Няма мърдане! Толполиция плъзва и присветква: Следвай ме!

105 коли ще снимат и глобяват, но само за липса на винетка
22 ное 2018 07:00,
55
Няма мърдане! Толполиция плъзва и присветква: Следвай ме!
Снимка: "Монитор"

Толполиция на пътя ще снима, а след това ще може и да глобява за липса на винетка. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, внесени в парламента преди дни.

Новите текстове се налагат заради въвеждането от началото на следващата година на електронна винетка за леките автомобили и на толсистема за изминато разстояние от тежките камиони от средата на август 2019 г.

"Опитваме се да ограничаваме всякакви опити за заобикаляне. Не мисля, че ще има казус, записахме изрично, че снимките са доказателство", казва пред "24 часа" депутатът Александър Ненков, който е един от вносителите.

Още по темата

105 автомобила на пътя, оборудвани с видеорегистратори, ще засичат преминаващите автомобили. С новата електронна система шофьорите може да не бъдат спирани за проверка на пътя дали имат винетка, но ще получават известия, подобни на тази за нарушения на пътя от камерите на Пътна полиция.

Контролиращите органи ще могат да спират нарушители с помощта на палка, описваща полукръг червена светлина. Сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се толавтомобил, обозначен с мигащ надпис: "Национално толуправление - Следвай ме!".

"Толполицията може да състави акт единствено и само за нарушения по използването на пътната мрежа - само за това дали си платил винетка или толтакса. Няма да има правата на КАТ, няма да изземе и функциите му", настоява Ненков.

Новият контролен орган ще може да изиска шофьорска книжка или лична карта, за да може да установи кой е нарушителят.

"Системата отчита номера на колата, не кой кара автомобила или камиона. Затова ще се изисква документ", заяви депутатът.

В толавтомобила ще има таблет или ноутбук, на който ще се визуализират преминаващите автомобили. Ще бъде проверявано в централната база данни в реално време дали преминаващият автомобил има платена винетка за автомобилите до 3,5 тона, или пътна такса за превозните средства над 3,5 т.

Ненков с негови колеги и представители на КАТ са обсъдили идеята за свързване на системите на АПИ, толполицията, КАТ и Агенция "Митници". Така, когато представител на КАТ спре нарушител, веднага ще вижда, че не е платена глоба за неправилно ползване на пътната мрежа.

"Спират ви, КАТ ви връчва, както и в момента, всички наказателни постановления, които трябва да платите. Те отиват към НАП и ще ви търсят по административен ред. По същия начин ще е с толсистемата, ако откажете да си платите. Този начин на работа показва доста голямо подобрение на събираемостта в последните години. Сега, ако отидете до КАТ и искате да ползвате услуга, веднага ви излизат всички глоби. Ако не ги платите - нито ще получите книжка, нито талон", казва Ненков.

Те ще разполагат и с данните за други нарушения, извършени със съответния автомобил.

"Нали знаете, че в момента КАТ ви спира и вижда на таблета всички нарушения и глоби. Вие сте уведомени и държавата започва да ви търси. Сега идеята ни е да добавим към системата на КАТ и неплатена електронна винетка", дава пример той.

Задължителният годишен преглед ще бъде отказван, ако водачът на превозното средство е бил хванат да кара без винетка или има неплатени глоби или имуществени санкции по влезли в сила наказателни постановления или електронни фишове.

"В момента режимът е подобен. Всяка година трябва да правите технически преглед. В електронна система и сега излиза, ако имате неплатени глоби", казва Ненков.

При продажба на автомобила електронната винетка няма да се прехвърля автоматично, а новият собственик ще трябва да уведоми АПИ за промяната в рамките на три работни дни.

Глобите за нарушения за неплатена пътна такса започват от 300 и стигат до 1800 лева.

С предложените промени в закона 10 пъти се вдига глобата за нечетлив или закрит номер на автомобила и тя става 500 лева. Санкцията се повишава заради новата система, която ще снима регистрационната табела и по нея ще се установява кой е нарушителят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
3
 
! Отговори
сметката преди 5 години
105 баничарки дачия x 15000 лв. (с отстъпката) = минимум 1.6 милионаоборудване - камери,таблети и т.н. = минимум 1 милион500 хрантутника средно по 1200 лв. на месец = 0.7 милиона на месецбензин и поддръжка на колите = X милиона на месецдруги разходи = Х милиона на месецЧестито данъкоплатци!Да ви кажа бая по-евтино ще е за държавата тия, които карат без винетки в момента да продължават, а КАТ ако ги хване - глоби както до сега.
43
0
 
