2 млн. бракми на пътя – данъкът им скача! Къде да ги денем?

Разумно и логично ли е данъците за старите коли да скочат?
8 ное 2018 16:30,
295

Парламентът реши: От 1 януари 2019 г. собствениците на по-стари автомобили да заплащат по-високи данъци за тях.

Така над 2 млн. автомобила ще попаднат под ударите на новата регулация.

Промените предизвикаха много емоции и горещи дискусии в Народното събрание и обществото, защото няма да има данъчно облекчение за автомобили с допълнително монтирана газова уредба.

Още по темата

Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона пък ще се определя по нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен.

Имущественият компонент ще отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният компонент ще се определя от общинския съвет в зависимост от екологичната категория на автомобила.

Eкологичният компонент ще осигури облекчение за собствениците на автомобили, съответстващи на екологични стандарти „Евро 4“ и по-високи, и утежнение за собствениците на автомобили с по-ниска или без екологична категория.

С промяната се цели извеждане на по-старите коли от употреба, предвид че тези над 20 години са ненадеждни, изискват големи разходи за поддръжка и причиняват голямо замърсяване на въздуха.

"Това е много разумно нещо, което отдавна трябваше да се случи. Не мога да разбера защо изобщо има разнопосочни коментари. Старите автомобили са опасни за самите собственици", настоя пред Bulgaria ON AIR бившият директор на КАТ Алекси Стратиев.

Той обаче изрази съмнение, че промяната ще доведе до сериозни резултати.

По думите му данъкът за собствениците на нови автомобили се намалява незначително, а още по-незначително е увеличението при старите автомобили.

"Не е задължително всеки човек да има автомобил. Един автомобил има страшно много разходи. Данъкът е най-малкият разход", категоричен бе Стратиев.

Асен Ненов от Националната асоциация на потребителите също е на мнение, че промяната е съвсем логично следствие на желанието ни да бъдем по-здрави в градска среда.

"Това са закъснели с 40 години маневри, смисълът им е дискусионен. Трябва да  има държавна политика, която да поощри начините на транспорт, които са по-устойчиви. Можем да помислим дали имаме нужда от автомобил", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ладичка нова за 14 бона е изгодно и данъкът пада с 20 лева..
176
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де.Не е ли по логично всеки автомобил без значение нов ,стар или малко стар да се яви на един истински некорумпиран техн.преглед.и да му се издаде сертификат за това колко замърсява и от него да се заплаща еко данък??Две коли,от една марка и модел и двг и година замърсяват различно в зависимост от степента на износването им и от подръжката им?Тогава дори и стара всеки ще се стреми да си подържа колата изправна и да дава добри параметри за сертификат!!
175
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До брокерЕдин дето и той работи уж за 600 лв. днес седнал да ми се хвали как телевизора му струвал 3500 лв. как водил мацки по хотелите във Велинград и плащал по 2000 лв. за уикенд и постоянно размахва последен модел айфон. Та толкова за тия, които работят за 600 лв. Всички знаем, че официалните заплати отдавна нямат нищо общо с реалните, обаче е много важно постоянно да се реве за пари.
174
1
 
9
 
! Отговори
Птицевъд преди 5 години
Мойта Лада си е супер.Изобщо не замърсява околната среда.
173
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, когато сме си купували тия бракми от ЕС са ни измамили, защото не сме знаели, че те ще ни увредят въздуха. На цигарите пише. че увруждат здравето ама на старите коли не пише нищо, държавата е длъжна да осъди Брюксел в Страсбург за липсата на такъв надпис и също за увредения ни въздух от евробарутниците дето ги мъкнем т тука вместо туй българоубийците от ГРОБ решили да си глобят народа милиционера разбира само от глоби и налози.
172
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мангоМи като нямаш пари за кола следователно няма да караш такава. От това по-просто няма на къде.
171
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 161Ниските заплати са както проблем за хората така и за проблем за целия бизнес.
170
1
 
18
 
! Отговори
ала–бала преди 5 години
Това е! Данъците растат /"Патриотите" щяха да ги намаляват/Застраховките растат 2 пъти.Сега ще въведат бонус -малус- 25% намаление на полицата евентуално след 5 години ако сте изряден и 400% ако те хванат няколко пъти с превишаване скоростта с 10 км/кой не го е правил?/ Е, това е за жалост за народа- фалос.
169
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 151Викаш всички да се набутаме в градовете.Нали проблема ви бил,че хората от селата отивали да живеят в града.Ето аз не искам да живея в апартамента,а предпочитам да си живея в къща.Ама вие искате и от автомобил да ме лишите.И какво децата ми да не ходят на градина и училище ли?
168
1
 
15
 
! Отговори
манго преди 5 години
Не всеки има нов автомобил ,не защото не желае , а защото не може да си го позволи !Ако работиш за друг , не можеш лесно да си позволиш чисто нов внос , защото трябва да осигуриш благоденствието на работодателя си ! Висшите държавни служители могат ,защото народната пара е при тях и те разпределят баницата !България с тези управляващи минали и настояще ще потъва ,защото тази е тяхната роля в политиката ! А , който не слушка ще го гушнат и посипят с цветенца !
167
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха, защо са ви коли казва куката, а съм сигурен че кара 15 годишен таралясник. Иначе на чужд гръб и 100 тояги са малко, това е манталитета на въпросния катаджия. Иначе съм съгласен, че старите коли са голям проблем, но решението не е да кажеш на хората, че не им трябват коли. Ако в тая държава имаше истински патриоти, тези да са ги измели досега отдавна.
166
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има няколко поколения които още си мислят, че държавата е длъжна да ги дундурка както са свикнали от едно време... няма ли да измирате вече бе???
165
15
 
3
 
! Отговори
брокер преди 5 години
Точно така! Като нямате пари да си подържате къщите наследени от родителите ви и работите за 600лв и покривите текат,градините ви тревясват ,мазилката пада,трябва да ви се вдигне данъка поне 10 пъти и да неможе да го плащате!Аз чакам...
164
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По старите возилки да се спрат от движение, да ги махат от пътя Лади, Жигули, Варгбургзи, Моксвичи всичко за скрап.
163
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1989Оо не хич не беше :) колко коли имахте в семейството по него време? В момента гледам всички с по 2 или 3 :) преди имахте по 1 и то ако имахте късмет.
162
14
 
4
 
! Отговори
; преди 5 години
Стига сте ревали бе. Всичките кътате хилядарки по гардероби и дюшеци и за още ламтите.
161
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 167Оф ок.
160
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 166Преди 1989 г. не беше лукс.
159
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оф щели да паднат от власт... като последните три пъти? Такава е конституцията и примерно може да се забрани на партия да управлява пак ако е свалена от власт 1 път. Като избирателите искат така и не излизат на Орлов мост, така ще си остане
158
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Майната виТова че нямаш пари не значи че трябва да караш 20 годишна трошка. Като нямаш пари да караш и поддържаш кола просто няма да имаш такава. Елементарна логика. Да имаш кола е лукс не ви е рожденно право!