Евробум на е-колите, а у нас бум на… дизелите

Дания, Румъния и Полша също купуват дизелови автомобили
9 ное 2018 07:40,
44
Евробум на е-колите, а у нас бум на… дизелите
Снимка: Reuters

Продажбите на коли, задвижвани с ток и газ, както и на хибриди нарастват с много бързи темпове, показват данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили.

През третото тримесечие на годината продажбите на автомобили с алтернативно задвижване в ЕС се увеличават с 29,7%. Това се дължи основно на сериозното нарастване на изцяло електрическите коли (+37,4%) и на хибридните (+37,1%).

Още по темата

Търсенето на коли, задвижвани с втечнен нефтен газ и природен газ, също нараства – с 11,8%. Покупките на бензинови коли в ЕС се увеличават с 15,2%, а при дизеловите има спад от 18,2%.

В България продажбите на коли с алтернативно задвижване също бележи сериозен ръст от 218,4% като през третото тримесечие са продадени 691 такива автомобила, пише "Труд".

България обаче е сред четирите страни от ЕС, в които и продажбите на дизели се увеличават.

У нас ръстът е със 7,4%, а другите страни с ръст на дизелите са Дания (+24,9%), Румъния (+24,2%) и Полша (+4,3%).

У нас продажбите на дизели (5327 броя за тримесечието) са повече, отколкото на бензинови коли (5031). Подобна е ситуацията само в още две страни – Италия и Португалия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
11
 
9
 
! Отговори
до 21 преди 5 години
а колко вредни емисии се отделят за производството на един дизеляк, или ги берете в гората? а сега добави и черния облак, дето ходи след тях. онзи ден на светофара едно ауди 3.0 тди като тръгна и ми включи осветлението и фаровете...
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
63 хилти за малко ел.рено идва доста скъпо,за тези пари 2 коли от същия клас,бензин,дизел.
17
2
 
3
 
! Отговори
batmario преди 5 години
Извънземните са виновни за тая работа.Ние Българите......не.Гад.ни са извънземните...
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
19 е много прав! Може да се добави и това, че за производството на една е-кола се отделят толкова вредми емисии в атмосферата, колкото обикновен дизелак ще отдели за 200 000 км....
15
0
 
24
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Глупостта ходи по хората, особено по хората в брюксел. Водорода е бъдещото гориво поне за 50 г напред. Батерията е на 100 г технология и още е неприложима. С нея можеш да ходиш на село евентуално до 50 км радиус. Нон стоп гледаш тая стрелка колко ток има колко остава и дали ще стигна до следващата станция. Пълен ужас! Сега с половин резервоар ще мина през цяла България а с цял почти до Австрия.... Какви батерии какви зарядни
14
0
 
22
 
! Отговори
Он преди 5 години
Зима идва и закусваш през ноща във виелицата със своя е-автомобил. За два-три часа на парно ти свършва батерията и...идва бялата смърт. В на один км. пред теб, колегата във 20г. дизел се гушка на топличко цяла нощ, слуша музичка и дочаква комшията да го дръпне сутринта с 25г дизелов джип... Истории от живота.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
(за 80%-те, лакърдия, ирония, метафора)Айде от новата година всички пенсионери с Q7, Cayenne най малко! Господ дава, господ взима! Най накрая и ние да се облажим!(за 80%-те, лакърдия, ирония, метафора)
12
1
 
21
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Електричките не са решение и скоро ще бъде отчетено като грешка на чиновник от някъде си. Вися 1 час да зареждам, за да измина 250 км реални примерно с фарове чистачки и парно зимата, за 2.5 часа!!! Че аз до Варна ще пътувам с преспиване. Пълна глупост. Електричките са мотопедите, супер са но само за града. Извън града са неприложими. Не убеждавам никой, всеки си решава, лошото е когато държават решава вместо нас! А после било чиновническа грешка която плащаме всички
11
3
 
15
 
! Отговори
Он преди 5 години
За да стигнеш до "морето" с електричка трябва някъде преди Айтос да я включиш в контакта хахахаххахахах евро-глупости. Там нощно време светлинка няма, камо ли зарядна станция...
10
3
 
15
 
! Отговори
Orido преди 5 години
.миии то има и бум на джендърите,значи ли това че трябва да си изгоним жените? Хайде стига с тия кампанийни изхвърляния.Всички разбраха че лобитата бутат американската теслъ.Покрай нея пък и останалите.За проследяващата възможност мълчат ,найс а.Пълним си дизел, и ме чакайте на в радиус 900 км.Ай довиждане.
9
4
 
11
 
! Отговори
Он преди 5 години
Тези, които ми пишат минуси да ми отговорят на въпроса!
8
9
 
26
 
! Отговори
Он преди 5 години
Снощи пътувах Софкя - Русе с моята 14-годишна Е-клас 320 в пълен комфорт и безопасност. Разход 6.4л/100км дизел. Взех дистанцията за 4 часа, като съм се движил с общия поток - не карах бързо. Колата ми струва около 10-тина хил. лв. Е, какъв е-автомобил да си купя и за какъв х#й ми е?!?!?!
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само балък би си купиХе Хел ел. автомобил и на 5 год. 15 - 20 хилки за батерия. Почти като телефонче. Цялата икономия за нова батерия.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5Тойота Чриус от 2011 не е Ел. Автомобил :)
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото тези коли са още нови. Къде има 10 годишна Tesla, Chevy Volt или Nissan Leaf с 50 им пробег? Отделно, от 2013-а досега, промените не са толкова големи, че някой да си купи ново EV.
4
5
 
7
 
! Отговори
Св преди 5 години
Дизеларка от Германия в Дания, от Дания в Италия и остатъка от купчината ламарини - "нов внос от СЕВЕРНА Италия", "без точка ръжда". "Карана от старица до магазина и Джи - Пи, и карана само до 3-та предавка".
3
5
 
31
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
*** в България Шевролет Волт струваше колкото нов Мерцедес-Бенц Е клас с една камара екстри.Рекламираше се като евтин,достъпен икономичен автомобил.Аре купувай.Вземи даже 4.Колко му плащаш четвърт милион евро.Нали си баровец?
2
5
 
21
 
! Отговори
ББ преди 5 години
До АнонименНЯМА ТАКЪВ *** КОЙТО ИМА ПАРИ ДА КАРА СТАРА БРАКМА ТОВА Е САМО В ГЛАВИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ
1
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** не е дорасъл за елеткромобили дори да имаше парите. Той няма елементарна култура на пътя.