 7 ное 2018 15:17 | 7 ное 2018 13:45,
412
Замърсителят плаща! По-висок данък за старите коли на пътя
Архив: Булфото

След повече от три часа дебати парламентът прие на второ четене промените, с които старите коли, които повече замърсяват въздуха, ще плащат по-високи данъци. С поправките в определянето на данъка на колите се добавя и екологичен компонент към досегашния имуществен.

Имущественият компонент се определя в зависимост от мощността на двигателя и годината на производството на автомобила. Екологичният компонент пък се определя в зависимост от екологичната категория, като най-голямо увеличение ще има при автомобилите с екологични категории Евро 1 и Евро 2 или тези без екологична категория. Когато в регистъра няма данни за екологична категория се приема, че превозното средство няма такава.

Още по темата

От БСП остро се противопоставиха срещу промените и настояха, че с вдигането на данъците на старите автомобили "бъркат в джоба на гражданите". Те признаха, че има проблем със замърсяването на въздуха, но настояват да се направят политики за справянето с проблема, а не да се налагат по-високи данъци на хората.

"Вие приемате изцяло бюрократичен подход към проблема и ще получите бюрократични резултати. Най-лесно е да бръкнете в джоба на хората", скочи Явор Божанков и добави, че не е отказана регистрация на нито един стар автомобил.

"70% от гражданитеще бъдат с по-тежък данък. Това са автомобилите на гражданите с по-ниски доходи - пенсионерите, които ги оставихте с пенсия 200 лева и те не могат да се купят електрически автомобил. Направете така, че всеки да има възможност да си купи такъв автомобил. Вие правите антиполитика и геноцид спрямо българските граждани", каза и соцдепутатът Иван Иванов.

Александър Иванов от ГЕРБ  пък настоя, че новият компонент при образуването на данъка не е санкция към по-старите автомобили, а към тези, които замърсяват околната среда.

"Мярката не е фискална, а екологична и здравна", каза той.

Шефката на комисията по околната среда Ивелина Василева пък цитира данни на Световната здравна организация, според които на година умират над 7 млн. души.

"Трябва да въведем принципа "замърсителят плаща", за да стимулираме използването на екологично чисти автомобили", каза тя.

Червеният Георги Свиленски обаче се усъмни, че увеличаването на данъците на старите автомобили, ще накара собствениците си купят нови.

Павел Шопов от "Атака" също се обяви против въвеждането на екологичния компонент. Според него така се заличавали впечатленията от най-добрия бюджет досега. Шопов призова колегите си от ГЕРБ да се консултират с висшето си ръководство преди да гласуват тези промени.

"Ако този бюджет не е каца с мед, то той е една голяма делва с мед. И на този мед вие сипвате две лъжички катран. Защо? За няколко милиона лева повече!", скочи атакистът.

От "Атака" бяха предложили и шофьорите на коли с газова уредба да имат намаление на данъка с 50%. От ГЕРБ, ДПС и "Воля" обаче не подкрепиха предложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо да контролират горивата, искам колата ми да върви, както извън България, а след това какво излизало от ауспуха.
302
0
 
16
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
След като катализаторът няма да ми намалява данъка, за какво да го държа на ауспуха, ами да не го резна и да го предам за цветни метали? Едно време сервизът на Форд ми беше предложил 900 лева за стария катализатор на Фиестата.
301
1
 
7
 
! Отговори
11 преди 5 години
До Анонимен 342Бе то убаво, ама я кажи за кого трябва да гласуваме, щот не се вижда?
300
0
 
