КАТ със зимен апел: Търпение, толерантност…

На път със зимни гуми, вериги, топли дрехи и пълен резервоар
Обновена: 20 ное 2018 08:31 | 20 ное 2018 07:40, Златко Желев
28
КАТ със зимен апел: Търпение, толерантност…
Снимка: архив, Булфото

При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти с пешеходци, деца, възрастни хора, велосипедисти. Затова ръководството на отдел "Пътна полиция" – СДВР обръща внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и ситуацията на пътя и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата.

От полицията напомнят на шофьорите да проявяват особено внимание, търпимост и толерантност при преминаване покрай пешеходни пътеки, детски градини, училища и жилищни зони.

Същевременно е необходимо участващите в движението пешеходци да се съобразяват с пътните условия и автомобилния трафик на местата, където пресичат и при възможност да използват подлези и надлези. Препоръчително е в тъмната част на деня да имат светлоотразителни знаци по себе си.

Пътна полиция припомня и основните правила за поведение на водачите при зимни условия:

- да не поемат на път без колите им да са подготвени за пътуване. Това предполага най-малкото гумите да са с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, да са заредени както резервоарчето с течност за измиване на стъклата, така и резервоарът с гориво;

- задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите;

- препоръчително е преди тръгване на път всеки водач да взема със себе си топли дрехи, вода и храна;

- добре е при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка през приложението на АПИ lima. На дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач;

- при възникване на ситуация и въвеждането на временна организация, водачите, особено на товарни автомобили, да се съобразяват и изпълняват указанията за това.

Основни правила за поведение на пешеходците:

- да не забравят, че и те са участници в движението;

- апелът към тях е по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя;

- да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат;

- да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейват, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
6
 
! Отговори
Отапи преди 4 месеца
Да, поради това че сме некъдарни и алчни и крадливи и пътищата са ни под всякаква критика , тоест несигурни, ако тръгнете на път си носете готварска печка, алпийско обурудване, ски или шейни, спални дюшеци, суха храна, компоти и консерви за една седмица, макари с конци, бельо и дрехи.....щото ако сте тръгнали на 300 км не се знае нищо!
24
1
 
1
 
! Отговори
таксиметров акъл преди 4 месеца
Ако имате едно газово котлонче от туристическите 2--3кг отгоре с туристическо котлонче което се навива директно на бутилката --метнете го в багажника и без това зима по малко се обикаля и ако не дай си Боже някъде в Бг го закъсате за по дълго да не горите бензина и кой на каквото кара палите котлончето на мястото на пътника примерно---и отваряте леко предните 2-прозореца ще издържите много време ,ако ситуацията е бедствена--това сериозно ви го казвам защото колата някой път отказва......
23
2
 
10
 
! Отговори
До 11 преди 4 месеца
Преди 1989 година нищо не ми откраднаха от новата кола, но вярно че, че си махахме чистачките, за да не ги откраднат. След 1989 година от същата кола, над 10 пъти ми сваляха фаровете, 6 пъти ми крадоха акумулатора и три пъти ми откраднаха гумите заедно с джантите. Чистачките направо ми ги чупеха. При съседите беше същото.
22
0
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 4 месеца
Гуми и акумулатори се крадат и сега.На чистачки не налитат,ама ти отмъкват направо колата.За дефицитните стоки "тогава" си прав.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мишлетата да не съветват, а да излизат на пътя, на възлови кръстовища, натоварени отсечки и да подпомгат теафика. Иначе знаем как съветват от храстите сгушени с едничката цел да флобяват.
20
0
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 4 месеца
Има гуми и гуми. Моите 4 зимни гуми заедно с джантите ми струваха 2900 лева. Според теб ще ги купя след 1 година с 1-2 лева спестени на ден....
*
Вериги - на практика не мога да намеря за моя размер гуми вече няколко години. В един каталог видях едни по 228 лева, но на мен ми трябват две - колата е 4х4. Такива може и да успея да си ги купя с 2 лева спестени на ден, ако намеря кой ги продава.
*
пълен резервоар - наливам по-скъпият дизел от 2,84 лева при резервоар 64 л, т.е. 182 лева
19
4
 
