Евробум на е-колите, а у нас бум на… дизелите

Дания, Румъния и Полша също купуват дизелови автомобили
9 ное 2018 07:40,
44
Евробум на е-колите, а у нас бум на… дизелите
Снимка: Reuters

Продажбите на коли, задвижвани с ток и газ, както и на хибриди нарастват с много бързи темпове, показват данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили.

През третото тримесечие на годината продажбите на автомобили с алтернативно задвижване в ЕС се увеличават с 29,7%. Това се дължи основно на сериозното нарастване на изцяло електрическите коли (+37,4%) и на хибридните (+37,1%).

Още по темата

Търсенето на коли, задвижвани с втечнен нефтен газ и природен газ, също нараства – с 11,8%. Покупките на бензинови коли в ЕС се увеличават с 15,2%, а при дизеловите има спад от 18,2%.

В България продажбите на коли с алтернативно задвижване също бележи сериозен ръст от 218,4% като през третото тримесечие са продадени 691 такива автомобила, пише "Труд".

България обаче е сред четирите страни от ЕС, в които и продажбите на дизели се увеличават.

У нас ръстът е със 7,4%, а другите страни с ръст на дизелите са Дания (+24,9%), Румъния (+24,2%) и Полша (+4,3%).

У нас продажбите на дизели (5327 броя за тримесечието) са повече, отколкото на бензинови коли (5031). Подобна е ситуацията само в още две страни – Италия и Португалия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩО ПИШЕТЕ ОТНОВО ГЛУПОСТИ ВСЕКИ АВТОМОБИЛ НАРЕЧЕН "Е' ОСВЕН ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО, КОЕТО ПОЛЗВА Е СНАБДЕН И С ДВИГАТЕЛ БЕНЗИН ИЛИ ДИЗЕЛ И ТОВА ЧЕ МОЖЕШ ДА ПРОПЪТУВАШ НА ТОК МЕЖДУ 50 И 250 КМ НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ БУМА Е БУМ ПОНЕ ЗА МОМЕНТА
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34Как къде ще я зареждаш?! На село там място и гаражи колкото искаш. Аааа казваш тока бил лош и като включат 2 коли да зареждат трафа ще изключи.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъвто е бумът в Европа, такъв ще е в България. Който купил - купил. Забраняват пластмасовите сламки и дизелите. Ще се купува, каквото има старо в европа.
36
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основното замърсяване е с въглероден двуокис, а с СО2 бензиновите замърсяват средно 40-50% повече от дизеловите коли. За фините прахови частици, нормите са едни и същи за бензин и дизел по Евро 5 и Евро 6.
35
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дизеловите по-малко замърсяват от бензиновите. Кой ви излъга, че дизелите били по-замърсяващи? Разбира се, че ще се карат дизелови коли в България - най-малкото защото по-малко замърсяват въздуха.
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Утре ще измислят по високи данъци за сгради без изолация, защото харчат повече енергия за отопление и по този начин замърсяват повече.
33
1
 
10
 
! Отговори
Малко статистика преди 5 години
Над 70% от пътуванията в Европа са направени с автомобил.Автомобилите в Европа са най-чистите, най-безопасните и най-тихите в света.Нов двигател изхвърля 28 пъти по-малко въглероден окис, отколкото преди 20 години.През 2014 г. 70% от новите автомобили, изхвърлят по-малко от 130g CO2 на километър.Нов автомобил днес консумира 15% по-малко гориво, отколкото преди 10 години.Шумът от новите леки автомобили е намален с 90% от 1970г. насам.
32
2
 
9
 
! Отговори
Davigo преди 5 години
Карам си дизел и това е...
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде ще я зареждаш,да виси кабел през балкона не става,ако си 5-и по ред на зарядната станция ти трябват 3часа престой та времето е пари,означава втори автомобил и то на градско каране и задължително със собствен гараж и колко такива българи има,дайте по 5000 евро отстъпка и ще мислим,а после за препродажба забравете.
30
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е, че вноса на дизелови коли в България се увеличава. Дизеловите коли са по-екологични от бензиновите коли.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една забрана за внос на коли по-стари от някакви години, примерно над 10 години или неотговарящи на някакъв евростандарт, примерно на Евро 5, както навсякъде по света, където са правили подобен експеримент, ще състари автопарка на България.
28
6
 
7
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Знае се, че колите с ДВГ са по-чисти от електрчиеските коли, като се вземе целия им живот - от производството до унищожаването им. Знае се и че дизеловите коли са по-чисти от бензиновите и замърсяват повече само с азотни оксиди, които не са проблем в България и по принцип замърсяването от колите не е проблем никъде в България. Вноса на стари дизелови и бензинови коли в България ще обнови автопарка ни със значително по-малко замърсяващи коли.
27
0
 
7
 
! Отговори
Х6 преди 5 години
Винаги ми е било интерсно когато и Ако прочета случайно нещо от нашите журналисти-абе от къде толкуз информация у тях,че и толкова убедително ни манипулират и умело променят-нагласят събитията у нас.яка работа сме и като журналисти и като народ управляван от ***-патриоти и триста хиляди къде са се припознали с тях....
26
8
 
4
 
! Отговори
Чанко преди 5 години
Абе кви ел коли ве ей. Кат зема едно бмв тройка дизел с едно чипче и махнат катализатор става самолет ве ей. Ай да видя кой ша *** изпревари. Тъй са рязка и са суче по кръстовищата. Новите коли са за меките китки. Мъжете караме мошни истенски коли.И никакъв данък няма да и плащам на тая държава, аз си ги регистрирам на баба ми...тя е с телк. Кат ми напраят заплатата 5 бона ша зема и една електроичка да съм фейшън...сега Бмвто е номер едно
25
13
 
4
 
! Отговори
Ум преди 5 години
На банановата държава не и трябват ел автомобили. Пешо е свикнал с дизелката. Приятел дойде на гости от Холандия и ме пита: как живеете с този мръсен въздух. А аз даже не съм и забелязъл.Хората се развиват, БГ затъва във всяко едно нещо. Това че ни казват че сме в Европа е само да ни успокоят колко сме зле. Най-бедната държава в ЕС и скоро ще стигнем Сомалия. Там средната заплата е $400
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тесла я тестваха на германския аутобан, сериозно каране с над 200. Едвам минаха 130 км и батерията Почти свърши. Прегря и ограничи и скоростта и ускорението, скопена работа. Извод , става само за каране от София до Перник.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не вярвайте в обявения пробег на ел. колите с едно зареждане. Реално пробега е много по-малък. Ако е обявен пробег от 250 км. той е изчислен без да пускаш чистачки, фарове, парно, мигачи, радио и т.н. В руски сайт четох информация,че в Москва реалния пробег на ел. кола / не хибрид/ е от 100 до 150км. по малко.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакайте режим на тока.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цитат: В България продажбите на коли с алтернативно задвижване също бележи сериозен ръст от 218,4%*Това в заглавието го наричат бум на дизелите!!!При това дизеловите коли по-малко замърсяват от бензиновите. Основното замърсяване е с вълероден двуокис и затова в Германия данъка зависи от нивото на замърсяване с СО2.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излиза, че в България има голям ръст на "по-чистите" автомобили - електрическите и дизеловите. Някой не знаят, че дизеловите са по-чисти от бензиновите - замърсяват по-малко, с изключение на азотните оксиди, които са проблем само в Германия.