17 декември, 500 терминала в страната... е-винетките в продажба

Обмислят: Без платена винетка, няма технически преглед
28 ное 2018 07:00, Анисия Иванова
55
17 декември, 500 терминала в страната... е-винетките в продажба
Архив: Булфото

От 17 декември ще се пусне продажбата на електронни винетки през сайта на Националното ТОЛ управление и мобилното приложение, заяви неговият директор Антон Антонов. Той добави, че до края на годината ще бъдат инсталирани 500 терминала за самообслужване, които ще са разположени предимно по бензиностанциите на пътната мрежа.

По думите му ще има възможност и за закупуване на каса. В този случай не е необходимо да се пази разписката, каза Антонов пред БНР и обясни, че колата ще бъде разпозната само по регистрационния номер.

Той обаче предупреди, че в системата не е предвидено връщане на винетка при сгрешен номер.

Още по темата

"Започваме преобразуване на хартиените винетки към електронни от 17 декември. Това ще е достъпно от сайта ни. Единственото условие е да не отлепяте хартиената винетка до нейното изтичане", каза Антонов. По думите му няма да има наказания за хората, които не са преобразували хартиената си винетка в електронна.

Около 650 служители на ТОЛ управлението ще осъществяват проверките на пътя в цялата страна, отбеляза още Антонов. Те ще покрият цялото денонощие - ще работят на три смени по 8 часа. Този ТОЛ контрол ще спира шофьорите, единствено ако имат неплатена пътна такса. Той посочи и какви глоби се обсъждат в момента:

"Даваме улесняване на шофьора – при заплащане на компенсаторна такса. За леките автомобили до 3,5 т. е в рамките на 70 лв. Тази такса може да се плати на място с дебитна или кредитна карта, пари в брой няма да се приемат. Ако нямате възможност за заплащане на място, ще се издаде акт за нарушение, с който имате 14-дневен срок да си платите тази такса. Ако в срок не се плати компенсаторната такса, се издава наказателно постановление, глобата при което е в пъти по-голяма – около 300 лв."

Служители на Агенция "Митници" ще спират автомобили без винетки и на границата. Агенцията ще е последната инстанция, която ще налага глобите, каза Антон Антонов и подчерта, че се цели събираемостта на глобите да е над 90-95%.

Предвижда се още колата да няма възможност да мине на технически преглед преди да е платила винетната такса.

Освен досегашните винетки, ще има и уикенд винетки, която ще струва 10 лв. - тя ще е валидна от петък от 12 часа до неделя 23.59 часа.

От Националното ТОЛ управление очакват повишение на приходите от винетки.

"След 16 август 2019 в сила ще влезе ТОЛ системата. В момента се слагат около 300 камери, които ще определят  какъв вид е превозното средство, колко са осите му и на момента ще знаем каква тарифа ще трябва да му се наложи.  Ще има два варианта за заплащане - единият е чрез закупуване на маршрутна карта - тя ще се дава от място до място, докъдето пътува. Другият варианта е да си купят бордово устройство, което отново ще съдържа всички тези данни - тонаж, брой оси и т.н. Отделно с камерите ще сравняваме дали подадените от тях данни отговарят на истината", разясни той.

По думите му все още в процес на обсъждане е каква част от пътищата в страната ще влязат в ТОЛ системата. В началото на декември ще има яснота за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
д-р Исня преди 5 години
Ако на коя да е западноевропейска страна й изсипем нашите пътища и й кажем - "Я сметни какви такси трябва да плащат хората" След 5 минути оглед на инфраструктурата отговорът ще е ясен - "Връщаме по 200 лева на година за обещетения по ходовата част на автомобила"
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не разбрах!? Ще чакам да ми обяснят при съставянето на акт!
43
0
 
0
 
! Отговори
до 45 преди 5 години
става въпрс ако те хванат без винетка ине си платил глобата.
42
1
 
1
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До До 16 40 И за последните 30 години , не само за последните 10.
41
4
 
6
 
! Отговори
позитано 20 преди 5 години
Върл член съм на ГЕРБ и никота не съм гласувал за БКП И БСП , но ако приемат тази глупост без винетка да не можеш да минеш на ГТП , да ме пишат бегал.И това не е глупост , а издевателство над хората които ползват само третокласни пътища или в населеното място.Бойко да се намеси както обикновено.Но Корделка да не се радва.Няма да ставам на стари години за резил.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОСТАП: Така го разбирам и аз. Има ли кола - винетка + преглед + г.о.. Демек има ли кола си минимум 400лв назад.
39
1
 
