КФН сметна: 80% от шофьорите ще плащат по-малко с "бонус-малус"!

Под 1% от тях щели да са с по-скъпа "Гражданска отговорност"
Обновена: 13 ное 2018 18:38 | 13 ное 2018 16:37, Веселина Йорданова
131
КФН сметна: 80% от шофьорите ще плащат по-малко с "бонус-малус"!
Снимка: архив, БулФото

80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина "Гражданска отговорност" с въвеждане на системата "бонус-малус", тъй като ще попаднат в бонус-класовете. Това сочат предварителните разчети на Комисията за финансов надзор.

Още по темата

Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване с 400%.

Попадането в този клас най-често е следствие на виновно причинена смърт на пътя, уточняват от комисията.

От КФН вече са започнали интензивни срещи с браншови асоциации и неправителствени организации във връзка с общественото обсъждане на предложенията.

Целта е в диалог да се чуят конструктивни мнения, които да бъдат отразени в окончателния вариант на системата "бонус-малус".

Системата предвижда коригиране на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача.

Има седем класа бонус (1-7), които ще се прилагат по отношение на собствениците на автомобили с безрисково поведение на пътя и за които премията ще се намалява. Максималното намаление ще бъде с 25 на сто от базовата премия.

Ще има и дванадесет класа за малус (9-20), които ще се прилагат спрямо собствениците на автомобили с рисково поведение на пътя. За тях премията ще се увеличава, като максималното увеличение ще бъде 400% (четири пъти) спрямо базовата премия.

При въвеждане на системата всички собственици на моторни превозни средства и автомобили ще бъдат поставени в базовия клас и няма да получават нито увеличение, нито намаление на застрахователната премия.

Ако в рамките на една година от започването на системата не са причинени нарушения на пътя, нито са изплащани обезщетения за причинени вреди, съответният собственик или автомобил ще преминава в следващия по-нисък бонус-малус клас и при следващо сключване на застраховката ще получава намаление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можеби никой неси дава сметка колко фрапантно е положението, за една календарна година полицата ми скочи с 60%тихомълком без птп-а, актове и други подобни, с тази система дори един акт да тисе напише или някое леко провинение застраховката щети скочи с 200%автоматично тоест вече е 260% Тези 260% намаляват с 25%на година, ТОЕСТ 10,4 години ще плащаш за един акт или провинение колосални суми,ами ако направиш през този период друго нарушение!? А те точно на това разчитат! РОБ ДО ГРОБ
113
0
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Българският вариант на "бонус-малус" е Бонус-фалос*...*фалос-термин от биологията
112
0
 
4
 
! Отговори
Грую преди 5 години
Нищо не са изчислили. Те НЯМАТ статистиката. Целия модел е правен с поглед в тавана.
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да след 7 години...
110
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГО е вече увеличена тихомълком спрямо миналата година с около 40% (от 170 на 240 лв за среден клас кола). В системата бонус-малус има разумна логика, но не и в този вид. В никакъв случай не трябва да бъде допуснато и позволено на застрахователите да налагат малус за нарушения на ЗДП, при които няма произшествие и не е заявена и изплатена щета. Въобще не е тяхна работа. Затова си има КАТ ,глоби и наказания.В Румъния я има системата RCA бонус( до 50%)-малус(до 180%), нека видят как е.
109
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пълнят хазната на застрахователите, че видяхме с олимпик че нашите застрахователи нямат гаранционна сметка. Сега и европейците натиснаха за това и откъде ще се напълнят тези сметки? От джоба на българина чрез ускапяване. Все пак държавата трябва да си пази мутрите собственици на застрахователни компании.
108
0
 
