КФН сметна: 80% от шофьорите ще плащат по-малко с "бонус-малус"!

Под 1% от тях щели да са с по-скъпа "Гражданска отговорност"
Обновена: 13 ное 2018 18:38 | 13 ное 2018 16:37, Веселина Йорданова
131
КФН сметна: 80% от шофьорите ще плащат по-малко с "бонус-малус"!
Снимка: архив, БулФото

80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина "Гражданска отговорност" с въвеждане на системата "бонус-малус", тъй като ще попаднат в бонус-класовете. Това сочат предварителните разчети на Комисията за финансов надзор.

Още по темата

Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване с 400%.

Попадането в този клас най-често е следствие на виновно причинена смърт на пътя, уточняват от комисията.

От КФН вече са започнали интензивни срещи с браншови асоциации и неправителствени организации във връзка с общественото обсъждане на предложенията.

Целта е в диалог да се чуят конструктивни мнения, които да бъдат отразени в окончателния вариант на системата "бонус-малус".

Системата предвижда коригиране на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача.

Има седем класа бонус (1-7), които ще се прилагат по отношение на собствениците на автомобили с безрисково поведение на пътя и за които премията ще се намалява. Максималното намаление ще бъде с 25 на сто от базовата премия.

Ще има и дванадесет класа за малус (9-20), които ще се прилагат спрямо собствениците на автомобили с рисково поведение на пътя. За тях премията ще се увеличава, като максималното увеличение ще бъде 400% (четири пъти) спрямо базовата премия.

При въвеждане на системата всички собственици на моторни превозни средства и автомобили ще бъдат поставени в базовия клас и няма да получават нито увеличение, нито намаление на застрахователната премия.

Ако в рамките на една година от започването на системата не са причинени нарушения на пътя, нито са изплащани обезщетения за причинени вреди, съответният собственик или автомобил ще преминава в следващия по-нисък бонус-малус клас и при следващо сключване на застраховката ще получава намаление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
7
 
2
 
! Отговори
Jon преди 5 години
До Алексей Някой хора от много повече сме в България и сме видели как БСП(БКП) три пъти фалираха държавата. Повярвай ми ,че при следващата издънка на комунистите този път ще стане страшно народа ще ги линчува без съд и присъда.
73
1
 
2
 
! Отговори
raiders преди 5 години
Определено не можете да разберете, че става дума само за събиране на повече пари, без това да е подплатено от специалисти в застрахователнато дело или акюери. Застраховането не е финанси или банково дело, а нещо коренно различно. Теорията на вероятностите и големите числа, рискове и събития. По-просто казано, събираме от всички за да дадем на някой в нужда, а когато риска се индивидуализира е само предтекст за събиране на повече. В застраховенето валутана или парите нямат значение, всичко е изчи
72
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ги сметна на 80%, после ще излязат реално 10% и ще кажат ....амииии, карайте по внимателно! Обирджийска работа. На дали някой им вярва!
71
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бонус-фалос за цялата гербава шайка!
70
1
 
10
 
! Отговори
шепот преди 5 години
Моля Ви махнете( бонус-малос)-срамътна това правителство.Определете кактобеше,на 6 куб 150лв и надолу до 50лв.Най -вече определете цялата опаковкаданъци , такси,сметки,спрямо минимал-ната работна заплата в поносими нормиНародът да одобри тази рамка и да сеуспокои и повече не барайте ток, вода,билети и т. н.
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Праим застраховката 1000 лв. 80% от шефьорите ще плащат н-р 800 лв. бонус 200лв. Благодаря на КФН много добре сметнато.
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обещания!!!За пенсионерите - 300 лв пенсия ... някога, но засега +5лв и бъдете доволниЗа шофьорите - 25% намаление някъде около 2027-та и се радвайте, че застраховката няма да е 1000 лв, а 500
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до ДЕМАа не, ако се страхуваме заради алтернативата, то Тиквата знае това и ще ни разгонва фамилията колкото и как си иска! Ако слуша народа, добре, ако не да се маха пък какво дойде!
66
0
 
9
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Нека позная-кажи-речи никой няма да получи намаление,ама увеличение....
65
0
 
9
 
! Отговори
:):) преди 5 години
глупости за нероден Петко, а медиите услужливо мълчат за протестите, такива са ука,анията,да се чуди човек в Европейски или в съветски съюз сме
64
1
 
0
 
! Отговори
ДЕМ преди 5 години
До Анонимен 59Алтернативата? Каква е?
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 60Не гледам телевизия много отдавна. Разчитам на прочетеното от мен. Знам, че е така, както казваш. Просто не съм съгласен с това. Толкова
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-малко отколкото плащат сега, или по-малко от нещо друго, което ще определят застрахователите като база. И това другото ще е много повече от сегашните суми за застраховка. Пак манипулации. Казват "по-малко", ама не уточняват по-малко от кое.
61
0
 
10
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Само глупости ни заливат от страна на правителство и политици през последните дни. Първо тръшнаха на масата нови данъци, двойни, тройни, силни волни. Излязоха застрахователите и заявиха - ГО, 1000 лв. После излезе една кака и изпраска новината - 80% от шофьорите са нарушители. Като се надигнаха хората, бензинът взе малко по малко да намалява. Някакви хора взеха да разправят, че ГО всъщност щяла да намалее за онези 80% шофьори, а и данъците нямало да бъдат толкова големи. Баце май се уплаши
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо никой от тези,които са влезли в обяснителен режим по темата не представи простата сметка:колко пари са събрани за година от застрахователните компании по застраховка ГО и каква е сумата на изплатените обезщетения за същия период. Всичко останало е теоретично оправдание на простотиите.Когато цифрире говорят и боговете мълчат.....И тогава става видно ще фалира ли някой или не
59
0
 
6
 
! Отговори
спомняте ли си преди 5 години
Бонус малус България е изобретение на римско VII или Ви Ай Ай- Йорданова ГЕРБ - не е истина Борисов какви калинки е сложил в агенциите!хахахВИ АЙ АЙВИ АЙ АЙВИ АЙ АЙ
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до ДЕМДори с 10км. да превишиш ти се качва процента! Не гледаш ли телевизия?
57
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е само протести, докато това правителство започне да слуша народа, а не американското посолство или застрахователите ! А ако продължава да ни дои да се маха и това е! Нали знаете, той е нашия Робин Хууй взима от бедните и дава на богатите!
56
4
 
25
 
! Отговори
ДЕМ преди 5 години
А този бонус фалос за какво ще е? Ако съм превишил скоростта, това по какъв начин ме прави терорист? Защото за превишена скорост те щави КАТ, НАП, ЦАП и дуги АП. Според мен бонус м(ф)алус трябва да е само при ПТП. Защо откриват топлата вода, а не платят на някой консултант да им каже как е в ЕС и да се приключва. Според мен не трявба да се отразява на застраховката ни: превишена скорост, а това е най-масовото нарушение, за което скоро актуализираха глобите. Не съм ли прав?
55
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25% намаление след 7 години. Веднъж попаднала кола с няколко глоби, тя трябва да се чисти до изгниване на ламарините