Как да предпазим гумите на колата ни от бързо износване?

Съвети за грижа към гумите в проекта Girls on Tires
Обновена: 15 ное 2018 14:56 | 15 ное 2018 14:55, Александър Попов
33
Как да предпазим гумите на колата ни от бързо износване?
Снимка: Pixabay

Когато купуваме обувки рядко правим компромиси. Защото те са важна част от това да се чувстваме комфортно, стабилно, а и са неделима част от визията ни. При избора на автомобилни гуми трябва да подхождаме по абсолютно същия начин.

Известните марки автомобилни гуми са по-скъпи, но трябва да направим правилната преценка дали това е така. Защото те гарантират на ползвателите отлични показатели на пътя и дълготрайност, пише Tialoto.bg.

Правилната преценка при закупуване на нови гуми се взима въз основа и на това как и къде шофирате. В случай, че не шофирате рядко и само в града – насочете се към изпитаните модели на пазара. Най-важната характеристика при избора е сигурността.

Vision Zero или абсолютната безопасност на пътя са кредо на Continental и техните различни видове гуми.

Не по-малко важно е обаче да обръщаме внимание на всички сигнали за проблем с гумите и да предотвратяваме по-бързото им износване.

Грижата е важна за поддържане на тяхното качество, но често шофьорите не обръщат внимание. А се изискват не толкова големи усилия, просто трябва да са регулярни. Ето и част от тях, които предпазват от по-бързо износване:

Налягането в гумите

Спазвайте насоките на производителя на вашия автомобил. Обикновено налягането на предните и задните гуми е различно, затова не пропускайте информацията в ръководството. Неподходящо налягане води до износване на гумите, качване на разхода на гориво и може би най-важното – недобра управляемост на автомобила. Което е съпоставка за инцидент на пътя. Правете проверка на налягането поне веднъж месечно, в момент, когато не сте шофирали дълго. Така стойностите ще бъдат най-коректни.

Ако гумата е мека се получава по-бързо износване на външните части на протектора. Във вътрешността на мека гума се генерира голямо количество топлина, която може да увреди нейната структура. Ако гумата е пренапомпана се износва в по-голяма степен централната част на протектора. В този случай протекторът не осигурява подходящ контакт с повърхността на пътя и поведението на гумата става непредсказуемо.

Спазвайте индексите на гумите

На гумите има различни означения и индекси, които не са за подценяване. Например – 205/55 R17. Това е гума с широчина 205 мм, височина – 55% от широчината и размер на джантата 17 инча. Уверете се какъв размер трябва да са вашите и не експериментирайте – слагането на неподходящи джанти и гуми води до по-висок разход на гориво и несигурно поведение на колата на пътя.

На самата гума има още скоростен и товарен индекс. Те са важни при избора на нови гуми и зависят от вашето поведение. Ако ви се налага по-бързо шофиране – вземете си гума с по-висок скоростен индекс. Ако пък товарите колата си, спрете се на гума с висок товарен индекс.

Останалите съвети и какъв зимен комплект да имаме в колата - вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
11
 
! Отговори
Знайко преди 5 години
Има два начина:1.) да стои в гаража2.) да се кара само в чужбина
9
3
 
7
 
! Отговори
Рейсъра преди 5 години
Аз едно чипче като сложих и отпуших без катализатор, каквито и гуми да сложа на баварката, все не ги ще ей.
8
12
 
11
 
! Отговори
Шенол преди 5 години
Ша го запазим, кат не ги копуваме. Да си ги държат в магазините. Ша ми искат те 200 лв. за 4 гуми. Я марш. Ша вършея със старите. То шофиора е важен. Не гумата. 30 години са карали тука със видинки, сега ша ми разправят зимни трябвало. Да ми купи даржавата и ша сложа.
7
3
 
11
 
! Отговори
то всеки ги знае преди 5 години
не карайте по стълбине се фукайте като карате на 2 гумине ги дупчете с пергелне купувайте четвърта употребауспех
6
1
 
21
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Балансирайте ги , разменяйте ги на няколко хиляди кмне качвайте бордюри не влизайте в дупки не купувайте най-евтините китайски , и така
5
1
 
20
 
! Отговори
Жо преди 5 години
СПЕСТЕТЕ си ужаса, когато сте натиснали спирачния *** и колата ви се пързаля и става неуправляема.Не правете компромис с гумите и спирачките. Те трябва да са перфектни.Спестените левчета от по-евтиното ще струват скъпо.
4
2
 
8
 
! Отговори
Гугъл преди 5 години
Всички са изпечени хайдути.Не им вярвайте на тях.*** каза Амин.
3
1
 
23
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Как да предпазим гумите от износване? Ми дръжте си колата в гаража. Така може и 100 години да изкарат и да са като нови.
2
2
 
16
 
! Отговори
Koko преди 5 години
До Киро КюмюряЕ... Тия сайтове трябва да се пълнят с нещо. Все пак всекидневно 80% са само глупави журналистически новинки.
1
3
 
20
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
Бах ти и новината!