15
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 5 години
КФН трябва да отговаря на МНОГО Въпроси .Първия в - Защо Крие Крадците на Хората участвали в Масовата Приватизация ?КФН съдейства на Баневи да ПРЕРЕГИСТРИРАТ Фонда си и да Ограбят близо 50 милиарда лева . Това е Пример - Във Фондовете на Масовата Приватизация има Стотици Милиарди Долара Активи - А КФН УМИШЛЕНО КРИЕ Собствеността - Знаете ли че вашите Родители имат Акции в тези фондове ? Но няма как да проверите ако са починали .Опитах в един частен сайт - грешка .
107
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-малко от кое? Миналата година платих 175 лв и ми беше скъпо. Знаем схемата за поскъпване. Искат 1000, а после са ок на 280 и ние трябва да въздъхнем облекчено.
106
0
 
19
 
! Отговори
Българан преди 5 години
КФН изсипъла един чувал с пари на консултант да им напише наредбата ... Основните критерий - корупцийката при тях да си върви, застрахователите да си лапкат, тарикати да я заобиклят, а обикновените хора да плащат 400% МАЛУС !!! Хитро, нали ... ?! :)
105
0
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Опитват се да излъжат хората и да ги прецакат за сметка на застрахователите. Както каза тази вечер един от участниците в Референдум по БНТ, в системата Бонус-Малус, така както е замислена, бонусът е за застрахователя, а малусът за платеца на застраховката.
104
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко се прави с цел да се скубе народа, по заповед на тиквата
103
1
 
7
 
! Отговори
Нов преди 5 години
Три пъти преди повече от 10 години са ми вземали книжката и това са единствените случаи, в които съм отнасял по една глоба. Последния път даже не ме глобиха щото ме осъдиха. От 10 години нямам нарушение. А през целия си шофьорски стаж /над 30 год./никога не съм участвал и не ми се е случвало ПТП. Карам по 50к километри на година. За бонус ли съм или за фалус ...
102
1
 
12
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Тия ги разправяйте на някой слаботоков.
101
2
 
23
 
! Отговори
Kfn преди 5 години
КФН е най-корумпираната орган в държавата.Той се храни от мутро-банкери и застрахователи, който срещу пари в куфарче им се издава и преиздава лиценза с който мародерстват над хората.Парите в куфарче хранят мутро-управляващите.И така КФН вдига мизата за Гражданската но част от прихода на застрахователя в куфарче... Иначе нищо няма да вдига. Ама идват избори трябва да се купуват гласове.
100
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тандемът Боко Борисов Далавери Симеонов е убийствен.Тяхната мъдрост е неизмерима.Да се светят имената им, да се увековечат делата им. Боже, каква благодат!
99
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след 7 години, нали първоначално всички стартират еднакво, няма значение дали си с 50 акта или златен талон!
98
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези 80% онези 80% ли са?
97
0
 
13
 
! Отговори
гашо преди 5 години
Да се знае от всички, що е то регистрация N1 ?! Всеки 2-ри Джип е N1... Ауди А6, А7, БМВ Х5-Х6, Мазда 6 съм виждал N1...Шкоди Октавии...Пасатии...нормално ли е Пасат 240 кс. Alltrack да плаща 30 лв. данък аз с 130 кс. да плащам 250 лв., само защото съм регистриран като "лек" ?!
96
1
 
22
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Малуса е за това, че живееш в България, за това, че си още жив и си още тук. Боносът е за банкери, застрахователи, политици. Ефектът от тези система е колкото и ефекта от това, че въздоха ще е по-чист ако платиш 20 лв. по-голям данък на колата. Вероятността за това е колкото и тази в България да има световно първенство по футбол, а той е според Хр. Стоичков под нулата.
95
0
 
24
 
! Отговори
ВЪПРОС към КФН преди 5 години
Въпроса ми е Риторичен - Нали бяхте сметнали че КТБ няма да Фалира , Нали бяхте сметнали че Частните Пенсионни Фондове ще дават Пенсии , Нали бяхте сметнали че Олимпик няма да Фалира .Та вече не питам - ЕС изпраща Одит на Банките и Фондовете и Застрахователните Дружества в България - Интересно защо всички тези споменати са под Надзора на КФН ?Та нима ЕС не ВЯРВА на КФН на Република България ?Какво става в тази Институция КФН , която е под надзора на Българска Народна Банка ??? Надзор на БНБ