Зимните гуми – задължителни! Глобата: 50 лева

През миналата година са съставени над 1 млн. акта за нарушения
15 ное 2018 09:23,
70
Зимните гуми – задължителни! Глобата: 50 лева
Снимка: pixabay

От днес шофьорите са задължени да карат със "зимни гуми".

Специалистите напомнят, че собствениците на автомобили трябва да знаят, че така се повишава безопасността и се намаляват катастрофите.

50 лева е глобата за гуми, неподходящи за зимни условия.

През миналата година са съставени над 1 милион акта за нарушения, съоби Bulgaria ON AIR.

Глобата за техническа неизправност като например неизрядни чистачки също е 50 лева.

Продължават проверките по пътищата в рамките на акция "Зима".

Основните съвети за безопасно шофиране през зимния сезон са няколко – да се монтират гуми с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм, да се зареди незамръзваща течност в охладителната система на автомобила и да се налее незамръзваща почистваща течност за чистачките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
20
 
! Отговори
Слаба журналистика преди 5 години
Няма причина да търсите сензация с такива заглавия.Няма задължителни "Зимни гуми". Има задължителна дълбочина на грайфер.
26
1
 
31
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ОТ ДНЕС е задължително да карате колата си с гуми, на които ДЪЛБОЧИНАТА на протектора е над 4 мм. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ какви са гумите. Зимните гуми са ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ, а не задължителни. Срокът е от 15 ноември до 1 март. След това може да карате с гуми, на които дълбочината на протектора е 1,6 мм., пак без значение, какви са гумите. Абе, четете законите, преди да пишете измислици!
25
0
 
24
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Имаше скоро някакви кампании против фалшивите новини, но явно този сайт не се впечатлява от тях.
24
1
 
8
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
А снимката летна, и покаэва истината
23
2
 
12
 
! Отговори
Гумаджия преди 5 години
За протокола - на снимката гумата е всесезонна, добър компромис за нашите ширини.
22
6
 
9
 
! Отговори
Гумаджия преди 5 години
Статията, че е некоректна е ясно. Обаче всички мизерници дето се разпищяха по-долу са за спиране от движение - класици с 20 годишни разпраднали се "еко" бараки на газ пушещи синьо с летни гуми зимата. Идеални сте. Дано поне като се забиете накъде да е стълб и да сте сами в трошките си.
21
10
 
10
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Я сега вземете да протестирате за цените на гумите че те не са съобразени с цената на трошките и заплатите ви.
20
5
 
9
 
! Отговори
зз1 преди 5 години
трябва да сложат изискване гумата да не е по-стара от 5, максимум 6 години. *** масово кара с гуми на по 10, те са толкова твърди, че няма как да се изтъркат.
19
2
 
16
 
! Отговори
-10 преди 5 години
И на вас ли ви плащат гумаджийница, че лъжете хората за задължителните зимни гуми?
18
2
 
14
 
! Отговори
Директива 7/8-ми преди 5 години
И на локомотивите трябва да сложат вместо гкадки-зъбни колела, за да не буксуват ! И да опесъчават релсите по баирите.И каруцарите да подковат конете с нови подкови, за да не поднасят конете по новите плочки на Графа...
17
1
 
25
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Закон за движение по пътищатаЧл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат:...4. с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.*Това "или", а не "и" между двата вида гуми, означава, че може само едното да е изпълнено, т.е. няма изискване за 4 мм грайфер за зимните гуми.
16
2
 
18
 
! Отговори
100% Fake преди 5 години
В закона не съществува понятие като "зимна" гума
15
1
 
29
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Поредната фалшива новина. Зимните гуми не са задължителни, не е задължително и гумите да са с 4 мм грайфер, въпреки че е добре да са с по-голям грайфер и със зимни гуми. Ако караш с летни гуми през зимата е задължително грайфера да е повече от 4 мм. Ако караш с "гуми пригодени за зимни условия", изискването за грайфера е общото изискване - грайфер поне 1,6 мм.
14
1
 
19
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Не, не са господа не информирани журналист. Няма такова понятие в закона, ми четете преди да пишете глупости!
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГоогълНе е важно да напишеш правилно статията, важно е да я напишеш така, че да има много коментари на възмущение към управлението на страната и да се създава чувство за безизходица и депресия у добитъка.
12
2
 
18
 
! Отговори
гого преди 5 години
за пиреден път лъсва че журналистите да не ги наричам галено журна.ля за неграмотни и не четат. Няма закон който задулжава зимни гуми да се поставят от 15 ноември. Четири милиметра грайфер и нищо повече.....четете закони и правилници а не словоблудствайте....
11
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията не е съвсем коректна, защото реално "зимните гуми" не са задължителни, а просто има изискване грайфера да е над 4 мм. Това също беше грешка и трябваше да въведат задължителни зимни гуми. Каучука на лятната гума се втвърдява при ниски температури и на практика грайфера няма никакво значение. Мен лично 2 пъти са ме удряли на светофари през зимата и в двата случая, защото колата зад мен беше с летни гуми...Оправдания от типа "при нас рядко пада сняг" са безумни...
10
2
 
28
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Аз пък от цялата работа разбрах, че е задължително и то повече от много, да вземеш тефтера с правилника и да халосаш джурналния мисир с него по главата, та белким му влезе нещо вътре бе.Инак няма оправия-ей тъй на гола кука ша ловат шарани...
9
1
 
29
 
! Отговори
Гоогъл преди 5 години
Добре де, колко е трудно да прочетеш закона и тогава да напишеш статия с правилната информация?
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всички гуми е изискването 4мм! Иначе мога на един летен гaлош с 1.6мм грайфер, да му изрежа с макетен нож, снежинка на борда и надпис SNOW...