16
 
! Отговори
:( преди 5 години
Та като вдигнат данъка, тази част, която ще е за екология точно за какво ще се употреби, за да ми стане по чист въздуха? Що ли си мисля, че парите ще потъват тотално и безвъзвратно пак, а въздуха, който дишам ще е все по-зле и по-зле? По-добре си кажете, дайте да съберем пари, че на еди кой си не му стигат за яхти, хотели...
299
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе гербаджии, аз като ваш краен анти-почитател друго не съм очаквал. Ами защо наказвате и глупаците които гласуваха за вас?! Не може ли просто да преработите закона и да плащаме само ние които сме против Борисов?! Дайте въздух на тъпичките електорални единици на Гербче! Те милите са толкова простички че не знаеха какво правят когато гласуваха за вас!!!
298
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А хористите от ГЕРБ казаха, че всичко е цветя и рози и вървим нагоре! Може и да са прави, защото все по-мощно се възнасяме! Едни през Терминала, но все повече през .... попа!
297
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В градове като Чирпан и Нова Загора, направо проблема със замърсяването е от колите.
296
1
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
По-високи данъци, ок, ама и по-строг контрол трябва. Не може коли 2010-та, дизели, с избушени гарнитури, оставящи бял дим 2 км след себе си, да плащат по-малък данък от моята "***" 2003-та дето е с чисто нов катализатор, здрави гарнитури и т.н. Не е правилно само заради годината и еко категорията, трябва да се мери нивото и спрямо него да се плаща данък, защото половината коли в България, след 2000-та са с махнати катализатори или филтри за твърди частици
295
0
 
17
 
! Отговори
promo преди 5 години
герб тотално ни разориха и обрекоха на мизерия
294
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мутрите ни сурвакат с Гражданската отговорност, банките ни сурвакат, управниците ни сурвакат нови данъци , здравната каси ни сурвака, полицията ни сурвака. Прекалено много сурвакари се навъдиха в държавата ни. Спасението е бегане от тук или умиране.
293
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да ти бръкнат в джоба винаги е дисциплинирало" - мутренската "философия" ще изчезне само тогава, когато изчезнат носителите й!Не се радвайте, окаяни.
292
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"От БСП остро се противопоставиха срещу промените и настояха, че с вдигането на данъците на старите автомобили "бъркат в джоба на гражданите". Те признаха, че има проблем със замърсяването на въздуха, но настояват да се направят политики за справянето с проблема, а не да се налагат по-високи данъци на хората."Закривай таз банда неадекватници бсп...
291
10
 
1
 
! Отговори
hahah преди 5 години
Червената чума пак напук ... ? Като някой е против се очаква да даде алтернатива , но такава няма естествено.Да ти бръкнат в джоба винаги е дисциплинирало, няма друга толкова ефективна мярка. Клишето да го направим с политики е изтъркано и няма такава политика с която да се намали мръсния въздух. И да, 200 лева е пенсията , защото ни управляваха 45 години и това е резултата от тяхното "мъдро" управление.
290
0
 
24
 
! Отговори
Българин2 преди 5 години
Абе господа депутати(мафиоти) що не вземете да санкционирате и просещите хора по улицата, щото развалят пейзажа!!??Абе нагли същества безподобни!!! До кога ще продължавате политиката си на санкции и геноцид срещу българския беден народ!!?? Какво ще промените като вдигнете данъците на бедните?? Ще вдигнете бюджета и краденето!!!Дано скоро бъдете съдени по "свършената" от вас работа!!!
289
2
 
3
 
! Отговори
доволно преди 5 години
А на новите коли кога ще се сетите да ги свалите!??!!
288
0
 
17
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
С получените пари как ще изчистите въздуха, бе??? На изборите ще проличи !
287
0
 
18
 
! Отговори
42 преди 5 години
До 148У нас е пълно с богати простаци, забогатели от крадене.
286
0
 
18
 
! Отговори
42 преди 5 години
До 185Ей, ***, даже и в Италия и Франция има доста стари коли в движение.
285
0
 
20
 
! Отговори
Бабсурд преди 5 години
Минаваме преглед за мерят газове . Имам кола на двайсет и пет години и сто и трийсет километра. Лачена завита в гараж подарък от германска тъща.Стои обаче замърсява?!Няма справедливост.
284
0
 
14
 
! Отговори
Хитър Петър преди 5 години
Регистрирайте си москвичите и трабантите за ретро. И йок данъци.Голф едно тоже може