14
 
! Отговори
ОСТАП преди 5 години
КВО ПРАВИМ КОГАТО КАРАМ САМО В СОФИЯ И НЕ ИЗЛИЗАМ ПО РЕПУБЛИКАНСКАТА ПЪТНА МРЕЖА.ПАК ЛИ МИ ТРЯБВА ВИНЕТКА ЗА ДА МИНА ПРЕГЛЕД?
38
0
 
11
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Отворко, като го закъсаш и ти трябва линейка (те са на повече от 5 г) дано те пратят да идеш до болницата пеш, защото е много здравословно.Ти нали това искаш?Или ако ти се запали къщата, дано не ти идва пожарна, защото и те са на над 5 години. Тичай да гасиш пеша, нали така е здравословно?
37
0
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Абе оптимист, ти за какво ОБСЛУЖВАНЕ пишеш?Тези *** в общината освен да се занимават с далавери и да ни "стрижат" за щяло и не щяло не виждам с какво точно са ми полезни, та ни били и обслужвали на всичкото отгоре...Аз от нашата община не съм видял нито едно умно, полезно и законно деяние, за което да съм им благодарен през последните 10 години.Чудя се как се избират такива негодници в тези общини.
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупаво обвързване на винетка с технически преглед. Нищо общо едното с другото. Вместо това, трябваше да се обвържат емисиите на всяка кола с техническия й преглед и да няма една димяща кола по пътищата, ама ето пак не е така както трябва.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!Поредното нагло беззаконие.Още повече, че събирачите на такси нямат нищо общо с изграждането на магистралите, които бяха обща национална собственост и са изградени с нашите данъци.
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
17 декември, 500 терминала в страната... е-винетките в продажба. Обмислят: Без платена винетка, няма технически преглед.Гарантирано от ГЕРБ!Поредната тесла и нагло ограбване на стадото от ГЕРБ.И какво общо има техническия преглед с пълненето на джобовете на свои хора около властта?Ако карам малка товарна кола, която никога не излиза на тези терминали, защо да ме принуждават да им плащам рекет с винетката?
33
3
 
5
 
! Отговори
+ преди 5 години
Ако автомобила е хванат да се движи без винетка и не е заплатил глобата си,то няма да има възможност да мине тех преглед.А ако не е хванат и няма задължения в системата ,то проблем няма да имаш "шофьор"!Това ми харесва.
32
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 34. Тя и самата винетка в БГ противоречи на ЕВРОПЕЙСКАТА ДИРЕКТИВА ЗА СВОБОДНО ПРИДВИЖВАНЕ, която гарантира, че за всеки платен път трябва да има аналогичен - безплатен. Но това журналистите в БГ не го знаята, обществото - също и си караме така, с незаконните винетки и тол такси
31
2
 
17
 
! Отговори
Шофьор преди 5 години
"Предвижда се още колата да няма възможност да мине на технически преглед преди да е платила винетната такса."Това е върховна глупост, освен, че е незаконно! Ако искам да карам само в населеното място няма да мога да мина на технически преглед ли? ***!!!
30
14
 
14
 
! Отговори
Пушач преди 5 години
Тоя Бойко не го ли е срам да ни принуждава да отделяме по 26,5 стотинки на ден за годишна винетка?Това е обир!Лишам се от една цигара всеки Божи ден!ОСТАВКА!
29
2
 
10
 
! Отговори
хмм преди 5 години
Какво става с хартиените винетки, които са години и след 2019? Виждам, че трябва да се презаверят електронно, но пък казват и че няма да има глоби, ако не го направиш? Тоест първото не се ли обезмисля?
28
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе, хора...Винетката не е задължителна! Статията е написана малоумно...Ако имаш глоба за каране без винетка, няма да можеш да минеш технически преди да си я платиш. Винетките са задължителни само извън населените места, както и до сега.
27
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Обмислят: Без платена винетка, няма технически преглед"Какво стана сега - винетката няма да е задължителна, ама ГТП е задължително, значи и винетката става задължителна? А какво стана с това, че можеш да си караш и без винетка, ама по пътища, които не я изискват? Или вече всички пътища ще я изискват? Ако всички пътища я изискват, значи всички пътища трябва да се поддържат първокласно. За което няма пари. Следователно винетката ще поскъпне?
26
2
 
10
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
Не разбрах защо реши, че съм "герберски ***" при положение, че говорим за технология !? А с това интелектуално ниво и тази прекрасна граматика ще видиш минимална заплата от 1000 евро точно никога...Ама вземете го научете този български език! Половината от нещата, които си написал не се разбират, а другите са изключително забавни...