4
 
! Отговори
Бай Онзи преди 5 години
До Анонимен 46:Абсолютно кратко,точно и ясно казано!Поздравления!"Лакеите и слугите" т.е.ГЪЗОЛИЗНИЦИТЕ-секретарки,шофьори,охранители,с една дума помощен,обслужващ персонал,дето лижеха и ближеха осраните *** на властимащите?!?Сега,те са кукловодите в държавата,в тях ножа,в тях хляба,те колят,те бесят?!?Триумф на посредствеността!
42
2
 
2
 
! Отговори
са преди 5 години
Напълно подкрепям,както този,така и всеки друг начин за спиране на анархията и затягане на реда!Даже може и полицейска държава да станем!
41
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първата работа на следващият парламент трябва да бъде премахване на всички промени в законите приети по предложение на ГЕРБ.
40
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1989 г. много хора си мислеха че като свалят Тодор Живков от чешмите ще потече мед и масло. Мислеха си че ще заживеят като западняци. Колкото до меда и маслото те потекоха в изобилие но не за народа а за едни специални хора които по Живково време баха лакеи и слуги на властимащите. Та тези лакеи в последствие унищожиха всичко и окрадоха всичко. А сега продълажават да крадат директно от джоба на същият този народ който си мислеше че от чешмите ще потече мед имасло. ДА,АМА,НЕ.
39
0
 
7
 
! Отговори
GG преди 5 години
До 21Като отидат да си направят годишен технически преглед! Не четеш ли бе?!
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На запад никой не те гони и светка. Просто при първа възможност те спират и ти свалят номерата.
37
1
 
14
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Това с глоба за мръсните номера ще е забавно, хем мръсни защото никъде не се чисти, хем пак прехвърляме на главата на данъкоплатеца проблема. Еми мръсни ще са, след като е мръсно по пътя естествено, че част от мръсотията ще полепне по номерата. Пак сложно и пак с простотии : абе в държавна администрация за Bluetooth технология не са ли чували? Просто чип които да праща сигнал, слагаш го отпред на таблото и точка. Слага се приемник, които засича чипа в колата и готово. Зареждането през интернет.
36
3
 
11
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Поредната глупост, че и 100 автомобила ще има ... Хубава работа ама Българска.
35
1
 
11
 
! Отговори
abe mani преди 5 години
Всичко измислиха до последния детайл ама за цената нищо не казват! Ще бъде изненада!
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой знае ли какво представлява електронната винетка и да разясни тук?! Щом "снимките са доказателство", значи има нещо, което може да се снима и при електронните винетки, както си беше и с хартиените.
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно арабите са много по-умни от бай ГаньоТо нищо чудно някои нашенци да са я писали тази система.Ама тук няма как да стане - нали трябва да се създава работа за "наши Ора", да пишат бележки и да бият печати.
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли някой по вещ да обясни... Ако карам автомобила си само в моя град и не излизам извън него, ще ме глобят ли ако нямам винетка?
31
6
 
16
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 34Ти сериозен ли си? Как си представяш комунистическите калинки на ГРОБ да се справят с електронна система? Те компютър незнаят какво е и как се пуска, ти за електронна система (автономна при това) говориш! Нали ако се вкара работеща електронна система Тиквонии трябва да съкрати верните си заплатополучатели по зълвена линия. Какво ще ги правят горките мозъчни инвалиди от ГРОБ ако ги няма държавните заплатополучателни местенца?
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви 105 коли ще следят за нарушения, като по телевизията им правиха репортаж в гаража им и имаше само 2 коли. Всичко е блъф за да се връзват хората
29
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живеем още в каменния век. Защо трябва да ходиш до КАТ и да чакаш на опашка за да си платиш глобите. В Кувейт от преди 10 години плащането на глобите става по интернет с кредитна карта. Набираш ЕГН (по тяхната система) или номера от табелата на колата и ти излизат всички глоби. Маркираш кои ще плащаш и ги плащаш с кредитна карта от дивана в къщи. Явно арабите са много по-умни от бай ГаньоВ Германия получаваш глобата с писмо и плащаш с банков превод по серилния номер на глобата.
28
3
 
15
 
! Отговори
младен преди 5 години
"Задължителният годишен преглед ще бъде отказван, ако водачът на превозното средство е бил хванат да кара без винетка или има неплатени глоби или имуществени санкции по влезли в сила наказателни постановления или електронни фишове."Евалата. Така трябва.
27
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една тъжна новина за мързеливите фенове на БСП!
26
1
 
24
 
! Отговори
Шишо Б. преди 5 години
"При продажба на автомобила електронната винетка няма да се прехвърля автоматично, а новият собственик ще трябва да уведоми АПИ за промяната в рамките на три работни дни."Нека да позная - глобата за неплатена винетка обаче ще се прехвърля, нали??? ;)
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Taя селтачка пак ли се изложи!НЕ СИ МИ ПЪРВА ДАМА, СЕЛЯНДЪУРКЕ!Не е сигурно дали си и дама изобщо!