3
 
! Отговори
До 18 Discovery преди 4 месеца
Ама ти сериозно ли?!
Не знаех, че има такъв град в България, но облика на града се определя от жителите му като теб..
18
4
 
7
 
! Отговори
Discovery преди 4 месеца
КАТ съветват.... бай Гання пак реве, че некой му дава акъл. За мрънкалниците дет не им стигали парите за подръжка на автомобила, ами или не карате такъв, или купувате по-малък и икономичен, а не на гъзари да се правите с разни скъпи трошляци, дето само смяната на маслото му е 500лв, маллоумници такива! А бе в моя град, сульо и пульо карат коли за по 10-20 хиляди се бмв-та и мерцедеси и телефони за по 3000, а заплатите им по 700-800лв, после нема пари е как ще има бе???
17
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Искате да ми кажете, че не можете да спестявате по 1, 2 лева на ден през годината за да имате пари за зимни гуми в края и? Сериозно ли?
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Задължително е това, което е по Закон. Останалото е препоръчително, както веригите за сняг например. КАТ са пропуснали да уточнят, че съветите им към шофьорите са за пътуване извън населено място, но щом не са го написали, слагайте си топли дрехи и храна в колата, когато шофирате в София.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А кой да напомни на КАТ, че от 29 години не си изпълняват задълженията по Закон и по българските пътища няма контрол за спазването на правилата?!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А Бат Бойко кога ше свърщи с ремонта на магистрала Тракия между Ихтиман и София. От пролетта е почнат и на две места стават такива тапи, че си е евало майката?
13
2
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 4 месеца
Със зимни гуми на служебен автомобил, ЦЕЛОГОДИШНО изминах като ги хвърли две по две, съответно на 103000 км и на 107000 км.Какви са тези твой смешни сметки!?
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гумите не са най-големият разход особено зимата обичайно караме по малко колите си така ,че с нов комплект гуми при правилна експлоатация и съхранение можем да ги търкаляме 3-4 сезона ако средно минаваме около 10000 км на сезон. Когато тръгнеш на дълъг път без гориво няма как да стигнеш така, че щеш-нещеш пълниш догоре. Течността за измиване на челното стъкло е задължителна. Хубаво е да се напомня все пак.
11
6
 
14
 
! Отговори
Жо преди 4 месеца
АЗ СЪМ шофьор от 1976 г. Тогава бензин А 93 беше 43 ст., през 1980 г. стана 70 ст., а през 1987 г.- 1 лев/литъра. На пръсти се брояха колегите, които ходеха с кола на работа.
Най-готините гуми Видинки бяха по 60 лв едната, но не се намираха по магазините, а с връзки. Един познат ми намери гуми Бакиш по 50 лв, твърди като на електрокар. Нямах избор, взех ги.
Всички части за коли бяха дефицитни и скъпи. Акумулаторите, гумите и чистачките се крадяха, затова ги сваляха от колите на склад в мазето.
10
2
 
12
 
! Отговори
Т преди 4 месеца
Голям майтап , с това... пълен резервоар
9
1
 
10
 
! Отговори
пълна трагедия преди 4 месеца
Милицията репресивен апарат --Полицията в служба на народа ....А сега де ,кво стана ,че нищо не разбрах ???
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пешеходците да пресичат на разрешени места, а не където и когато им падне.
Велосипедистите да слагат светлини в тъмното.
7
1
 
19
 
! Отговори
ал куропаткин преди 4 месеца
споко ве батки ,имам 4 коли и всички са със зимни гуми
имах в предвид че с една заплата от 600лева е невъзможно да се покрият тези изисквания,щото освен тази една заплата трябва да се отдели и още една за застраховка,винетка,преглед, данък, и какво излиза,че минимум 2 заплати трябва да отидат за кола,това е недопустимо
6
1
 
18
 
! Отговори
Не е ли вярно преди 4 месеца
За 29 години търпението се изчерпва ........!