Модерно плащане на глоби – катаджии с ПОС-терминали в патрулката

Депутатите приеха промяната в Закона за движение по пътищата
Обновена: 23 ное 2018 21:32 | 23 ное 2018 13:15,
45
Модерно плащане на глоби – катаджии с ПОС-терминали в патрулката
Снимка: Булфото

При нарушение на пътя глобите ще могат да се плащат и чрез ПОС-терминално устройство на място. Това решиха депутатите на първо четене с поредните поправки в Закона за движение по пътищата.

Предложението във всички автомобили на контролните органи на МВР, които имат връзка към Автоматизираната информационна система, да се инсталира и ПОС-устройство, чрез което да се събира на място плащането на глобите, идва от "Воля".

Още по темата

Според вносителите така ще се повиши събираемостта на глобите, ще се намали административната тежест върху гражданите и тяхното време.

С поправките се намалява и възможността нарушители чужденци да напускат страната, преди да са си платили наложените им санкции.

От ГЕРБ също предложиха промени в Закона с движение по пътищата, които са свързани с въвеждането на ТОЛ системата от следващата година и електронната винетка. С поправките се отменя задължението на "Автомобилна администрация" да следи за плащането на таксите.

Тази функция ще се извършва от мобилни екипи на АПИ, които ще имат правомощията да спират автомобили и да ги проверяват.

С промени, внесени от Министерския съвет, пък се намалява административната тежест за гражданите и бизнеса и се премахва изискването за предоставяне на хартиен носител на определени официални удостоверителни документи.

От БСП обявиха, че са "за" въвеждането на ТОЛ системата, но не харесаха начина, по който се правят промените. Опозицията разкритикува и честото прекрояване на Закона за движение по пътищата, вместо да се изготви обещания нов закон.

"Гледаме 82-рата поправка в този закон. Черният петък е и тук, гледайки един закон, гражданите получат 3 поправки. Обещанието за нов закон няма да се случи и за съжаление цената за всичко това я плащат българите", обвини червеният Георги Свиленски.

Той настоя и че трябва един орган да контролира нарушенията на пътя, а не да се създава поредният такъв.

Станислав Иванов от ГЕРБ му отвърна, че новият контролен орган се създава, тъй като се освобождава "Автомобилна администрация" от тези задължения и отрече да има дублиране на функции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Една администрация колкото по голяма става,толкова по безполезна и некадърна е тя!100 агенции и комисии все за пътища и закони и накрая все никои не е персонално виновен.Защо пак трябва да назначаваме верни членове на младежкото БКП (ГРОБ) на заплатополучателни позиции и нищо да не правят като хората, като можем да замени цялата рода на ГРОБ с една проста и работеща електронна система.Малко ли ИТ специалисти имаме, да направят една такава система и да се приключва вече-да закриваме КАТ,АПИ и тн!
39
0
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Пак първобитна история: Неандерталец с палка ще клечи по храстите да дебне бизони.Абе в 21 век сме бе,какви ви 1000 нови държавни ***, какви ви нови неземни олигофрении?Едно дете ще го измисли 100 пъти по кадърно!Просто камери на определени места!Като снима номера,електронна система проверява номера дали е обвързан със свинетка и ако не е подава сигнал за изпращане на фиш или акт за даденото нарушение.Пращат ти го по пощата и точка.Една такава система само от спестени заплати ще се изплати!
38
0
 
0
 
! Отговори
професионален шофьо преди 5 години
Ако катаджйя рече да пие едно от тебе --целувай ръка ,защото ако пише-- има да ревеш пред гишето ..па ако ти събере и документите , жална ти мама.Ако си с вуйчо Владика можеш да му говориш каквото си искаш ,ама ако си улично коте мълчи си и не дразни лъва ,че....
37
2
 
3
 
! Отговори
... преди 5 години
Като ви спрат за проверка, първо поискайте полицаят да се легитимира. Да си покаже служебната карта. На всички полицаи, служебните карти са до 2016 година, което ще рече че са с изтекъл срок и дефакто този човек не е полицай. Датата за срок на годност, се намира долу в десния ъгъл. Ваше дясно, след като ви покаже картата. Обикновено така я хващат че закриват датата или я вадят и прибират много бързо. Искайте да се загледате и да проверите срока на годност. И вижте за какви обяснения става въпрос
36
0
 
4
 
! Отговори
... преди 5 години
До Анонимен38Много знаеш бе, ама много. Ти си сигурно някакъв тесен специалист... Нямало никъде, ти ще кажеш че няма. Във Франция, като те глобят на пътя и получаваш касова бележка и документ точно за какво са те глобили. В Германия също. В Германия даже документа ти пристига със снимка и там пише какво си нарушил и колко пари са изтеглени от сметката ти. ***. Само знаеш да лаеш... като повечето българи. Ама да излезеш на протест не щеш нали? Щот си мишка. На 2 ракии сте много смели.......
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина и железни обувки да му обучат пак ще мълчи. Такава простащина няма никъде в света.
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ще ни спират полицията , екипите на КАТ и мобилните екипи на АПИ, граничната полиция, общинската полиция и още всякакъв вид знайна и незнайна полиция - всичкото със стоп палки. Не е ли това вече полицейска държава.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ся мутрите вместо банките ще атакуват папрулките - по добрият вариант.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва задълижтелно да назначат и по една касиерка на кола, както и да монтират в багажника чугунена каса за кешови плащания.
31
2
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
По яко щеше да им дадат да разкарват с патрумките по един банкомат. Все пак кеша си е кеш :) Синдикатите им да го имат предвид за следващия протест
30
2
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Сега ще гледате как се нареждат на пътяКАТ, ТОЛ, ДАИ, ААА .............................и започва голямото дране
29
2
 
0
 
! Отговори
Воля преди 5 години
Дали пък VM бензиностанции първи да си сложат ПОС терминали за плащане с банкови карти? Пък после да говорят за глобите на пътя.
28
0
 
9
 
! Отговори
избирател преди 5 години
Открихме топлата вода.Е пак 10 години по-късно,но......
27
1
 
9
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 5 години
Въпроса се уреди ,бе...ХА,ХА,ХАААААААААААБанката ти плаща глобата ....и като не платиш на нея после ---ВЗИМАТ ТИ КОЛАТА , КЪЩАТА ИЛИ АПАРТАМЕНТА , НА ТЪРГ!СЪЩОТО Е , КАТО В ГЪРЦИЯ!!!ЧЕСТИТО НА АВТО-СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ!!!!!!!!!
26
3
 
1
 
! Отговори
bai marcho преди 5 години
che vuv germany e taka ot 3 godini be !
25
1
 
18
 
! Отговори
Георги преди 5 години
дават ли бърз кредит, ако не може да се плати веднага?
24
2
 
7
 
! Отговори
ivan преди 5 години
Терминален е стадия. Какво е това POS терминално нещо.
23
2
 
23
 
! Отговори
начи преди 5 години
освен карти требе да може да се плаща и в брой, в натура и в бой.
22
13
 
1
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
До Нарушителя - антибанкера...хуйччос, отваряш си банковата сметка и виждаш кво се тегли и кво се внася. Банката ти предлага удобството да не мъкнеш кеш и да не броиш стотинките постоянно с тебе. Тва е услуга и тя се заплаща. Ти като пенционерите криеш кинтите под дюшега сигурно... и като ти ги окраднат, ама кво стана що стана...
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оффф ние сякаш "топлата вода" откриваме. Толкова сме изостанали, че като въведем нещо ново, дето другите отдавна ползват, за нас е иновация, за другите отдавна е ежедневие. Кога ще ги стигнем.